Huhtikuu 2013

Hei taas kaikki,

Tällä kertaa asialistalla:

  • Tekijänoikeussopimus – jokainen allekirjoitus on tärkeä!
  • Tekijänoikeusvideoita iloksenne
  • JOKES-apurahoja jaossa, koulutusta tarjolla: tiedetoimittajien kongressi
  • JOKES-apurahalla video- ja editointikoulutusta
  • Yle-asioita: Kokemuslisästä soveltamisohje
  • Kannanotto ylimääräisen sanomalehtimieseläkkeen palauttamiseksi

FAO:n uusi hallitus kokoontui ensimmäisen kerran huhtikuussa. Olimme melkein täysimääräisenä läsnä, vain yksi varajäsen ja yksi varsinainen eivät olleet päässeet paikalle. Meillä on todella hieno ja monipuolinen joukko hoitamassa Freelance-ammattiosaston asioita!

ALLEKIRJOITATHAN TEKIJÄNOIKEUSSOPIMUKSEN!
Televisiot ovat auki kuntosaleissa, baareissa ja työkkärin odotustilassa. Av-valtuuksien uudistus tähtää siihen, että tekijät saisivat korvauksen, kun heidän ohjelmiaan esitetään julkisissa tiloissa.

Allekirjoittamalla tekijänoikeussopimuksen annat Kopiostolle oikeuden hallinnoida tekijänoikeuksiasi ja neuvotella julkisten tilojen samoin kuin kaapeli- ja teleoperaattoreiden kanssa korvauksista. Mitä useampi tekijä allekirjoittaa sopimuksen, sitä vakuuttavampi neuvottelukumppani Kopiosto on, ja sitä paremmat mahdollisuudet tekijöillä on saada asialliset korvaukset. Erityisesti sopimus on merkityksellinen freelancereille, sillä se koskee välittömästi yrittäjiä ja hankintapalkkioilla työtä tekeviä.

Sopimuksen löydät Kopioston verkkosivuilta osoitteesta:

http://www.kopiosto.fi/kopiosto/palvelut_oikeudenomistajille/tekijanoikeussopimus/fi_FI/

Sopimuksen allekirjoittamiseen tarvitset pankkitunnukset ja henkilötiedoissa kysytään myös IBAN ja BIC, joten ne kannattaa katsoa valmiiksi. Muuten allekirjoittaminen on todella helppoa. Jos et halua hoitaa netissä, paperinen lomakekin löytyy, ja Pirjo Munckilta RTTL:n toimistolta kannattaa kysyä lisätietoja.

TEKIJÄNOIKEUSVIDEO
Kansainvälinen tekijänoikeuspäivä oli 23.4. ja tapauksen kunniaksi Pohjoismaiden freelanceryhdistykset järjestivät videotempauksen. FAO teki yhteistyötä AXXELLin oppilaiden kanssa ja myös Ruotsi, Norja ja Tanska julkaisivat omat videonsa.

 

 

 

 

OSALLISTU TIEDETOIMITTAJIEN MAAILMANKONGRESSIIN JOKES-APURAHALLA
Olettehan huomanneet, että Jokes-apurahoja on taas jaossa.

Apurahaa voi hakea esimerkiksi Tiedetoimittajien maailmankongressiin Helsingissä 24.-28. kesäkuuta 2013. Väkeä odotetaan lähemmäs tuhatta eri mantereilta.

Ohjelma ja lisätiedot löytyvät osoitteesta: http://wcsj2013.org/

Konferenssi alkaa työpajoilla, joissa voi harjoitella uusia taitoja ja lopuksi järjestetään retkiä muihin kaupunkeihin. Retket ovat ilmaisia, ja mukaan pääsee ilmoittautumisjärjestyksessä. Osallistumismaksu koko tapahtuman ajalta on 24.5. mennessä ilmoittautuneille 475 euroa ja jälki-ilmoittautuneille 550 euroa. Osallistua voi myös vain yhdeksi päiväksi, jolloin hinta on 200 euroa. Opiskelijoille koko tapahtuma maksaa vain 200 euroa.

FAO jäsenet voivat hakea enintään 475 euron suuruista apurahaa seminaariin osallistumista varten. Lähetä vapaamuotoinen hakemus mahdollisimman pian, viimeistään 15.5. RTTL:n toimistoon Pirjo Munckille, pirjo.munck@yle.fi.

VIDEOKUVAUKSEN JA EDITOINNIN PERUSKURSSI
Metropolian järjestämä koulutus sopii esimerkiksi toimittajille, jotka kuvaavat ja editoivat juttujaan. Kuvausjakso 23.-24.8. ja editointijakso 6.-7.9. Kurssille pitää hakea 14.8.2013 mennessä ja hinta on 780 euroa.

Voit hakea FAO:lta kuluihin Jokes-apurahaa. Lisätietoja antaa Ilkka Uronen, p. 050 5720343, Ilkka.Uronen@metropolia.fi

Lähetä vapaamuotoinen hakemus viimeistään 28.5. RTTL:n toimistoon Pirjo Munckille, pirjo.munck@yle.fi.

KOKEMUSLISÄSTÄ SOVELTAMISOHJE
FAO on neuvotellut Yleisradion kanssa soveltamisohjeen kokemuslisälle. Ohjeen mukaan viiden vuoden työskentely vastaavissa tehtävissä oikeuttaa vähintään viiden prosentin kokemuslisän maksamiseen. Ohje määrittelee siis vähimmäistason. Jos kokemusta on selvästi enemmän, kokemuslisänkin kuuluu olla suurempi.

Asiasta on tiedotettu Yleisradion tuottajille, joten ottakaa kokemuslisä itse puheeksi, jos tuottaja ei sitä teille itse ymmärrä tarjota. Ohje löytyy RTTL:n sivuilta.

KANNANOTTO YLIMÄÄRÄISEN SANOMALEHTIMIESELÄKKEEN PALAUTTAMISEKSI FAO:n ja SFJ:n yhteinen kannanotto journalistieläkkeen palauttamisesta valtion tulo- ja menoarvioon on toimitettu postitse kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäelle. FAO aikoo pitää eläkeasiaa esillä jatkossakin. Kannanoton voi lukea RTTL:n nettisivuilta.

KOHTI KESÄÄ
Kovasti olisi muitakin asioita, mutta tämä tällä kertaa. Kaikki ovat tärkeitä asioita. Erityisen tärkeää olisi, että jokainen freelancer vaivautuisi allekirjoittamaan tekijänoikeussopimuksen, jotta av-alan tekijät voisivat tulevaisuudessa saada korvauksia teostensa esittämisestä samaan tapaan kuin muusikot saavat. Jos arvelette, ettette itse hyödy allekirjoittamisesta, käykää allekirjoittamassa solidaarisuudesta kollegojanne kohtaan. Ei sitten muuta kuin hyvää kesän odotusta kaikille ja pidetään yhteyttä!

Kirsi Mattila
FAO:n puheenjohtaja
kirsimattila@kolumbus.fi

Scroll to Top