FAOn terveiset: Paljon kerrottavaa kesältä

Hei jäsenistö,

Kesän jälkeen on taas paljon kerrottavaa. Haluan esimerkiksi kutsua teidät Afganistan naisten silmin –valokuvanäyttelyyn, jonka olen kuratoinut. FAOn aktiivi ja luottamusmies Olli Pellikka on kuollut ja hänen ay-urastaan kerrotaan myös. Viimeisten otsikkojen alla on tärkeitä osoitteita ja linkkejä – ne ovat mukana siksi, että päivitettyämme osoitelistojamme joukossa on nelisenkymmentä ihmistä, jotka eivät ole aikaisemmin saaneet FAOn terveisiä:

• Maksuton uravalmennus – ilmoittautuminen 8.9. klo 8!
• Mobiilijournalismia 8.9.
• Afganistan naisten silmin 12.–24.9.
• Journalismin päivä 14.10.
• FAOn JOKES-stipendit on jaettu
• Pressiklubi vierailee Tamminiemessä
• Hae Kiila-kuntoutukseen 12.9. mennessä!
• 90-vuotias Yleisradio juhlii 9.9.
• Esitelmät 90-vuotiaan kunniaksi alkavat 13.9.
• Uusi sopimuspohja Yhtyneet-freelancereille
• Ruori ja Cloudia tulevat Yleen
• Olli Pellikkaa muistellen – konsertti 20.9.
• Journalistiliiton osuuskunta etenee

TÄRKEITÄ LINKKEJÄ:

• Kiinnostavatko kansainväliset mediauutiset?
• SJL:n Uutiskirje pitää ajan tasalla
• Muista FAOn omat kotisivut!
• Liity FAOn suljettuun Facebook-ryhmään!
• RTTL:n kotisivut ja Facebook-ryhmä

HUIPPUSUOSITTU URAVALMENNUS STARTTAA TAAS!

Ilmoittautuminen alkaa 8.9. klo 8.00 osoitteessa urapalvelut.fi/journalistiliitto. Kirjaudu sivuille jo etukäteen, niin sinulla on salasana valmiina, kun kello lyö kahdeksan lyönnit. Tarvitset ilmoittautumiseen myös jäsennumerosi, joka on pressikortissa – hae sekin etukäteen käsille. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, ja esimerkiksi ensimmäisellä kerralla valmennus täyttyi 12 minuutissa. Myös palaute valmennuksesta on ollut hyvää!

Journalistiliitto tarjoaa ilmaisen valmennuksen työelämässä oleville tai sinne tähtääville jäsenille. Se sisältää kolme puhelinkeskustelua valmentajan kanssa, verkkovalmennusta sekä omatoimista työskentelyä. Onnistunut valmennus edellyttää ainakin 25 tuntia työskentelyä, joustavasti aikataulutettuna enintään kolmelle kuukaudelle. Jos jätät valmennuksen kesken ilman lääkärintodistusta, sinulta peritään 400 euron peruutusmaksun.

Tällä vuoden viimeisellä ilmoittautumiskierroksella on jaossa 60 valmennuspaikkaa. Palveluun kannattaa rekisteröityä, vaikka et varaisikaan valmennuspaikkaa, sillä sivuilla voit mm. katsella videokirjaston työnhakuvideoita.

TULE ILMAISEEN MOBIILIJOURNALISMIOPPIIN!

Get Trained the CNN Way: Making great videos with your smartphone – Maksuton englanninkielinen koulutus torstaina 8. syyskuuta klo 17–19.30 Journalistiliiton toimistossa Hakaniemessä, Säästöpankinranta 2 A, 7. kerros. Soita alaovella summeria, ja tule sisään summerin soitolla – näin hissi suostuu viemään sinut seitsemänteen kerrokseen. Jos et ole aikaisemmin käynyt liiton toimistossa, tämä on oiva tilaisuus tutustua paikkaan!

Kouluttajana on Robb Mongomery, joka kouluttaa myös New York Timesilla, CNN:llä, Reutersilla sekä oppilaitoksissa ympäri maailmaa. Ilmoittaudu osoitteessa http://www.journalistiliitto.fi/uutiset/opi-tekemaan-laatua-alypuhelimellasi/

Mukaan mahtuu 50 osallistujaa. Tilaisuuden aluksi klo 17 on tarjolla kahvia ja pientä suolaista. Johdatusta illan teemaan: Filming video interviews – Framing tips: https://vimeo.com/115805849

AFGANISTAN NAISTEN SILMIN

Afganistan-aiheisen valokuvanäyttelyn avajaiset ovat tiistaina 13.9. klo 17.30 Sanomatalon Käytävägalleriassa Helsingissä, tarjolla on afganistanilaisia herkkuja. Näyttelyyn voi kuitenkin tutustua maanantaista 12. syyskuuta lähtien ja esillä se on 24.9. asti. Allekirjoittanut on käynyt näyttelyä varten läpi yli 9000 valokuvaa; esillä on satakunta kuvaa noin viideltäkymmeneltä afganistanilaiselta naistoimittajalta.

Näyttely järjestetään Naistoimittajat ry:n 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Naistoimittajat ry on vuodesta 2009 kouluttanut ulkoministeriön kehitysyhteistyöprojektissa Afganistanissa paikallisia naistoimittajia. Valokuvauksen ja kuvajournalismin opetus on ollut osa koulutusta.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi avaa näyttelyn. Toiveissa on, että paikalla on myös Tuba Sangar Kabulista; Naistoimittajat kustantaa Tuballe neljän kuukauden opiskelun Haaga-Heliassa. Tuba odottaa edelleen viisumia Suomen viranomaisilta.

Olette sydämellisesti tervetulleita katsomaan kuvia ja lukemaan niihin liittyviä tarinoita.

JOURNALISMIN PÄIVÄSSÄ PAKOLAISIA JA POLITIIKKAA

Osallistu Journalismin päivään 14. lokakuuta Helsingin Hakaniemessä Paasitornissa, Paasivuorenkatu 5A! Seminaarin hinta on 50 euroa (opiskelija-, eläkeläis- ja työttömille jäsenille 25 €). Hinta sisältää runsaan ohjelman, aamukahvin, lounaan ja päiväkahvin. Paikat menevät ilmoittautumisjärjestyksessä, ilmoittaudu täällä: http://www.journalistiliitto.fi/jp/

JOKES myöntää stipendejä pitkämatkalaisten matka- ja majoituskuluihin. Jokesin apurahahaku (http://www.jokes-saatio.fi/) alkaa 1. syyskuuta. Luvassa:

Mediatalojen bisnekset ja hybriditoimittajan eettiset haasteet – Journalismia ja politiikkaa – Häpeämättömät, tabut ja palaute – Pakolaistoimittajia – Vaaran paikat, toimittajana kriisialueilla – Sananvapaus ja tietoturva: Kuinka suojaat itsesi ja lähteesi – Viimeisin tieto free-osuuskunnasta – Uravalmennusklinikka – Työnhakuklinikka

FAOn OMAT JOKES-APURAHAT ON JAETTU

Vuosittain FAO jakaa 10000 euron edestä apurahoja. Tänä vuonna keväällä oli jaettu 1800 euron edestä apurahoja Pohjoismaiseen freeseminaariin osallistumiseen Norjassa. Loput 8200 euroa jaettiin nyt elokuussa. Hakijoita oli 16 ja apurahaa haettiin 20 589 euron edestä. Apurahaa myönnettiin 13 hakijalle; kukaan ei saanut aivan hakemaansa summaa, mutta FAOn hallitus toivoo, että myönnetyt stipendit olisivat kuitenkin tuntuva apu kouluttautumisessa!

Avustusta saivat: Jyrki Liikka, Nina Malmberg ja Leena-Sinikka Peltokangas Helsinki Scriptiin osallistumiseen, Charlotte Airas ranskan kielen kirjoittamiskurssiin Pariisissa, Nanette-Maria Forsström arabian opiskeluun Rabatissa, Anni Koskenniemi viron kielen ja kulttuurin kurssiin Tartossa, Saara Liikanen-Renger valokuvakoulutukseen Pariisissa, Carlos Marroquin Directing actors –työpajaan osallistumiseen Lontoossa, Nina Normann Adobe Premiere Pro CC-peruskurssiin, Karin Nynäs-Aspo kääntäjäseminaariin osallistumiseen, Helena Sorvali Keudan tv-dokumenttikoulutukseen, Tarja Sahlsten kääntäjäkonferenssiin San Franciscossa ja Sakari Suuronen Aristoteles-työpajaan osallistumiseen Romaniassa.

PRESSIKLUBI TAMMINIEMEEN

Pressiklubi jatkaa toimintaansa entistä vauhdikkaammin. Syys-lokakuun vaihteessa on tarjolla vierailu Tamminiemeen. Tarkkailkaa siis postianne!

VIELÄ EHTII HAKEA KIILA-KUNTOUTUKSEEN

Maksutonta kuntoutusta tarjolla: Kuntoutuskeskus Petrea järjestää valtakunnallisen toimittajille, juontajille ja tuottajille suunnatun Kiila-kuntoutuksen. Kuntoutus alkaa 12.9.2016, johon mennessä hakemus on jätettävä. Kuntoutukseen kuuluu niin henkilökohtaista ohjausta omalla paikkakunnalla kuin yhteisiä etäjaksojakin; paikkana on tällöin Turun Holiday Club Caribia.

Kiila-kuntoutukseen voi hakea toimittamalla Kelan kuntoutushakemus KU 101 ja ajankohtainen lääkärin B-lausunto Kelaan. Kiila-kurssin numero 65429 merkitään kuntoutushakemukseen. Lisätietoja saat kurssisihteeri Satu Kivirannalta (040 192 6278) tai Kysy kuntoutuksesta -palvelusta (ma–pe klo 12–14) numerossa 040 192 6295.

YLEISRADIO JUHLII 90-VUOTISPÄIVIÄÄN

Yle juhlii perjantaina 9. syyskuuta Helsingissä Studiotalossa ja Tampereella Mediapoliksessa. Kello 13 Dr Thomas Livinghell BBC:ltä (FutureLab) esiintyy ja kello 14.00 alkaen tarjolla on kakkua ja skumppaa sekä erilaista ohjelmaa: Pasilassassa Disco, DJ Matti Airaksinen ja Timanttista jyystöä, ja Mediapoliksessa Yle-visa ja muuta hauskaa. Tilaisuus myös suoratoistetaan. Mukaan vain kaikki friikut!

KAVI JUHLISTAA YLEÄ ESITELMIN

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) järjestää yhdessä Radio- ja televisiohistorian seuran, Yleisradion ja Suomen radiohistoriallisen seuran kanssa syksyllä avattavan Samalla taajuudella -näyttelyn yhteyteen kahdeksan esitelmän sarjan. Luentoja kuullaan syksyn mittaan lähes joka tiistai ja ne starttaavat 13. syyskuuta klo 16, jolloin Kauko Viitanen Suomen Radiohistoriallisesta Seurasta esitelmöi aiheesta Kotimainen radioteollisuus. Näyttely liittyy 90 vuotta täyttävän Yleisradion taipaleeseen ja esitelmäsarja huipentuu 8.11. Ylen toimitusjohtajan Lauri Kivisen esitelmään Yleisradio 2017 –. Kivinen vastaa kysymykseen ”Kuinka varmistetaan riippumaton tiedonvälitys teknologioiden ja median liiketoiminnan myllerryksessä?”

Kaikki esitelmät pidetään KAVIn KinoTuliossa, osoitteessa Sörnäisten rantatie 25 A, Helsinki. Ja kyse on ilmaisesta huvista!

Lisätietoja KAVIn sivuilta:

https://kavi.fi/fi/ajankohtaista/uutiset/samalla-taajuudella-esitelmasarja-kavissa-syksylla-2016

YLEN YHTYNEET-FRIIKUILLE UUSI SOPIMUSPOHJA

FAO, Journalistiliitto ja Yleisradio ovat selvittäneet yhteisessä työryhmässä, miten Yhtyneet-sopimukseen sisältyvien erilaisten lisien ja korvausten käyttöä voisi edistää. Työryhmä päätyi kehittämään työsopimukseen liitteen, jossa selkeästi sovitaan paitsi palkkiotariffista myös mahdollisista lisistä ja korvauksista. Tämä korvaa aikaisemmat radio- ja tv-työn lomakepohjat.

Kesän aikana Yle +:aan on saatu uusi Yhtyneet-työsopimuslomake. Tutustukaa lomakkeeseen ja jos on jotain kysyttävää, ottakaa yhteyttä luottamusmieheemme Ingridiin, ingrid.svanfeldt@iki.fi Ensi kerralla voittekin jo ehdottakaa tuottajalle, että täyttäisitte yhdessä lomakkeen! Antakaa lomakkeesta myös palautetta Ingridille.

Tutustu lomakkeeseen tässä: https://rttl-fi.directo.fi/@Bin/284185/Yhtyneet%20-%20tyo%CC%88sopimuksen%20liite%20.pdf

YLE UUDISTAA: RUORI JA CLOUDIA TULEVAT

Ruori-järjestelmä muuttaa Ylen toiminnan suunnittelun, talousohjausjärjestelmät ja budjetoinnit. Palkanmaksu siirtyy Silta Oy:n hoitoon jo ensimmäinen marraskuuta lähtien, ja jatkossa palkkiokuittia ei enää lähetetä kotiin, vaan se löytyy omasta verkkopankista. Jos sinulla on kirjaamattomia ylitöitä tms., ne pitäisi kirjata Heraan NYT, jotta esimiehet ehtivät hyväksyä niiden maksamisen viimeistään 16.9. mennessä. Ylen päälliköitä ja tuottajia koulutetaan jo uusiin systeemeihin ja myös henkilöstöä tullaan kouluttamaan. Ruorista kiinnostuneet Yhtyneet-friikut voivat kysellä enemmän Pekka Majurilta, pekka.majuri@yle.fi

Myös kotimaisten hankintaohjelmien sopimukset siirtyvät syksyllä sähköiseen maailmaan, kun Cloudia Sopimus -järjestelmä otetaan käyttöön. Ylen tilaajia ja Yle-tuottajia koulutetaan jo. Tuotantoyhtiöiden tuottajat koulutetaan syksyllä Ruori-koulutusten yhteydessä. Jos kaipaat lisätietoja yrittäjien koulutuksesta ota yhteys Niina Tynkkyseen, puh. 0400 701087, niina.tynkkynen@yle.fi

LIITON OSUUSKUNTA ETENEE

Väliaikatietona kerrottakoon, että perustettavan osuuskunnan säännöt on nyt lähetetty Patentti- ja rekisterihallitukselle. Näin perustamistoimet etenevät ja suunnitelmissa on, että osuuskunnan palveluita pääsee käyttämään viimeistään vuoden vaihteen jälkeen.

OLLI PELLIKKAA MUISTELLEN

Toukokuussa 2016 Olli Pellikka oli vielä mukana FAOn matkalla Pohjoismaisessa freeseminaarissa Norjassa. Elokuun 19. päivä hän kuoli sairaalassa Helsingissä.

Olli Pellikka toimi aktiivisesti Suomen journalistiliiton eri luottamustehtävissä lähes heti liittymisestään 1989 lähtien. Hän oli yhtäjaksoisesti Freelance-ammattiosaston hallituksessa vuodesta 1991 eläkkeelle jäämiseensä 2014 saakka, yli 20 vuotta. FAO:n luottamusmiehenä Olli ehti olla 14 vuotta. Olli oli myös Radio- ja televisiotoimittajien liiton hallituksen jäsen ja hän toimi useissa RTTL:n valiokunnissa. Suomen journalistiliiton liittokokousedustaja Olli oli kolmasti ja hän oli myös SJL:n liittovaltuutettu. SJL:n työehtovaliokunnan jäseneksi hänet valittiin 2006. Ollille myönnettiin Suomen journalistiliiton ansiomerkki syysvaltuustossa 2010.

Olli tunnettiin mm. Irlanti-harrastuksestaan, eikä vain harrastuksestaan, sillä hän oli Suomi-Irlanti-seuran monivuotinen toiminnanjohtaja ja hänen johdollaan faolaisetkin matkasivat Dubliniin jäsenmatkalle vuonna 2008. Se oli hauska ja hieno matka, sitä muistellen: Hyvää matkaa, Olli!

Ollin muistoksi järjestetään konsertti Tavastialla tiistaina 20. Syyskuuta. Kellonaika ei vielä tiedossa, mutta muusikoita on kuulemma tulossa pilvin pimein!

KIINNOSTAAKO MAAILMA?

Jos olet kiinnostunut maailman mediauutisista, kannattaa seurata ensinnäkin EFJ:n toimintaa. (European Federation of Journalists, www.europeanjournalists.org).

EFJ:n uutiskirjeen voi tilata osoitteesta: http://www.ifj.org/regions/europe/subscribe-to-efj-news/

Toinen seurattava on IFJ:n (International Federation of Journalists) toiminta (www.ifj.org). IFJ:n uutiskirjeen voi tilata osoitteesta:

http://www.ifj.org/subscribe-to-ifj-news/

HALUATKO TIETÄÄ, MITÄ, MISSÄ JA MILLOIN?

Journalistiliitolla on 2-4 kertaa kuussa ilmestyvä uutiskirje, jonka voi tilata sähköpostiinsa: http://www.journalistiliitto.fi/liitto/uutiskirje/

Uutiskirje sisältää napakan koosteen media-alan uutisista ja liiton tapahtumista. Myös apurahahauista saa liitolta tietoa.

FAON OMAT SIVUT

Kannattaa myös käydä FAOn omilla kotisivuilla: https://fao.fi/. Etusivulla vaihtuvat ajankohtaiset aiheet ja tapahtumakalenterista löytyvät tapahtumat!

FAON SULJETTU FACEBOOK-RYHMÄ

Jos olet Facebookissa, liity myös FAOn omaan suljettuun Facebook-ryhmään. Hienoa olisi, jos innostuisitte myös keskustelemaan aiheista, joita Facebookissa nostetaan esille! Nykyisin Facebook on myös ehkä nopein tapa saada tietoa koulutuksista ja apurahoista, sillä usein sähköposti ehditään lähettämään vasta Facebook-päivityksen jälkeen.

https://www.facebook.com/groups/1602564890008314/?fref=ts

RTTL:N OMAT SIVUT JA FACEBOOK-RYHMÄ

Muistakaa myös RTTL:n kotisivut (www.rttl.fi) ja vain jäsenille tarkoitettu Facebook-ryhmä: https://www.facebook.com/groups/513463062044807/?fref=ts

Asiamiehemme Seppo Metso päivittää ryhmää ahkerasti ja moni muukin osallistuu päivittämiseen.

LOPUKSI

Pidättehän meidät ajan tasalla, jos osoitteenne, puhelinnumeronne tai ennen kaikkea sähköpostiosoitteenne muuttuu! Sähköposti on edelleen tärkein tiedottamisen väylä. Muutoksista ilmoittakaa Sepolle: seppo.metso@yle.fi.

Tästä alkaa siis syksy! Toivotan hyvää, värikästä eikä liian stressaavaa syksyä kaikille!

Kirsi Mattila

FAOn puheenjohtaja

kirsimattila@kolumbus.fi

Scroll to Top