Puheenjohtajan terveisiä (syksy/2018)

Tervehdys jäsenistö!

Syksy merkitsee jälleen monenlaisia koulutuksia ja tapahtumia. Lokakuussa tuunataan työpäivää webinaarissa, kokoonnutaan Journalismin päivään ja mennään yhdessä leffaan. Lokakuun loppupuolelle on luvassa lisäksi sähköisen median yrittämiseen keskittyvä puolipäiväinen koulutus; Mediakuntaa esitellään vaihtoehtona yrittämiselle. Kaikki tämä tapahtuu Helsingissä, mutta pitkämatkalaiset voivat useissa tapauksissa saada apurahan. 

• Joukolla journalismin päivään 12.10.!

• Kenelle Sananvapauden miekka? Ehdota 12.10. mennessä!

• Tule tuunaamaan työpäivääsi 3.10. – ilmoittaudu 19.9. mennessä!

• Urho Kekkosen arkistot aukeavat meille 6.10.

• Leffaan ja Ilkka Vannetta tapaamaan 31.10.

• Kurssi sähköisen median yrittäjyydestä

• Tutustu Pohjoismaisen freeseminaarin ohjelmaan!

• Sananen Journalistiliiton hallitustavoitteista

• Huhtikuussa 2019 Moldovaan

• Ingrid on palannut luottamusmieheksi 

 

JOURNALISMIN PÄIVÄ

Journalismin päivässä pureudutaan journalismin ja viestinnän ajankohtaisiin teemoihin paikallisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa. Paikka on Lasipalatsi Helsingissä, ja muun muassa Journalistin tuore päätoimittaja Maria Pettersson haastaa ja kirittää Bio Rexin lavalla.

Lipun hintaan kuuluu Ravintola Lasipalatsin kattama lounas, päiväkahvit sekä lasillinen kuohuvaa päivän päätteeksi. Tapahtuman jälkeen on mahdollisuus osallistua opastettuun kierrokseen Amos Rex -museossa.

Early bird –hinnat menivät jo, mutta koko päivän ohjelman hinta ei vieläkään ole hirmuinen: freelancerit 50 euroa ja työttömät, opiskelijat ja eläkeläiset 25 euroa.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen:

https://tapahtumat.journalistiliitto.fi/event/nXV2j

 

EHDOTA SANANVAPAUDEN MIEKKAA ANSIOITUNEELLE JOURNALISTILLE!

Joulukuussa pidettävässä Journalistiliiton valtuuston vaihtokokouksessa jaetaan jälleen liiton tunnustuspalkinnot merkittävistä journalistisista ansioista. Neljän vuoden välein jaettavalla sananvapauden miekalla ja stipendillä palkittiin vuonna 2014 Taneli Koponen ja Vesa Toijonen, ja vuonna 2010 liiton suurimman kunnianosoituksen saivat FAOn Airi Leppänen ja HSY:n Silvia Bjon.

Sananvapauden kunniastipendi annetaan liiton jäsenelle, joka on toiminut journalistina erityisen ansiokkaasti ja esimerkillisesti. Järjestöllisiä ansioita ei tällöin oteta huomioon. Stipendi on suuruudeltaan 5000 euroa ja siihen liittyy myös Sananvapauden miekka.

Stipendiaatit valitsee lautakunta, joka nyt pyytää jäsenyhdistyksiä, toimitusosastoja ja yksittäisiä henkilöitä nimeämään ehdokkaita stipendinsaajiksi.

Kirjallisia, hyvin perusteltuja ehdotuksia pyydetään 12. 10. mennessä lautakunnan sihteerille osoitteeseen kira.narhi@journalistiliitto.fi.

Lisätietoja: 040 566 1852 /Kira

 

TUUNAA TYÖPÄIVÄSI!

Keväisessä koulutuskyselyssä kysyimme kiinnostusta osallistua Journalistiliiton tarjoamaan webinaariin. Eniten ääniä sai Heli Viljamaan webinaari Tuunaa työpäiväsi kohti optimaalista flowta. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee mukaan 3.10. kello 18 Journalistiliiton toimistolle, Säästöpankinranta 2 A 7. krs.! Paikalla on myös tarjoilua. Ilmoittautua voi minulle (kirsimattila@kolumbus.fi) vaikka heti, mutta viimeistään 19. syyskuuta.

 

KEKKOSEN ARKISTOT

Laittakaapa jo kalenteriinne: 6. lokakuuta on tiedossa Pressiklubin järjestämä bussireissu Urho Kekkosen arkistoon Orimattilaan.

 

YHDESSÄ LEFFAAN

YMTin ja FAOn perinteinen yhteinen leffailta järjestetään 31.10. kello 17. Laittakaa jo nyt kalenteriinne! Ensimmäisen kerran leffailtaperinteen aikana iltaa ei ole järjestämässä Ilkka Vanne – sen sijaan meillä on ilo ja kunnia katsoa Ilkan ohjaama dramatisoitu dokumentti Tammisunnuntai. Elokuva kertoo tapahtumista 28. tammikuuta 1918, kun suojeluskuntalaiset ja Vöyrin sotakoulun joukot riisuivat Ylistarossa 400 venäläissotilasta aseista. Elokuvan on käsikirjoittanut Antti Tuuri ja tuottanut Matila & Röhr Productions.

Ilkka Vanne on leffaillassa paikan päällä keskustelemassa ja vastaamassa kysymyksiin, ja leffan jälkeen voimme kaikki mennä jatkamaan juttua myös viinilasillisen tai oluttuopin äärellä!

 

SÄHKÖISEN MEDIAN YRITTÄJÄT

Journalistiliitto ja FAO järjestävät yhdessä sähköisen median yrittäjille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille oman koulutuksen. Yrittäjyyden vaihtoehtona mukana on myös Mediakunnan esittely. Freelancereiden lakimies Hannu Hallamaa esittelee erilaisia yrittäjyyden muotoja ja FAOon kuuluvat yrittäjät kertovat työstään sähköisen median kentällä. Miten löytää asiakkaita? Mitä laskutuksessa on huomioitava? Miten yrittäjänä voi menestyä muuttuvassa mediamaailmassa? Onko Mediakunta todellinen vaihtoehto sähköisen median kentällä? Ajankohta on lokakuun jälkimmäisellä puoliskolla, tarkka aika selviää ja lisäinfoa tulee lähiaikoina.

 

JÄSENMATKA MOLDOVAAN

Kuten jo edellisessä jäsenkirjeessä kerrottiin, seuraava jäsen-/opintomatka tehdään ensi vuoden huhtikuussa Moldovaan. Ohjelmassa on ainakin vierailu viinitilalla sekä Transnistriassa, neuvostonostalgian mekassa. Mediatapaamiset ryydittävät ohjelmaa. Ajankohta on tarkentunut viikolle 15. Tämäkin ajankohta kannattaa laittaa jo kalenteriin!

 

POHJOISMAISEN FREESEMINAARIN OHJELMA

Freelancerit Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta kokoontuvat tänä vuonna Malmöhön. Ruotsin freeyhdistys järjestää seminaarin 15.-16. syyskuuta – siis aivan pian! Faolaisia seminaariin osallistuu 20 ja SFJ:sta mukaan tullee vähintään saman suuruinen porukka. Teemana on ”Safety & Risk Assessment for Independent Freelance Journalists” Ohjelmaan voi tutustua täällä:

https://nordicfreelance2018.com/program/

 

”TYÖ ON MUUTTUNUT. MYÖS LAINSÄÄDÄNNÖN PITÄÄ MUUTTUA.”

Otsikossa on siteerattu Journalistiliiton edunvalvontajohtajaa Petri Savolaista. Lausahdus löytyy SJL:n hallitusohjelmatavoitteiden esittelystä. Kaiken kaikkiaan tavoitteet on kiteytetty kolmeen otsikkoon:

1. Jokaisella oikeus tietoon

2. Median toimintaedellytykset varmistettava

3. Työelämälainsäädäntö 2020-luvulle

Kolmas kohta koskee erityisesti meitä freelancereita ja kaikkia itsensätyöllistäjiä. Olemme FAOn hallituksessa keskustelleet siitä, miten Journalistiliitolla pitäisi olla mahdollisuus neuvotella itsensätyöllistäjien palkkioista ja muista työehdoista työn ostajien kanssa. Kuten SJL:n hallitusohjelmatavoitteissa todetaan Saksassa ja Norjassa sopimuksia on kyetty neuvottelemaan eikä eurooppalainen kilpailuoikeus näin ollen estä näitä neuvotteluita – siitä huolimatta Suomessa tässä asiassa ei toistaiseksi ole edetty. Toivotaan, että liiton selkeästi muotoilema viesti menee perille päättäjille!

Neuvotteluja ajatellen tavoitteena pitäisi olla se, että samasta työstä on mahdollista saada sama palkka riippumatta työn tekemisen tavasta – ei ole oikein, että freelancereiden, itsensätyöllistäjien ja pätkätyöläisten palkat eivät keskimäärin yllä lähellekään vakinaisessa työsuhteessa olevien palkansaajien palkkoja.

Ja kuten SJL:n hallitusohjelmatavoitteissa selkeästi todetaan myös itsensätyöllistäjien sosiaaliturva pitää nostaa palkansaajien sosiaaliturvan tasolle.

 

YHTEYS LUOTTAMUSMIEHEEN

Ingrid Svanfeldt on palannut hoitamaan luottamusmiestointaan 1.8. Jos ihmettelet työehtojasi tai epäilet, ettei palkkiosi ole kohdallaan tai haluat apua työsi hinnoittelussa ota yhteyttä Ingridiin, ingrid.svanfeldt@iki.fi

 

Allekirjoittanut jatkaa puheenjohtajana ja varaluottamusmiehenä – palveluksessanne, hyvä jäsenistö!

Kirsi Mattila
FAOn puheenjohtaja

+358405131829

kirsimattila@kolumbus.fi

Scroll to Top