FAOn terveiset: Vuosikokous ja muita päivämääriä

Olettehan huomanneet, että Freelanceammattiosaston vuosikokous on lauantaina 24. maaliskuuta klo 14 – ja että halukkaat voivat tulla Hotelli Helkaan tutustumaan kollegoihin ja kuulemaan esittelyä freetyön monista muodoista jo klo 12!

 • Vuosikokous 24.3.
 • Long Play kouluttaa 20.3.
 • Varaudu valeuutisiin Oulussa 21.3. – ilmoittaudu 15.3. mennessä!
 • Ilmoittaudu yrittäjäkoulutukseen 23.3. mennessä!
 • Hae apurahaa digisisältöjen kehittämiseen 31.3. mennessä!
 • Ilmoita vanhojen radio-ohjelmiesi uusinnat 8.4. mennessä ja saa korvausta!
 • Koulutus-kyselyn saldoa: kielenhuoltokurssi ensimmäisenä
 • Huhtikuussa kysellään Yhtyneet-lisistä ja nettityöstä
 • Veroinfoa freelancereille ja apurahansaajille 18.4.
 • Pressiklubin oopperailta 19.4.
 • Liiton freeseminaari 4.-5.5.
 • Tuunaa työpäiväsi kohti optimaalista flowta 3.10.
 • Vuoden 2019 yleiskorotus Yhtyneet-tariffeihin on laskettu
 • Ota käyttöön apurahavahti!

 

TERVETULOA VUOSIKOKOUKSEEN 24.3.!

Olette kaikki jäsenet sydämellisesti tervetulleita vuosikokoukseen lauantaina 24. maaliskuuta klo 14 Hotelli Helkaan (Pohjoinen Rautatienkatu 23 Helsingissä)! Kannattaa ottaa kaikki irti lauantaipäivän annista: halukkaat voivat aloittaa jo klo 12, jolloin esittelemme Yleisradion freelancereiden työehtosopimusta, luomme katsauksen media-alan yrittäjyyteen ja perehdymme myös Mediakunnan tarjoamaan vaihtoehtoon. Yhdessä keskustelemme freetyön monista muodoista! Tätä keskustelua voimme jatkaa myös vuosikokouksen jälkeen, sillä perinteiseen tapaan tarjoamme kaikille osallistujille herkullisen päivällisen ruokajuomineen. Jos tulet pääkaupunkiseudun ulkopuolelta FAO korvaa matkasi 140 euroon asti.

Muista ilmoittautua allekirjoittaneelle kirsimattila@kolumbus.fi! Kerro myös, ehditkö mukaan jo kello 12 vai tuletko vasta kello 14 varsinaiseen vuosikokoukseen. Päivällistä varten kerro, jos sinulla on erityistoiveita tai ruokarajoitteita.

 

KERRONNAN UUDET MUODOT

Long Play –koulutus jatkuu 20.3. kello 16.30–18 Journalistiliiton toimistolla (Säästöpankinranta 2, Helsinki). Osallistua voi myös webinaariin. Tässä Long Playn koulutuksen toisessa osassa perehdytään siihen, miten asiat voidaan kertoa verkossa toisin yhdistämällä tekstiä, visuaalista kerrontaa ja pelillistämistä. Opit koulutuksessa tekniikat, joilla multimediatarinasta nivotaan yksi saumaton kokonaisuus.

Kouluttajana toimii Katju Aro, graafinen suunnittelija ja visuaalinen journalisti, joka on tutkinut ja toteuttanut multimediajuttuja Aalto-yliopistossa ja Yleisradiossa. Hän on työskennellyt myös muun muassa Mondossa ja Avotakassa.

Maksuton koulutus on tarkoitettu Journalistiliiton jäsenille. Tulevia LP-koulutuksen teemoja ovat tarinallisuuden tehokurssi sekä pieni markkinointikoulu.

Koulutukseen voit osallistua
1) paikanpäällä liiton toimistolla. Ilmoittaudu täällä.

2) seuraamalla verkossa live-webinaaria, jonka kuluessa voit esittää kysymyksiä ja kommentteja kouluttajille (webinaariin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen).

Tallenne koulutuksesta on nähtävillä Journalistiliiton extranetissä kolmen kuukauden ajan.

Linkki webinaariin julkaistaan samalla liiton sivulla viimeistään 18.3.

Lisätiedot koulutuspäälliköltä, Nina.Porra(at)journalistiliitto.fi

 

VARAUDU VALEUUTISIIN OULUSSA

Mitä journalistin on tiedettävä informaatiovaikuttamisesta ja valeuutisista? Keskiviikkona 21. maaliskuuta klo 18.30–21.30 aihetta lähestytään ajankohtaisten esimerkkien kautta. Paikka on Rauhala, Mannenkatu 4 Oulussa. Ohjelma ja ilmoittautuminen 15.3. mennessä Suomen freelancejournalistien sivuilla.

JOURNALISTILIITTO TARJOAA YRITTÄJÄKOULUTUSTA 21.4.

STTK Yrittäjät ja Suomen Journalistiliitto järjestävät 21. huhtikuuta yhteisen koulutuspäivän, joka on tarkoitettu yrittäjyydestä kiinnostuneille sekä jo aloittaneille yrittäjille. Tilaisuus on maksuton STTK:n liittojen ja SJL:n jäsenille. Koulutuksessa saat evästä taitavaan neuvotteluun ja parempiin palkkioihin sekä kuulet inspiroivia yrittäjätarinoita. Osallistujille tarjolla myös aamukahvi ja lounas.

Ilmoittautumislinkki on auki 23.3. asti täällä .

Huomaathan, että koulutus ja ruokailu ovat ilmaisia ja osallistumisen voi maksutta peruuttaa viimeistään viimeisenä ilmoittautumispäivänä eli pe 23.3. Tämän jälkeen laskutetaan peruutuskuluina 60 euroa.

Päivän ohjelman löydät täältä.

Lisätiedot edunvalvontajohtaja petri.savolainen@journalistiliitto.fi

 

AVEKIN DIGIDEMO-AVUSTUKSET HAUSSA

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus myöntää kaksi kertaa vuodessa avustuksia digitaalisiin päätelaitteisiin soveltuvien uusien audiovisuaalisten tai muiden kulttuurisisältöjen tuotekehitykseen. Kevään haku päättyy 31.3.

Demon valmistamiseen ja sarjamuotoisen ohjelman pilottijakson valmistamiseen voidaan myöntää avustusta vain oikeustoimikelpoisille yritykselle; konseptin suunnitteluun avustusta voidaan myöntää yksityishenkilölle, toiminimelle tai työryhmälle. Lisätietoja AVEKin sivuilta:

http://www.kopiosto.fi/avek/tuen_hakeminen/digidemo/

 

ENNEN VUOTTA 2010 TEHTYJEN OHJELMIEN UUSINNOISTA KORVAUKSIA

Meneillään on ns. vanhojen radio-ohjelmien uusintojen kartoitus. Uusintakorvauksia maksetaan ennen 1.1.2010 tehdyistä radio-ohjelmista; radiodokumenttien kohdalla raja on 1.5.2010, sillä dokumentit tulivat vasta silloin Yhtyneet-sopimuksen piiriin. (Tämän jälkeen tehdyistä ohjelmista ei makseta uusintakorvauksia, sillä tuolloin palkkioita korotettiin ja samalla luovuttiin uusintakorvauksista.)

Yleisradio on tilittänyt Kopiostolle uusinnoista korvaussumman, josta Kopiosto hoitaa uusintakorvauksien maksamisen jäsenistölle, mutta se edellyttää sitä, että allekirjoittanut toimittaa Kopiostolle tiedot uusituista radio-ohjelmista.

Ongelma on se, että Yleisradio ei radion puolella pidä lainkaan kirjaa uusinnoista. Siksi uusintoja pitää kerätä eri lähteistä tiedustelemalla tuottajilta ja pyytämällä tekijöitä itseään tarkkailemaan uusintatilannetta. Tv:n puolella vastaavaa ongelmaa ei ole, sillä siellä uusinnat kirjataan ja ilmoitetaan automaattisesti Kopiostolle.

Jos siis tiedät, että joku vanha ennen vuotta 2010 ensilähetyksessä ollut radio-ohjelmasi on uusittu, ota yhteys allekirjoittaneeseen ja kerro nimesi, ohjelmasi palkkiokategoria, ensilähetyspäivämäärä sekä pituus! Toivon ilmoituksia 8.4. mennessä.

 

KOULUTUSKYSELY POIKI KIELENHUOLTOKURSSIN JA PALJON MUUTA

Kiitos kaikille FAOn koulutuskyselyyn osallistuneille! Vastanneita oli 46, siis vain noin 10 prosenttia teistä vastasi, mutta tämänkin pohjalta koulutuksen suosikit selvisivät. Ylivoimainen suosikki oli kielenhuoltokurssi ja olemme järjestämässä kurssia mahdollisesti jo huhtikuussa viikolle 17. Tarkkailkaa sähköpostianne.

Myös erityisen sähköisen median yrittäjyyteen perustuvan Mitä on olla free? –kurssin järjestämisestä on jo sovittu SJL:n freelancereiden työehtoasiamiehen Hannu Hallamaan kanssa. Kurssi käsittelee muun muassa palkkatyön ja yrittäjätyön eroja sekä sopimusten tekemisestä. Hannun mukana on alustamassa pari FAOn yrittäjäjäsentä. Yrittäjäkurssia samoin kuin mobiilijournalismin kurssia suunnittelemme syksylle.

 

HUHTIKUUSSA UUSI KYSELY

Suunnittelemme jo uutta kyselyä. Tämä kysely on suunnattu erityisesti Yleisradiossa Yhtyneet-sopimuksella toimiville freelancereille. Kysymme verkkoon tehtävien juttujen ja monimediaalisten kokonaisuuksien yleisyydestä ja palkkauksesta kohdallanne. Toiseksi kysymme siitä, minkä verran teille maksetaan minimipalkkioiden päälle lisiä. Kysely tulee huhtikuussa, mutta voittehan jo nyt ruveta keräämään palkkiotodistuksianne, joista näette teille maksettujen palkkioiden suuruuden ja sen, mihin palkkiokategoriaan palkkionne perustuu. Jos ette muuten tiedä, maksetaanko teille lisiä, voi asian selvittää palkkiotodistuksen pohjalta.

 

AIKA TEHDÄ VEROILMOITUS

Pankaahan kalenteriinne Verkkoseminaari 18. Huhtikuuta klo 10-12.30: Veroinfoa taiteilijoille, freelancereille ja apurahansaajille. Itse aion osallistua tähän! Seminaarissa opitaan, mitä tulonhankkimiskuluja ja matkakuluja voi vähentää verotuksessa ja miten ilmoittaa kulut ja tarkistaa tiedot Veroilmoitus verkossa -palvelussa. Tilaisuus on maksuton ja sen voi katsoa tallenteena 19.4. lähtien. Ilmoittautumiset suoraan verkkolähetykseen sekä lisätiedot löytyvät Verohallinnon sivuilta; ennen tilaisuutta tulevat sähköpostiin tarkemmat ohjeet osallistumisesta: https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/verohallinnon_esittely/tapahtumat/ajankohtaista-yhteis%C3%B6jen-tuloverotuksessa-verkkoseminaari-1725.4/

 

PRESSIKLUBI MENEE OOPPERAAN

Kansainvälinen Pressiklubi järjestää läpi vuoden mielenkiintoista ja ilmaista tai puoli-ilmaista ohjelmaa Radio- ja tv-toimittajien liiton ja Helsingin journalistien jäsenille – tervetuloa mukaan! Kausi alkoi maahanmuuttajatoimittajien tapaamiselle 20. helmikuuta ja seuraavaksi on tiedossa ilta oopperassa 19. huhtikuuta. Tilaisuus alkaa klo 17.30 kuohuviineillä ja Kansallisoopperan esittelyllä, Lilli Paasikivi emännöi. Tätä seuraa Giuseppe Verdin \”Trubaduuri\”, Gran Teatre de Liceun ja Ovideon Teatro Campoamorin yhteistuotanto, jota seuraamaan mahtuu 40 RTTL:n ja HJYn jäsentä. Osallistujien omakustannusosuus on 30 euroa. Kannattaa seurata sähköpostiaan, sillä kun ilmoittautuminen alkaa, voi olla varma, että tämän luokan tapahtumaan paikat menevät nopeasti

Myöhemmin keväällä Pressiklubi on järjestämässä Rivitanssi-iltaa, kevätjuhlaa hyönteisravintolassa ja jätteidenkierrätysiltaa. Pressiklubilla on myös omat sivut: http://www.pressiklubi.fi/

 

LIITON FREET 2-PÄIVÄISEEN SEMINAARIIN TOUKOKUUSSA

Journalistiliiton tarjoama freeseminaari on 4.–5. toukokuuta. Liiton 2-päiväinen seminaari on tarkoitettu kaikille liiton freelancereille niin printtipuolella kuin sähköisessäkin mediassa. Seminaari on ilmainen jäsenille, laittakaahan päivämäärä kalentereihinne.

 

JOURNALISTILIITTO TARJOAA WEBINAARIN JA PIKKUNAPOSTELTAVAA

Koulutuskyselyn yhteydessä kysyimme kiinnostustanne osallistua Journalistiliiton yhdessä UP Partnersin kanssa tarjoamaan webinaariin vaihtelevista aiheista. Selvä voittajawebinaari oli Heidi Viljaman \”Tuunaa työpäiväsi kohti optimaalista flowta\” 3.10. Laittakaa päivämäärä jo nyt kalenteriinne. Tapaamme toivottavasti silloin ja pääsemme osallistumaan Heidin vetämään webinaariin; paikka ilmoitetaan lähempänä ajankohtaa.

 

YHTYNEET-SOPIMUKSEN KOROTUKSET

Yhtyneet-sopimuksen palkkiotariffien ensi vuoden yleiskorotus on saatu laskettua: vuonna 2019 kaikkien kategorioiden palkkiot nousevat 1,2 prosenttia.

Kertauksena muistutettakoon, että viime vuonna sovittiin Yleisradiolla työskentelevien freelancereiden tuntipalkkaan tuntuva kuoppakorotus sekä korotettiin lomakorvausta. Tänä vuonna lomakorvaus on 12 prosenttia entisen 11 prosentin sijaan; vuonna 2019 lomakorvaus nousee 12,5 prosenttiin. Yhtyneet-tuntipalkat nousivat 20,09 eurosta 21,50–24,50 euroon – tuntipalkkaan tuli siis käyttöön ”haitari” kuten muihinkin audioliitteen ja audiovisuaalisen liitteen palkkioihin. Tämä muistuttakoon itse kutakin siitä, että aina kannattaa neuvotella palkkiosta! Ensi vuonna tuntikorvaus nousee 23–26 euroon.


APURAHAVAHTI AVUKSI!

Vielä muistutus Teatterin tiedotuskeskuksen sivuilta löytyvästä Apurahavahdista.  – Käykääpä tilaamassa vahti itsellenne:

https://www.tinfo.fi/fi/Apurahavahti

 

LOPUKSI

Odotan siis vuosikokousilmoittautumisianne! Ja jos suinkin ehditte, tulkaa toki jo kello 12!

 

Kirsi Mattila

FAOn puheenjohtaja ja luottamusmies

040-5131829

kirsimattila@kolumbus.fi

 

Scroll to Top