FAOn ja SFJ:n pitchausvalmennus

Kaipaatko välineitä juttu- tai ohjelmaidean kiteyttämiseen ja esittämiseen? Kaksipäiväisessä valmennuksessa opit tekemään hyvän pitchin – ja pääset esittämään sen JournalistinSuomen Kuvalehden, Ylen ja tuotantoyhtiön tuottajille/tilaajille.

Valmennus on tarkoitettu lehdistön ja radio- ja tv-puolen toimittajille, ohjaajille ja käsikirjoittajille, jotka ovat Suomen freelance-journalistien ja RTTL:n Freelance-ammattiosasto FAOn jäseniä. Mukaan mahtuu 15 osallistujaa. Osallistujat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä, mutta kuitenkin siten, että kummankin yhdistyksen jäsenille on varattu vähintään viisi paikkaa (ks. ohjeet ilmoittautumiseen sivun lopusta).

Valmennukseen kuuluu ennakkomateriaalia ja -tehtävä, jonka ohjeet lähetetään osallistujille noin viikkoa ennen valmennusta. Ennakkotehtävässä sinun tulee miettiä valmiiksi oma idea ja miten tiivistät sen yhteen lauseeseen sekä kenelle haluaisit unelmatilanteessa pitchata ideasi.

Perjantaina 24.3.2023 esiintymis- ja pitchausvalmentaja Elsa Ervasti kertoo hyvästä pitch-esityksestä ja luovan idean ja konseptin tiivistämisestä. Hän myös vetää työpajan, jossa osallistujat pääsevät harjoittelemaan muun muassa pitchin rakentamista ja esiintymistä. Valmennuksen ensimmäisen päivän jälkeen osallistujilla on viikko aikaa työstää omaa pitchaustaan.

Seuraavan viikon perjantaina 31.3.2023 kuullaan Ervastilta vielä viime hetken vinkit pitchauksiin. Sen jälkeen järjestetään leijonan luola, jossa osallistujat pääsevät esittämään pitchinsä JournalistinSuomen Kuvalehden, Ylen ja tuotantoyhtiön tuottajille/tilaajille. Kullakin osallistujalla on kolmesta viiteen minuuttia aikaa pitchata oma ideansa, jonka jälkeen tilaajat antavat siitä palautetta. Parhaimmillaan voi syntyä kaupat.

Kaikki läsnäolijat sitoutuvat olemaan hyödyntämättä muiden ideoita.

 

Kouluttaja ja tuottajat/tilaajat

Elsa Ervasti on esiintymis- ja pitchausvalmentaja, joka on valmentanut satoja startupeja ja luovan alan yrityksiä pitchaamaan osaamistaan, tuotteitaan ja palveluitaan muun muassa kansainvälisiin kilpailuihin. Hän kannustaa valmennettaviaan persoonalliseen ja hyvään vuorovaikutukseen työelämän monipuolisissa ja muuttuvissa pitchaustilanteissa.

Mikko Numminen on Suomen Kuvalehden tuottaja, joka tilaa, suunnittelee ja editoi erityisesti lehden pitkiä artikkeleita. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa Imagen ja Viinilehden päätoimittajana. ”Onnistunut myyntipuhe ei usein ole suunnitellun jutun tiivistelmä. Se on lähempänä ingressiä. Tavoite on herättää tilaajan mielenkiinto ja halu kehittää aihetta yhdessä kirjoittajan kanssa”, Numminen sanoo. (Mikko Nummisen kuva: Anniina Nissinen / Aikakausmedia)

Maria Pettersson on Journalisti-lehden päätoimittaja, joka on kirjoittanut ja ostanut juttuja muun muassa Helsingin Sanomissa, Ylellä, Cityssä ja Ylioppilaslehdessä.

Ari Ylä-Anttila on työskennellyt Ylellä vuodesta 1984 lähtien eri tehtävissä. Vuonna 2006 hän aloitti tilaajana ja on siitä lähtien hankkinut sisältöjä tuotantoyhtiöiltä ja osallistunut niiden kehittämiseen aina pitchauksesta julkaisuun saakka. Hän tilaa asiaohjelmia televisioon. Ylä-Anttilan mielestä pitchauksessa idea on tärkeämpi kuin valmis konsepti – ja ideassa merkittävintä on havainto siitä, miksi ja kenelle se on merkittävä juuri nyt.

Tuottajien/tilaajien osalta lista täydentyy.

 

Ohjelma

Perjantai 24.3.2023

 • 30–10 Tervetuloa ja aamukahvi
 • 10–12 Välineitä pitchaamiseen / kouluttaja Elsa Ervasti
  • Millainen on hyvä pitch-esitys?
  • Miten tiivistää luova idea ja konsepti?
 • 12–13 Lounas
 • 13–15 Pitchaustyöpaja: valmennettua pitchausten tekemistä / kouluttaja Elsa Ervasti
  • Harjoitteita pitchin rakenteeseen, kiteyttämiseen ja tarinankerrontaan
  • Esiintymis- ja vuorovaikutusharjoituksia Leijonan luola -pitchaustilanteeseen
 • 15–15.30 Kahvi
 • 30–16.30 Mahdollisuus oman pitchauksen työstämiseen itsenäisesti

Perjantai 31.3.2023

 • 30–10 Tervetuloa ja aamukahvi
 • 10–11 Pitchien treenausta loppuun / kouluttaja Elsa Ervasti
  • Esiintymisvalmennus + viime hetken vinkit pitchauksiin
 • 11–12 Leijonan luola
 • 12–13 Lounas
 • 13–15 Leijonan luola
 • 15–15.30 Kahvi ja loppuyhteenveto

Ilmoittautuminen ja apurahahaku

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä. Osallistujat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä, mutta kuitenkin siten, että kummankin yhdistyksen jäsenille on varattu vähintään viisi paikkaa. Huomaathan, että voit valita ilmoittautumislomakkeella osallistuvasi valmennukseen sillä ehdolla, että saat siihen apurahan. Halutessasi voit toki valita osallistuvasi valmennukseen omalla kustannuksellasi.

Huomaathan, että ilmoittautuminen on sitova (halutessasi kuitenkin sillä reunaehdolla, että saat siihen apurahan). Käyttämättömästä paikasta ilman lääkärintodistusta veloitamme osallistumismaksun.

Freelancereiden koulutusapurahat ovat siirtyneet Jokesin jaettaviksi. Voit halutessasi hakea Jokesilta koulutusapurahaa valmennuksen 250 euron osallistumismaksuun ja mahdollisiin matka- ja majoituskuluihin. Ohjelmassa mainitut lounaat ja kahvitarjoilut kuuluvat osallistumismaksuun. Alle 500 euron koulutusapurahoista ei seuraa karenssia. Apurahahaku on auki 3.3.2023 saakka.

Ilmoittautuminen pitchausvalmennukseen päättyy sunnuntaina 12.3.2023 kello 23.30. Olemme sen jälkeen yhteydessä kaikkiin ilmoittautuneisiin. Valmennukseen kuuluu ennakkotehtävä, jonka ohjeet lähetetään osallistujille viikkoa ennen valmennusta.

Scroll to Top