Puheenjohtajan terveisiä!

Tervehdys hyvä jäsenistö!

Sitten viime tervehdyksen FAOn on saanut uuden hallituksen ja järjestäytymiskokouskin on jo pidetty. 14.5. polkaistaan luottamushenkilötapaaminen yhdessä YMTin ja Journalistiliiton kanssa ja aivan pian tulette saamaan kaksi kyselyä, joissa kartoitetaan Yleisradion maksupolitiikkaa.

• FAOn uusi hallitus

 

• Kyselyt tulevat – vastaa ja voita 150 euron lahjakortti!

• Somebrändiä Joensuussa ja Tampereella 2.5.

• Apua veroilmoituksen tekoon!

• Liiton freeseminaari 4.-5.5. – vielä mahtuu!

• Hae Jokesin kevään apurahoja 9.5. mennessä!

• Tule tapaamaan luottamushenkilöitä 14.5.!

• Vielä ehtii: ilmoittaudu visuaalisen journalismin mestariluokkaan 25.4.!

• Turkulaisten matkassa Öröhön 20.5.

• Pohjoismaiseen freeseminaari Malmössä 15.-16.9.

TÄSSÄ FAON HALLITUS – OTTAKAAPA YHTEYTTÄ!

FAOn uusi hallitus valittiin jo maaliskuussa ja huhtikuussa järjestäydyimme. FAOn hallitus on monipuolinen ja epätyypillinen, nuori ja vanha, kokenut ja iskuvalmis, tuore ja yllättävä: Vanhasta hallituksesta jatkavat allekirjoittanut puheenjohtajana sekä dokkaristi Irmeli Heliö Tampereelta, tuore Koura-palkittu, FAOn uudeksi varapuheenjohtajaksi valittu Pietari Kylmälä, Sisuradion toimittaja Katri Nisula, Yhtyneet-av-kääntäjät Kalle Niemi ja Mirjami Ylinen sekä av-kääntäjä Jukka Sorsa, joka on hallituksessa vastannut erityisesti av-käännöstoimistojen asioista.

Hallitus uudistui kiitettävästi ja saimme joukkoon myös Yhtyneet-toimittajia – Mari Lukkari ja Jani Tanskanen tekevät molemmat Yhtyneet-sopimuksella ja tällä hetkellä nimenomaan radiota. Myös hallituksen uusi av-kääntäjäjäsen Jaakko Sauvola tekee töitä Yleisradion Yhtyneet-sopimuksella. Monitaitomies Tapani Niemi tulee Lapista asti, ja moniosaaja Ingrid Svanfeldt teki paluun hallitukseen; elokuun alusta hän palaa opetushommista myös pestiinsä FAOn luottamusmiehenä, ja siinä vaiheessa minä keskityn enää puheenjohtajuuteen.

 

HUHTIKUUSSA KAKSI KYSELYÄ – ARVOTTAVANA 150 EURON LAHJAKORTIT!

Tarkkailkaapa sähköpostianne, sillä vapun jälkeen lähetämme teille kaksi kyselyä. Ensimmäisen kysely on tarkoitettu Yhtyneet-keikkaa tekeville toimittajille ja kysymme minimipalkkioiden päälle maksettavista lisistä. Toisessa kyselyssä aiheena ovat verkkoon kirjoitetut jutut ja vastauksia toivomme niin Yhtyneet-toimittajilta ja yrittäjiltä ja kuin osuuskuntalaisiltakin. Koska toivomme runsaasti vastauksia, päätimme molemmissa kyselyissä arpoa vastanneiden kesken S-ryhmän 150 euron lahjakortin ja muutaman muunkin palkinnon.

WEBINAARI JOENSUUSSA JA TAMPEREELLA

Journalistiliitto tarjoaa Joensuussa ja Tampereella webinaarin aiheesta Somebrändi – valinta vai vahinko? Kouluttajana toimii Johanna Tuutti. Ideana on kutsua toimittajia kisakatsomoihin keskiviikkona 2.5. kello 15–17. Paikalla on virvokkeita ja naposteltavaa.

Joensuun kisakatsomo on sanomalehti Karjalaisen videoneuvottelutilassa. Ilmoittautua voi osoitteeseen paspah@gmail.com tiistaihin 24. huhtikuuta mennessä. Tilan koon vuoksi mukaan mahtuu vain 15 ensimmäistä ilmoittautunutta.

Tampereen kisakatsomo on Pirkanmaan journalistiyhdistyksen toimistossa Hallituskatu 29 A 23. Tilaisuus alkaa kello 15, mutta osallistuvien toivotaan tulevan paikalle jo hieman aiemmin. Jotta tarjottavaa olisi sopiva määrä, ilmoittautuminen viimeistään 30.4. kello 10 pjy@pjy.fi tai 050-539 8996.

Ammatillisen henkilöbrändin rakentamisen asiantuntija Johanna Tuutti antaa vinkkejä, miten rakentaa osaamisiin ja vahvuuksiin perustuva henkilöbrändi ja vahva suhdeverkosto. Tuutista ja webinaarista on lisätietoa täällä:

https://www.uplift.fi/webinar.aspx?id=405

APUA VEROILMOITUKSEN TEKOON

Verohallinto järjesti Veroinfoa taiteilijoille, freelancereille ja apurahansaajille 18. huhtikuuta, mutta ei haittaa, jos et ollut tuolloin kuulolla. Infotilaisuus on taltioitu verohallinnon youtubekanavalle:

https://www.youtube.com/watch?v=PG_P0ayV1KE&feature=youtu.be 

JOURNALISTILIITON FREESEMINAARI

Liiton kaikille freelance-jäsenille tarkoitettu seminaari on 4.-5. toukokuuta Helsingissä Hotelli Arturissa. Liitto kattaa osallistumiskulut: matkat (pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuville), ateriat ja ohjelman. Seminaarin ohjelma löytyy täältä:
https://journalistiliitto.fi/…/…/2018/02/Ohjelma-4.-5.5..pdf

Perjantain toiseen työpajaan oli vielä ainakin tätä kirjoittaessani pari paikkaa vapaana. Työpajassa on mahdollista opetella vaikuttavaa esiintymistä ja vuorovaikutusta ammattinäyttelijöiden opastuksella. Ilmoittaudu suoraan Nina Porralle, nina.porra@journalistiliitto.fi

Toinen työpaja keskittyy someen, ja se on jo täysi, mutta Ninalle voi kertoa, jos haluaa ilmoittautua jonotuslistalle.

JOKES-APURAHAT HAUSSA

Jokes jakaa 20 461 euron suuruiset Jokes-apurahat alan tutkimukseen tai muuhun koko media-alaa hyödyntävään huolellisesti perusteltuun tarkoitukseen sekä 5 000 euron työskentelyapurahat tutkivaan työhön, omaan erikoisalaan syventymiseen tai taustatyöhön. Lisäksi haettavana ovat Jyrki A. Juutin muistostipendit edunvalvontataitojen harjaannuttamiseen, 900 euron opiskelijastipendit opinnäytetyön tekemiseen sekä apurahat opintojen loppuunsaattamiseen. Säätiö jakaa myös apurahat kolmepäiväiselle Mobiilivideokurssille sekä Visuaalinen suunnittelu järjestölehdissä -kurssille. Näiden lisäksi Jokes jakaa enintään kuusi apurahaa Tampereen yliopiston Venäjän ja Kiinan median osaamiskeskuksen (TaRC) kansainväliselle Media ja arktinen alue -mestarikurssien viikolle osallistumiseen. Katso täältä:

http://www.jokes-saatio.fi/nyt-haettavat-apurahat/

Hakemus on jätettävä sähköiseen apurahajärjestelmään 9. toukokuuta kello 17.00 mennessä: http://www.jokes-saatio.fi/hakulomake/

Apurahajärjestelmästä tulostettava sitoumus tulee allekirjoittaa ja postittaa. Sen on oltava perillä säätiön toimistolla viimeistään 16. toukokuuta 2018.

Säätiön myöntämät apurahat rahoitetaan pääosin Kopiosto-korvauksin, jotka kertyvät kopioidun lehdistöaineiston ns. toissijaisesta käytöstä. Näin ollen kopiointikorvaukseen ovat oikeutettuja painetun viestinnän palveluksessa olleet tai olevat tekijänoikeuksien haltijat. Sananvapauden apurahoja, Jyrki A. Juutin muistostipendejä, Jokes-Nova-apurahoja ja opiskelijastipendejä rajoitus ei koske. Tarkemmat tiedot apurahoista julkaistaan säätiön verkkosivuilla: http://www.jokes-saatio.fi/

TYÖEHDOT, TYÖSOPIMUKSET JA TYÖILMAPIIRI PUNTARISSA

Sydämellisesti tervetuloa Journalistiliiton toimistolle maanantaina 14.5. kuulemaan ja keskustelemaan työehdoista, työsopimuksista ja työilmapiiristä! Tarjolla viiniä ja pientä purtavaa klo 16.30 lähtien; varsinainen ohjelma alkaa klo 17. Tarjoilun järjestämiseksi ilmoittaudu 9.5. mennessä allekirjoittaneelle kirsimattila@kolumbus.fi.

FAO järjestää tilaisuuden yhdessä Yhdistyneitten mediatyöntekijöiden ja Journalistiliiton kanssa, ja syitä tilaisuuden järjestämiseen on monia. Viime aikoina on ollut paljon puhetta ylitöiden teettämisestä tuotantoyhtiöiden keikoilla ilman korvausta, työsopimusten tekemisestä jokaisen kanssa erikseen evästyksellä \”tämä on sitten vain meidän välistä”, ja Ylessäkään ei aina kaikki suju ongelmitta, sillä esimerkiksi Yhtyneet-sopimuksen tulkintaerimielisyydet ovat yllättävän yleisiä.

FAOsta paikalla on allekirjoittaneen lisäksi elokuussa luottamusmieheksi palaava Ingrid Svanfeldt. Myös YMT:n luottamusmies Jenni Kettunen ja puheenjohtaja Marjaana Keränen tulevat tilaisuuteen, ja liitosta paikalla ovat edunvalvontajohtaja Petri Savolainen, työehtoasiamies Terhi Tarvainen (Elokuva- ja tv-tuotantoja koskeva työehtosopimus) ja työehtoasiamies Hanna Hallamaa (Yhtyneet-työehtosopimus). Takaamme, että tilaisuuden jälkeen kaikki paikalle tulleet tietävät, kehen olla yhteydessä, jos työstä sovittaessa ei päästä yksimielisyyteen tai työssä kaikki ei sujukaan toivotulla tavalla!

VISUAALISTA JOURNALISMIA

Visuaalisen journalismin mestariluokka järjestetään maanantaina 14.5. klo 10-16.30 Pääpostin auditoriossa, Postikuja 1 C, Helsinki. Täältä ehdit vielä mainiosti tapaamaan luottamushenkilöitä Journalistiliiton tiloihin Hakaniemeen, sillä siellä varsinainen tapahtuma alkaa klo 17.

Koulutus on tarkoitettu visuaalisen journalismin parissa työskenteleville Journalistiliiton jäsenille. Tilaisuudessa on mahdollista syventyä infografiikkaan ja datajournalismiin. Kouluttajina Miamin yliopiston Knight Chair in Visual Journalism Alberto Cairo sekä joukko Suomen osaavimpia datan visualisoijia, muiden muassa Juuso Koponen ja Jonatan Hildén sekä Petteri Bülow Ylestä, Hannu Kyyriäinen Suomen Kuvalehdestä ja Juhani Saarinen Helsingin Sanomista. Toimittajan näkökulmaa koulutukseen tuo Suomen Kuvalehden palkittu Elina Järvinen.

Osallistumismaksu tapahtumaan on 25 euroa. Varmistat osallistumisesi maksamalla maksun 25.4. mennessä. Saat maksuohjeen täytettyäsi ilmoittautumislomakkeen.

https://journalistiliitto.fi/fi/tapahtuma/visuaalisen-journalismin-mestariluokka/

Lisätiedot koulutuspäällikkö Nina.Porra(at)journalistiliitto.fi

RETKI LINNAKESAARELLE

Turun Journalistit ry tekevät 20.5. kevätkesäretken linnakesaari Öröhön, ja kutsuvat muiden yhdistysten väkeä mukaan! Lähtö reissuun on bussilla Turusta klo 9 Salon kautta Kasnäsiin. Retken todellinen kustannus on 85 euroa/ henkilö. FAO subventoi teitä jäseniä niin, että reissu maksaa 35 €/jäsen, 20 €/ lapsi ja 45 €/avec.

Örö on vasta pari vuotta sitten vapautunut puolustusvoimilta. Paikka sisältää siis historiaa ja tykkejä luonnonkauneudesta puhumattakaan. Jos on innokkaita merelle lähtijöitä, niin tällaista olisi tarjolla: Turku-Salo-Kasnäs bussikyyti. Kyytiin voi tulla Turusta, Salosta tai tulla suoraan Kasnäsiin. Hinta on sama.

Kasnäs-Örö-Kasnäs venematka.

Opastettu kävely sateessa tai auringonpaisteessa!

Lounas jossa on sekä keitto että buffet, ruokavaliot huomioidaan, jos ne kerrotaan.

Vielä iltapäiväkaffetkin saadaan.

Ja hyvää seuraa.

Asiainhoitaja Elina Teerijoelle voi ilmoittautua osoitteeseen toimisto@turunjournalistit.fi vappuun mennessä (TSJ:n jäsenten ilmoittautuminen on umpeutunut, mutta vierailevien yhdistysten jäsenille siis jatkuu vappuun). Reissusta on infoa myös Turun Journalistiyhdistyksen fb- sekä nettisivuilla. 

POHJOISMAINEN FREESEMINAARI RUOTSISSA

Ruotsin freeyhdistys järjestää Pohjoismaisen freeseminaarin 15.-16.9.2018 Malmössä. Teemana on \”Safety & Risk Assessment for Independent Freelance Journalists\”. 2-päiväisen seminaarin ensimmäinen päivä keskittyy turvallisuuskysymyksiin kotimaassa ja toisena päivänä keskiössä ovat ulkomaat.

Ilmoittautuminen alkaa lähiaikoina ja kun seminaarin hinta on selvinnyt, FAO laittaa Jokes-haun, josta voi hakea pikkustipendejä seminaarikuluihin, matkoihin ja majoitukseen. Stipendeistä ei tule karenssia muihin apurahoihin.

LOPUKSI

Toivon, että näen mahdollisimman monen teistä lähiaikoina Kielenhuollon koulutuksessa, vappuvastaanotolla tai luottamusmiestapaamisessa 14.5.! Ja teitä, joita tulevat kyselyt koskevat – odotan vastauksianne!

Kirsi Mattila

FAOn puheenjohtaja ja luottamusmies

kirsimattila@kolumbus.fi

040-5131829

Scroll to Top