Puheenjohtajna terveisiä (huom. ilmoittautuminen Malmön freeseminaariin!) KEVÄT/2018

Tervehdys hyvä jäsenistö!

Viime päivät olemme saaneet nauttia ylenpalttisesti lämmöstä ja valosta, mikä on ollut ihanaa – toivotaan, että kesä jatkuu! Nyt kannattaa varautua tulevaan: ilmoittautua Pohjoismaiseen freesemmaan, hakea apurahoja – ja yrittäjien kannattaa hoitaa nettisivujensa tietosuojaselosteet kuntoon (jos ei vielä ole sitä tehnyt).

• Pohjoismaiseen freeseminaari Malmössä 15.-16.9. – ilmoittaudu pian!
• Hae Jokes-stipendiä seminaariin 7.6. mennessä!
• Myös opiskelijoiden tuki haettavissa 7.6. mennessä
• Vielä ehtii: Jenni ja Antti Wihurin säätiön apurahat 31.5. asti
• Vielä ehtii: tiedonjulkistamisen apurahat 31.5. asti
• Hae syksyksi Strasbourgiin 4.6. mennessä!
• Pressiklubi tarjoaa sirkkoja 5.6.
• RTTL kutsuu grillibileisiin 7.6.
• Ei mikään yhden illan juttu tarjouksessa
• Tietosuojaselosteita, olkaa hyvä!
• Tietosuoja-asetuksen vaikutukset yrittäjiin
• Verkkotyö Yhtyneet-sopimukseen?
• Yhtyneet-palkkioista neuvotellessasi muista lisät!
• Kyselyihin vastanneiden kesken arvotaan palkinnot 30.5.

KANSAINVÄLISTY FREESEMINAARISSA!

Olettehan huomanneet, että jokavuotinen Pohjoismainen freeseminaari järjestetään tänä vuonna Ruotsin Malmössä lauantaina ja sunnuntaina 15.–16. syyskuuta.

Seminaari on loistava tilaisuus tavata kollegoita, verkostoitua ja seurata huippuesiintyjien vetämiä luentoja ja työpajoja. FAOn jakamat Jokes-stipendit ja opiskelijoille tarkoitettu tuki kattavat kaikki tai lähes kaikki kulut!

Seminaarin teema on ”Hate, Threats, Safety and Risk Assessment for Independent Media Workers”. Seminaarikieli on englanti. Lisätietoa ohjelmasta ja ilmoittautuminen täältä.

Kannattaa ilmoittautua ajoissa, sillä kesäkuun jälkeen osallistumismaksu nousee. Opiskelijoiden osallistumismaksu on superedullinen – vain 40 euroa – mutta opiskelijoiden paikkamäärä on rajoitettu.

JOKES-STIPENDIT POHJOISMAISEEN FREESEMINAARIIN

FAOn Jokes-stipendit ovat haussa ensi viikon torstaihin 7.6. asti. Stipendiä voi hakea osallistumismaksuun, matkoihin ja majoitukseen. FAOn jäsenten osallistumismaksu 2-päiväiseen seminaariin lauantaista sunnuntaihin on 120 euroa. Tämä on early bird -hinta, joka on voimassa kesäkuun loppuun. Seminaariin myönnetään vain alle 500 euron stipendejä, joista ei tule karenssia muihin apurahahakuihin.

Jotta seminaarista saisi kaiken irti, kannattaa tulla Malmöhön jo perjantaina. Edullisinta lienee lentää Kööpenhaminaan ja tulla sieltä junalla Malmöhön, mutta muutkin matkustustavat toki käyvät. Osallistumisesta, matkoista ja majoituksesta kertyvät kuitit on säilytettävä, sillä ne tarvitaan seminaarin loppuraporttia varten.

Jokes-apurahaa haetaan täyttämällä apurahalomake, jonka olette kaikki saaneet sähköpostiinne – jos lomaketta ei millään löydy, allekirjoittaneelta voi tilata uuden.

Palauta allekirjoitettu hakemus joko RTTL:n toimistolle tai skannaa ja lähetä se osoitteeseen kirsimattila@kolumbus.fi torstaihin 7. kesäkuuta klo 16 mennessä. Jos pistäydyt toimistolla, osoite on Uutiskatu 2 (RTI-talo) ja jos lähetät postissa, osoite on tässä:
RTTL:n toimisto
PL 76, 00024 Yleisradio.
Kuoreen merkintä ”FAOn apuraha”

OPISKELIJATUKI POHJOISMAISEEN FREESEMINAARIIN

Opiskelijoiden osallistumismaksu on vain 40 euroa – opiskelijajäsenet eivät voi hakea Jokes-stipendejä, mutta he voivat hakea tukea FAOn hallitukselta, joka kansainvälisyys- ja jäsentoimintarahoista myöntää kolmelle hakijalle maksimissaan 400 euron apurahan osallistumismaksuun, matkoihin ja majoitukseen. Opiskelijat voivat lähettää vapaamuotoisen hakemuksen FAOn puheenjohtajalle sähköpostiin kirsimattila@kolumbus.fi 7.6. klo 16 mennessä.

Kerro hakemuksessa lyhyesti itsestäsi ja miksi haluat osallistua Pohjoismaiseen freeseminaariin; arvioi myös matka- ja majoitusmenosi ja kerro, minkä suuruista apurahaa haet. Apurahaa voi toki hakea täydet 400 euroa, mutta osallistumisesta, matkoista ja majoituksesta syntyvät kuitit on esitettävä seminaarin jälkeen loppuraportin yhteydessä ja ylimenevän osuuden joutuu palauttamaan.
Lisätietoja allekirjoittaneelta!

APURAHOJA HENKISEN JA TALOUDELLISEN SUOMALAISEN VILJELYN EDISTÄMISEEN

Jenny ja Antti Wihurin säätiö jakaa vuosittain apurahoja henkisen ja taloudellisen suomalaisen viljelyn edistämiseen. Apurahoja jaetaan tieteen, taiteen ja yhteiskunnallisen toiminnan aloille. Nyt haussa 31.5. asti.
Lisätietoa ja sähköinen hakemuslomake löytyvät täältä. Myös apurahahakemusta tukevat lausunnot annetaan sähköisesti.

TIEDONJULKISTAMISEN APURAHAT HAUSSA

Vielä ehtii hakemaan myös vuoden 2018 tiedonjulkistamisen apurahoja. Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta myöntää apurahoja yksityisille henkilöille tai työryhmien jäsenille (ei yhteisöille tai yhdistyksille) tiedonjulkistamista palvelevan työsuunnitelman toteuttamiseen lähinnä luovan työn korvauksina. Sähköinen hakupalvelu sulkeutuu 31.5.2018 klo 16.00.

Myönnetyllä avustuksella tuetaan monipuolista, monikanavaista ja uudistuvaa tietokirjoittamista ja tiedonjulkistamista. Kaunokirjalliset kohteet, käännökset, oppikirjat tai tieteelliset tutkimukset eivät kuulu apurahoituksen piiriin. Tutustu rahoitettaviin hankemuotoihin täällä.

Kaikki apurahat myönnetään henkilökohtaisina työskentelyapurahoina 2, 4, 6 tai 8 kuukauden työskentelyyn. Vain erityistapauksissa ja perustelluista syistä apurahat voivat sisältää myös teknisluonteisia kuluja. Lisätietoja ja hakuohjeet.

Apurahoihin liittyvissä sisältö- tai asiakysymyksissä lisätietoja antaa ensisijaisesti pääsihteeri Reetta Kettunen, puh. 040 733 5935. Muut tiedustelut: suunnittelija Terhi Tarkiainen, p. 044 436 9990 tai info@tjnk.fi

MATKA-APURAHOJA STRASBOURGIIN

Euroopan parlamentin täysistuntoihin Strasbourgissa syyskaudella voi hakea apurahoja 4. kesäkuuta mennessä. Hakemukset sähköpostitse osoitteeseen ephelsinki@europarl.europa.eu, otsikkokenttään merkintä ”Toimittajahaku Strasbourgiin – syksy 2018”. Lisätietoa.

Huomaathan, että voit tilata Euroopan parlamentin Suomen toimiston mediakutsut ja Parlamentin viikko –tiedotteet omaan sähköpostiisi. Postituslistalle voi liittyä ilmoittamalla yhteystiedot jo edellä mainittuun osoitteeseen ephelsinki@europarl.europa.eu.

PRESSIKLUBILLA SIRKKOJA

Pressiklubi päättää kevätkauden 5.6. herkuttelemalla sirkoilla Fat Lizardissa – ravintola löytyy Espoosta Otaniemestä. Kello 18 alkava ilta on vapaamuotoinen ja Pressiklubi tarjoaa syötävät ja juotavat – eikä pelkkiin sirkkoihinkaan tarvitse tyytyä. Tietoa tulee lisää lähempänä tapahtumaa. Muista myös Pressiklubin omat sivut.

YLEN LAMMELLA HERKUTELLAAN

RTTL järjestää grillibileet Ylen lammella torstaina 7.6. klo 16 – tervetuloa herkuttelemaan ja tapaamaan kollegoita!

JOURNALISTILIITON HISTORIIKKI

Pirkko Leino-Kaukiaisen ja Leena Riska-Campbellin Ei mikään yhden illan juttu. Journalistiliiton historia ilmestyy Journalismin päivänä 12.10. Teos kattaa liiton historian vuodesta 1921 aina vuoteen 2006 saakka. Kirja valottaa muun muassa hyvien työehtojen puolesta toimimista, jäsenistön koulutusta, tekijänoikeuskysymyksiä sekä digitalisaation vaikutuksia.

Tarjouskoodilla JOURNALISTI teoksen saa 20 euron hintaan jo nyt. Hinta sisältää postikulut. Kirjan normaalihinta on 35 euroa. Tilaa teos Editan sivuilta.

FAON JA LIITTOJEN TIETOSUOJASELOSTEET

EU:n uusi tietosuoja-asetus astui voimaan perjantaina 25. toukokuuta. Samalla lisäsimme FAOnkin verkkosivuille tietosuojaselosteen, josta käy ilmi muun muassa minkälaisia henkilötietoja keräämme ja mihin tarkoitukseen niitä käytetään. – Keräämme esimerkiksi ilmoittautumisia koulutuksiin. Jäsenrekisteriä sen sijaan hallinnoidaan liittotasolla eikä FAO itse lähetä edes näitä FAOn terveisiä. Voit tutustua tietosuojaselosteeseen verkkosivuillamme.

Journalistiliiton tietosuojaseloste löytyy täältä ja Radio- ja tv-toimittajien liiton tietosuojaseloste täältä.

YRITTÄJÄ-FREEN TIETOSUOJASELOSTE

Tietosuoja-asetus koskettaa toisaalta FAOa yhdistyksenä ja toisaalta se koskettaa niitä jäseniämme, jotka ovat yrittäjiä. Työsuhteisten freelancereiden ei sen sijaan tarvitse tehdä mitään.

Olemme tiedottaneet yrittäjille toimenpiteistä, joihin kannattaa ryhtyä, mutta tässä vielä uudestaan Journalistiliiton työehtoasiamiehen Hannu Hallamaan kirjoittama tiedote, joka löytyy SFJ:n sivuilta.

Ja täällä vielä uudestaan Journalistiliitossa laadittu pohja yrittäjäfreen tietosuojaselosteelle.

Tarkoitus siis on, että free julkaisee sen omalla verkkosivullaan. Selosteen tarkoitus on toimia freen markkinointia varten keräämän henkilörekisterin selosteena, ja jokaisen pitää muokata pohja omiin tarkoituksiinsa sopivaksi.

Lisäksi yrittäjä tarvitsee sähköpostin loppuun lisättävän ”tietosuojalausekkeen”.

Eli kun lähettää juttutarjouksia firmoihin, sähköpostissa pitää olla vastaanottajaa varten maininta mahdollisuudesta kieltää tällainen viestien lähettäminen. Itse journalistiseen työhön tietosuoja-asetuksella sen sijaan ei ole paljoakaan vaikutusta, kuten ilmenee yllä mainitusta Hannun kirjoittamasta jutustakin.

VERKKOTYÖKYSELY

Olemme lähettäneet teille kaikille tänä keväänä kyselyn, joka koski Ylelle tehtyä verkkotyötä – lähinnä juttuja ja juttuihin liittyviä kuvia. Läheskään kaikki teistä jäsenistä eivät tällaista työtä tee, mutta me emme pysty sitä ottamaan huomioon postia lähettäessämme. Mahdollisesta turhasta postista siis pahoittelut!

Kyselyn taustalla on tarve saada Yhtyneet-sopimukseen oma liite verkkojuttuja koskien. Tätä varten halusimme saada kuvaa Ylen maksupolitiikasta eri toimituksissa. Vastauksia toivottiin kaikilta Ylelle työskennelleiltä – niin Yhtyneet-freelancereilta kuin yrittäjiltäkin tai osuuskunnan, esimerkiksi Mediakunnan jäseniltä.

Nettityökyselyyn tai pikemminkin verkkojuttukyselyyn tuli jatkoajankin jälkeen vain vähän vastauksia, mutta vastaukset olivat kuitenkin suuntaa antavia: Puolet vastaajista olivat Yhtyneet-freelancereita, puolet yrittäjiä. Hinnat ovat enimmäkseen alakanttiin, mutta eivät kuitenkaan aina. Ihmiset kokevat enimmäkseen, että hinnat sanellaan eikä neuvottelumahdollisuutta ole; tästäkin on poikkeuksia. Moni kokee, että työn vaativuutta ei tajuta. Puolet vastaajista kannattaa tuntihinnoittelua, puolet juttutyyppihinnoittelua tai näiden jonkinlaista yhdistelmää. Sekin tuli selväksi, että tekijät toivovat, että myös monimediaaliset jutut huomioitaisiin liitettä laadittaessa.

Kiitos kaikille vastanneille! Neuvottelijat pyrkivät ottamaan vastauksista onkeensa ja tekevät parhaansa, jotta Yhtyneet-sopimukseen saataisiin oikeudenmukaiseen hinnoitteluun perustuva verkkotyöliite.

KYSELY YHTYNEET-PALKKIOISTA JA -LISISTÄ

Kyselimme myös Yhtyneet-toimittajilta Yleisradioiden palkkioista ja palkkioiden päälle mahdollisesti maksetuista lisistä. FAOn tavoite on, että freelancereiden palkkioissa huomioitaisiin tulevaisuudessa entistä paremmin esimerkiksi tavallista vaativampi tai aikaavievempi työ samoin kuin erityisen korkea journalistinen tai taiteellinen työn laatu.

Taustalla tässäkin olivat syksyn 2017 tes-neuvottelut, joissa sovittiin, että niin Yle kuin Journalistiliittokin selvittävät, kuinka paljon lisiä nykyisin maksetaan ja kuinka suurten lisien maksamiseen Yle sitoutuu tulevaisuudessa. FAO esitti neuvotteluissa keskimäärin vähintään 11 prosentin lisien maksua. Se olisi ollut saman verran kuin Ylen vakituisten työntekijöiden henkilökohtaisten palkanosuuksien on Yleisradion ohjelmatyöntekijöiden työehtosopimuksen mukaan oltava.

Sekä Yle että FAO ovat nyt aloittaneet selvitystyön, mutta selvittelyn tekeminen on osoittautunut hankalaksi. Esimerkiksi FAOn kyselyyn vastasi vain kymmenkunta jäsentä, joten näiden vastausten perusteella ei yleisestä tasosta vielä pysty tekemään kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Neuvottelut lisien maksamisen tehostamiseksi sen sijaan jatkuvat.

ARPAJAISET SIIRTYIVÄT

Molempiin kyselyihin liittyvät arvonnat oli tarkoitus pitää FAOn hallituksen kokouksen yhteydessä 23.5., mutta Webropol-järjestelmässä yllättäin ilmenneen vian vuoksi arvontaan osallistuneiden nimiä ei pystytty saamaan esille. Hallitus sopi, että arvonta siirtyy keskiviikkoon 30.5., jolloin Journalistiliiton työehtoasiamies Hannu Hallamaa ja allekirjoittanut tapaavat lisien maksamiseen liittyvän työryhmän merkeissä ja suorittavat tässä yhteydessä molemmat arvonnat. Voittaneille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

LOPUKSI

Kaikille oikein hyvää kesän alkua!

Kirsi Mattila
FAOn puheenjohtaja ja luottamushenkilö
kirsimattila@kolumbus.fi
040-5131829

Scroll to Top