FAOn terveiset: Katsaus ensi vuoteen

Hei hyvä jäsenistö,

Tämä on vuoden viimeinen FAO-tervehdys. Ennakoin tässä viestissä paljolti ensi vuotta – laittakaapa päivämäärät kalenteriinne:

• Mediakunta aloittaa 9.1.!
• Sovittu juttu: uudistunut Yhtyneet-sopimus
• FAOn aloite Journalistiliiton valtuustossa
• Kevään jäsentapahtuma: Kun pätkä katkeaa
• Vuosikokous maaliskuussa
• Jäsenmatka Berliiniin 11.-14.5.
• Residenssiaikoja haussa Frankfurt an der Oderissa 5.-19.8.
• Pohjoismainen freeseminaari Suomenlinnassa 15.-17.9.
• Faolaiset RTTL:n hallituksessa 2017-2019
• Vikesin uusi hallitus

MEDIAKUNNAN STARTTI

Journalistiliiton oma osuuskunta, Mediakunta, on herättänyt todella paljon kiinnostusta – eikä syyttä: osuuskunta voi aidosti helpottaa freen arkea. Tällä tarkoitan sitä, että monet asiakkaat/työnantajat haluavat, että heille kirjoitetaan lasku. Kas, osuuskunta voi sen tehdä. Tämän lisäksi osuuskunta myös huolehtii työnantajan velvollisuuksista eli maksaa eläkkeet ja muut työn sivukulut; freen ei tarvitse ryhtyä yrittäjäksi. Lisäksi osuuskuntalainen voi kuulua palkansaajien työttömyyskassaan ja voi saada ansiosidonnaista työttömyyskorvausta, jos työt loppuvat.

Mediakuntaan kuuluminen ei ole ilmaista: liittymismaksu on 100 euroa ja joka keikasta 10 prosenttia menee osuuskunnan pyörittämiseen (toiminnanjohtajan palkkaan ja kirjanpitopalveluihin). Mutta rahalle saa myös vastineeksi palvelua!

Liiton osuuskunnan Mediakunnan toiminnajohtajaksi on valittu Maiju Mitrunen, joka on edellisessä työssään ollut Vikesissä osa-aikainen tiedottaja ja EU-rahoitteisen projektin vetäjä. Toiminnanjohtaja vastaa osuuskunnan hallinnoinnista, jäsenten neuvonnasta, jäsenhankinnasta, tilaisuuksien järjestämisestä ja Mediakunnan tunnetuksi tekemisestä. Maiju on niin ponteva tyyppi, että varmasti hän ennen pitkää hankkii myös työtilaisuuksia osuuskuntalaisille. Aluksi idea on kuitenkin se, että osuuskuntalaiset hankkivat itse hommansa, niin kuin freemaailmassa muutenkin on laita.

Mediakunnan aloitusjuhla on maanantaina 9. tammikuuta kello 16–18 Microsoft Fluxissa, Korkeavuorenkatu 35, 00130 Helsinki. Tapahtuma on täyteen buukattu, mutta peruutuspaikkoja voi tulla, joten kannattaa ilmoittautua täällä:

http://tapahtumat.journalistiliitto.fi.pwire.fi/tapahtumat/mediakunta-tupaantuliaiset/

SOVITTU JUTTU

Lähetimme teille jäsenille postia tässä joku aika sitten. Postiluukusta kolahti uudistunut Yhtyneet-työehtosopimus, joka säätää Yleisradiolle työskentelevien freelancereiden työn minimiehdot. Sisältää se kuitenkin myös tilanteet, joissa palkkioita kuuluu korottaa.

Todella ilahduttavan iso joukko teitä osallistui myös FAOn pikkujouluihin 14. joulukuuta, kun luottamusmiehemme Ingrid Svanfeldt kertoi sopimuksesta. – Kiitos vielä kerran kaikille osallistuneille! Oli hienoa, että meitä oli niin paljon!

Vielä sopimuksesta. Jos paperiversio on hukassa, sopimus löytyy myös helposti niin Journalistiliiton, RTTL:n kuin FAOnkin kotisivuilta:

http://www.journalistiliitto.fi/julkaisut/#TES

http://www.journalistiliitto.fi/site/assets/files/9552/yhtyneet-sopimus_1_12_2016-30_11_2017.pdf

http://www.rttl.fi/tyoehtosopimukset/

https://fao.fi/edunvalvonta/tyoehtosopimuksia/

FAON ALOITE VALTUUSTOSSA

Journalistiliiton valtuusto kokoontui 8.–9. joulukuuta. Toimintasuunnitelma sisältää mm. lisää uravalmennusta. Merkittävää oli myös se, että FAOn valtuustoaloite, johon RTTL tuli mukaan, sai valtuuston tuen ja paljon positiivista palautetta.

Aloitteen idea on se, että Journalistiliitto tutkii, miten paljon työehtosopimusten ulkopuolella tehdään journalistista työtä. Mikä on freetyön, vuokratyön, harjoittelutyön, kansalaisjournalismin merkitys tässä kuviossa?

Aloitteessa todetaan, että jos tilastot osoittavat esimerkiksi freetyön ja/tai vuokratyön lisääntymistä, sillä pitää olla vaikutuksia myös Journalistiliiton toimintaan ja tulevan edunvalvonnan suunnitteluun.

SJL:n vastauksessa todettiin, että aloitteessa esitettyjä asioita on jo osin tutkittu Tampereen yliopiston Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskus COMETissa elokuussa 2015 alkaneessa Irtisanottujen toimittajien uudet työt (ITUT) -tutkimuksessa http://www.uta.fi/cmt/tutkimus/itut.html. Nämä tutkimustulokset julkaistaan todennäköisesti vuoden 2017 alussa.

Tämän tutkimuksen jälkeen selvitetään, millaista uutta tietoa tarvitaan ja miten se on mahdollista koota.

KUN PÄTKÄ KATKEAA

Yleisradiossa on monenlaisia huolestuttavia kehityskulkuja: Yle lisää esimerkiksi vuokratyön käyttöä. Seuraava askel on Radio Suomen Yöradion ajautuminen Opteamin hoidettavaksi. Ylen ja Opteamin välinen sopimus on kirjoitettu niin, että kun tähän asti palkkaa on saatu kahdeksasta tunnista, jatkossa palkkaa maksetaan viidestä tunnista. Mistä on kyse? Yleisradion tilanne on monella muullakin tapaa epäselvä. FAO suunnittelee tässä tilanteessa kevääksi jäsentapahtumaa, johon pyydämme myös Yleisradion ohjelmatyöntekijöitä (YOT)  ja Yhdistyneitä mediatyöntekijöitä (YMT) mukaan. – Tarkkailkaa postianne, kutsu tulee!

VUOSIKOKOUS

Muistakaa myös, että FAOn vuosikokous on jälleen maaliskuussa. Vuosikokous ei ole vain tylsiä sääntömääräisiä asioita, vaan myös tilaisuus tavata kollegoita ja puhua ajankohtaisista kysymyksistä. Päivämäärää ei ole vielä sovittu, mutta tammikuussa se päätetään. Toivottavasti mahdollisimman moni pystyy osallistumaan!

JÄSENMATKALLE BERLIINIIN

FAO suunnittelee jäsenmatkaa keväiseen Berliiniin. Ohjelmasta on tulossa erinomaisen monipuolinen: on vierailuja mediataloissa ja suurlähettilään luona, mutta on myös tutustuminen keskitysleirimuseoon ja jokiajelu. Ja tietysti tutustumme toisiimme ja jaamme kokemuksia. Neljän päivän matka torstaista sunnuntaihin 11.-14. toukokuuta maksaa 500 euroa, mutta FAO tukee jäsenen matkaa 200 eurolla ja näin omavastuuksi jää 300 euroa. Laittakaa ajankohta kalenteriinne!

RESIDENSSIIN ELOKUUSSA

FAO lähtee mukaan Särön residenssitoimintaan. Särön Oder-residenssi Frankfurt an der Oderissa on avannut ovensa 10.12.2016. FAOlle on varattu kaksi viikkoa elokuussa (5.8. – 19.8.2017).

Kahden viikon oleskelu residenssissä (makuuhuoneita on kaksi) maksaa noin 400 euroa; koko huoneiston saa 810 eurolla. Oleskeluun on mahdollista saada noin 490 euron Jokes-stipendi, joka kattaa huonevuokran ja pienen osan matkakuluistakin. Stipendin saadakseen on esitettävä työsuunnitelma residenssioleskelun ajalle.

Frankfurt an Oder on mielenkiintoinen pikkukaupunki, joka sijaitsee aivan Puolan rajalla ja vain tunnin junamatkan päässä Berliinistä.

Särö on solminut kontakteja Frankfurt an der Oderin kulttuuritoimistoon, ja verkostoa muihin paikallisiin kulttuuritoimijoihin, kirjailijoihin ja taiteilijoihin luodaan talven mittaan. Mikäli haluaa hyödyntää Särön kontakteja, kannattaa olla yhteydessä residenssikoordinaattoriin. Ennen matkaa luodut yhteydet voivat edesauttaa matka-apurahan saantia.

Tiedoksenne, että myös yksityishenkilöinä voitte halutessanne hakea Särön jäsenyyttä ja saada näin mahdollisuuden varata residenssiaikoja itsellenne. Jäsenyys maksaa vain 24 euroa vuodessa.

POHJOISMAISET FREET KOKOONTUVAT SUOMENLINNAAN

Vuotuinen Pohjoismainen freeseminaari kokoontuu ensi vuonna Suomessa. Järjestelyjä hoitaa tällä kertaa Suomen freelance-journalistit, mutta toki FAOkin tarjoaa seminaariin ohjelmaa, ja kuten aina, seminaari kokoaa freelancereita kaikista Pohjoismaista. Ohjelma kysyy, millaista on tulevaisuuden journalismi. Seminaariin osallistumiseen on mahdollista saada Jokes-stipendi. Laittakaa viikonloppu kalenteriinne: 15.-17. syyskuuta!

UUSI RTTL:N HALLITUS 2017-2019

RTTL:n edustajakokouksessa valittiin RTTL:n hallitus seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. FAOsta hallitukseen valittiin Miika Lauriala ja hänen henkilökohtaiseksi varakseen Hanna Onttonen sekä Kalle Niemi ja hänen henkilökohtaiseksi varakseen Nina Donner.

Kuten muista lähteistä olette ehkä huomanneetkin uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Sari Korpela-Välisaari (MOT) ja ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Sari Taussi (YOT) ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Aura Neuvonen (YMT).

Onnea kaikille valituille!

FAO JA VIKES

Viestintä ja kehitys –säätiön valtuuskunta kokoontui 19. Joulukuuta valitsemaan uuden hallituksen. Vikes on journalistien oma kehitysyhteistyösäätiö, joka tekee sananvapauden ja median puolesta. Kohdemaita tai -alueita ovat esimerkiksi Somalia, Tansania, Nepal, Myanmar, Etelä-Kaukasia.

Koen, että tämä työ on niin tärkeää, että kun itse luovuin hallituspaikasta, halusin, että FAOlla kuitenkin olisi linkki järjestön toimintaan. Hallitusjäseniä ehdottavat Vikesin taustayhteisöt: itse olin ollut RTTL:n esittämänä hallituksessa, mutta tänä vuonna kun myös FAO liittyi taustayhteistöihin, saatoimme ehdottaa aivan omaa ihmistä hallitukseen: FAOn Katri Nisula tuli valituksi. – Onnea Katrille!

Muita uusia ovat Aura Neuvonen RTTL/YMT ja Reeta Pöyhtäri. Vanhoista jatkavat puheenjohtaja Juha Rekola sekä Pasi Huttunen, Elias Repo, Johanna Siik ja Sirkku Somero. 

LOPUKSI

Joulu on jo ovella, oikein hyvää joulua jokaiselle. Ensi vuodelle kaikkea hyvää: töitä, palkkaa – ja rauhaa ja rakkautta!

Kirsi Mattila
FAOn puheenjohtaja
kirsimattila@kolumbus.fi

Scroll to Top