FAOn terveiset: Tervehdys jäsenistö!‏

Nyt on taas tilaisuus hakea Jokes-apurahaa. Tarjolla on myös säätiön omia ammatillisia täydennyskoulutuskursseja. Olen näihin terveisiin koonnut myös monta linkkiä, joiden avulla mediamaailman tapahtumien ja erilaisten koulutusmahdollisuuksien seuraaminen on helppoa. Lopussa on listattu Albanian jäsenmatkan poikimia juttuja.

• Koulutusapurahaa jaossa!
• FAO:n hallitus on järjestäytynyt
• Millaista kuvaa media luo maahanmuutosta 11.5.
• Hyväntekeväisyysmuotinäytös 11.5.
• Freet koolla Jyväskylässä 11.5.
• Työehtosopimuksista neuvotellaan toukokuussa
• Liiton osuuskunnasta päätetään kevätvaltuustossa
• Pohjoismainen free-seminaari Norjassa 20.-22.5.
• Kiinnostavatko Sinua kansainväliset mediauutiset?
• SJL:n Uutiskirje pitää ajan tasalla
• RTTL:n uudistuneilla sivuilla ilmestyy uutisia
• Muista FAO:n omat kotisivut!
• Liity FAO:n suljettuun Facebook-ryhmään!
• Albanian matka poiki juttuja ja matkavideon!

APURAHAA KANNATTAA HAKEA

Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön kevään apurahahaku on käynnistynyt. Hakea voi alaa hyödyttävään tutkimustyöhön, edunvalvontataitojen kehittämiseen sekä Nova-apurahoja uuden journalistisen sisällön tai julkaisun kehittämiseen. Haettavana ovat myös stipendit säätiön ammatillisille täydennyskoulutuskursseille, tarjolla on mm. Journalistinen moderointi ja Videojournalismi-kurssit sekä uusiin journalistisiin juttutyyppeihin perehdyttävä Uudet juttutyypit journalistin työssä -koulutus. Jaossa on myös 5000 euron työskentelyapurahoja perusteelliseen tiedonhankintaan ja tarkistukseen perustuvan journalistisen jutun tai julkaisun tekemiseen.

Apurahahakemus on jätettävä Jokesin sähköiseen apurahajärjestelmään 27. toukokuuta mennessä. Hakemukseen liitettävä sitoumus on tulostettava järjestelmästä, allekirjoitettava ja postitettava säätiön osoitteeseen.

Lisätietoa  (http://www.jokes-saatio.fi/nyt-haettavat-apurahat/),

På svenska/ruotsiksi: http://www.jokes-saatio.fi/sv/nyt-haettavat-apurahat/

FAO:N HALLITUS ON JÄRJESTÄYTYNYT

FAO:n hallitus kokoontui ensimmäisen kerran 11.4. Päätettiin, että Hanna Onttonen jatkaa varapuheenjohtajana,  ja jatkossa hallituksen jäsenet toimivat kukin vuorollaan kokousten sihteereinä. Meidän ja lehtifriikkujen yhteisessä kansainvälisessä jaostossa jatkavat FAO:sta Nina Donner, Michael Hutchinson-Reis (ei enää hallituksessa), Tiina Madisson ja Hanna Onttonen. Todettiin valittaen, että uudessa hallituksessa on vain yksi opiskelijajäsen, Kati Oksman. Onneksi hän on sitä tömäkämpi tyyppi!

Kaikkia hallituksen jäseniä saa vaivata! Hallituksen jäsenet löytyvät myös FAO:n kotisivuilta https://fao.fi/fao/hallitus/

MEDIAN VASTUU MAAHANMUUTTOKESKUSTELUSSA

Millaista kuvaa media luo maahanmuutosta? Mitkä asiat nostetaan esiin. Seminaari Eurooppa-salissa (Malminkatu 16) 11.5. klo 15-18.

Puhujina mm. dosentti Johanna Sumiala Helsingin yliopistosta,  SPR:n kv. avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi,  Monik ry:n Liban Ismail, rasismitutkija Karin Creutz, Maailmanpolitiikan professori Juha Vuori ja Migrant tales -blogin ylläpitäjä Enrique Tessieri.

Tilaisuuden järjestävät Kehitysmaantieteen yhdistys Kehmy ry, Helsingin yliopiston kehitysmaatutkimuksen ainejärjestö Keho ry ja Helsingin YK-nuoret

MUOTINÄYTÖKSELLÄ AUTAT LAPSIA!

Mannerheimin Lastensuojeluliitto järjestää hyväntekeväisyysmuotinäytöksen tänä vuonna jo neljättä kertaa peräkkäin! Tänä vuonna mukana järjestämässä on myös FAO:n varapuheenjohtaja Hanna Onttonen, joka on aloittanut MLL:n Uudenmaan piirin viestinnässä.

Liput 35€ (+ toimituskulut 1,50 €) https://www.nettilippu.fi/event/view?id=1033

Lipputuotto menee lyhentämättömänä Perhekummitoimintaan. Tulijat saavat puolestaan lahjaksi kassillisen kosmetiikkaa. Siis keskiviikkona 11.5. klo 19 Tapahtumatalo Bankiin!

http://uudenmaanpiiri.mll.fi/hyvantekevaisyysmuotinaytos/

Mikäli haluat ottaa ryhmän mukaan after work -kabinettiin, ota yhteys Hannaan: 0405115624

Tapahtuma löytyy myös Facebookista: MLL UP 2016 Hyväntekeväisyysmuotinäytös 11.05.2016

JYVÄSKYLÄSSÄ TAPAHTUU

Suomen freelance-journalistit ry ja Keski-Suomen Journalistit ry. järjestävät Jyväskylän Nikolainkulmassa 11. toukokuuta kello 18–21 keskustelutilaisuuden, joka on avoin Journalistiliiton kaikille free-jäsenille. Tilaisuudessa kerrotaan muun muassa, miten sisältöjä myydään ja laskutetaan. Puhujina ovat SFJ:n puheenjohtaja Hanna-Kaisa Hämäläinen, yhdistyksen toiminnanjohtaja Anna Kähkönen sekä free-kuvaaja Petteri Kivimäki ja free-toimittaja Maria Markus. Lue lisää SFJ:n sivuilta. (http://www.freet.fi/tapahtumat/free-ilta-jyvaskylassa/)

TES-NEUVOTTELUT KÄYNNISTYVÄT

SJL noudattaa kilpailukykysopimuksen aikataulua ja tästä johtuen Yhtyneet-sopimus kuten muutkin työehtosopimukset on hyväksyttävä 31.5. mennessä. Tämä tarkoittaa sitä, että neuvottelut käydään toukokuussa erittäin tiiviissä aikataulussa. Neuvottelijoilla on käytettävissään jäsenistön parissa tehty kysely. Vastausprosentti jäsenkyselyyn oli yli 25 %. Ikävä kyllä monia kyselyssä tärkeiksi koettuja asioita ei voi ottaa esille neuvotteluissa, sillä kustannusvaikutuksia ei tälläkään neuvottelukerralla saa tulla  – mikä meitä kyllä kismittää!

FAO:n neuvottelijat ovat luottamusmies Ingrid Svanfeldt, allekirjoittanut sekä kääntäjien edustajina Maria Kynsiluoma ja Tuula Friman, mukana on tietysti myös Journalistiliiton työehtoasiamies Maija Raninen.

LIITON OSUUSKUNTAHANKE KEVÄTVALTUUSTOSSA

Free-neuvottelukunnan valmistelema esitys liiton oman osuuskunnan perustamisesta on hyväksytty SJL:n hallituksessa. Seuraava käsittely on kevätvaltuustossa, jolla on lopullinen päätäntävalta asiassa.

Osuuskunnan palveluksessa freelancer voisi tehdä keikkaa niin, että hän säilyttäisi palkansaaja-asemansa; yritys hoitaisi firman pyörittämiseen kuuluvat tehtävät kuten laskutuksen, palkanmaksun, työn sivukulujen maksun ja verojen maksun. Lisäetu freelancerille olisi mahdollisesti yhteinen markkinointi sekä uusien työparien ja -tiimien löytyminen.  Yritys ei toisaalta palvele vain freelancereita,  sen palveluita voivat hyödyntää myös vakityössä olevat SJL:n jäsenet sekä esimerkiksi työttömät ja eläkeläiset.

Journalistiliiton kevätvaltuusto kokoontuu 26.-27.5. Valtuustoa siirrettiin viikolla eteenpäin kilpailukykysopimuksen mukaan työehtosopimukset täytyy hyväksyttää 31.5. mennessä.

POHJOISMAISEEN FREE-SEMINAARIIN LÄHDÖSSÄ KELPO JOUKKO

Pohjoismaiseen free-seminaariin 20.-22.5. Norjan Ilsetrassa osallistuu 16 faolaista. Ensinnäkin lähes koko hallitus lähtee: Nina Donner, Juha Hakala, Irmeli Heliö, Miika Lauriala, Tiina Madisson, Eero Mattila, Päivi Mustajärvi, Katri Nisula, Kati Oksman, Hanna Onttonen, Mirjami Ylinen sekä allekirjoittanut. Jäsenistölle tarkoitettua Jokes-stipendiä haki vain neljä faolaista: Daniela Andersson, Päivi Kapiainen-Heiskanen, Olli Pellikka ja luottamusmies Ingrid Svanfeldt.

KIINNOSTAAKO MAAILMA?

Jos olet kiinnostunut maailman mediauutisista,  kannattaa seurata ensinnäkin EFJ:n toimintaa. (European Federation of Journalists, www.europeanjournalists.org).

EFJ:n uutiskirjeen voi tilata osoitteesta: http://www.ifj.org/regions/europe/subscribe-to-efj-news/

Toinen seurattava on IFJ:n (International Federation of Journalists) toiminta (www.ifj.org). IFJ:n uutiskirjeen voi tilata osoitteesta:

http://www.ifj.org/subscribe-to-ifj-news/

HALUATKO TIETÄÄ, MITÄ, MISSÄ JA MILLOIN?

Journalistiliitolla on 2-4 kertaa kuussa ilmestyvä uutiskirje, jonka voi tilata sähköpostiinsa: http://www.journalistiliitto.fi/liitto/uutiskirje/

Uutiskirje sisältää napakan koosteen media-alan uutisista ja liiton tapahtumista. Myös apurahahauista saa liitosta tietoa.

UUTISIA RTTL:N UUDISTUNEILLA SIVUILLA

Tutustu emo-organisaatiomme Radio- ja televisiotoimittajien liiton uudistuneisiin nettisivuihin: http://www.rttl.fi/ – Uudistuneet sivut korvaavat vanhan Nettiarkin, sillä sivuilla ilmestyy on-line-uutisia. Tätä kirjoittaessani sivuilla on juttua RTTL:n monivuotisen asiamiehen Pirjo Munckin väitöstilaisuudesta ja Päivi Kapiainen-Heiskasen  Noda16 & Tutki!2016 -seminaarista, johon tutkivan journalismin  edustajat kokoontuivat 21.-23. huhtikuuta. Kannattaa lukea!

FAO:N OMAT SIVUT

Kannattaa myös käydä FAO:n omilla kotisivuilla: https://fao.fi/. Etusivulla vaihtuvat ajankohtaiset aiheet ja tapahtumakalenterista löytyvät tapahtumat!

FAO:N SULJETTU FACEBOOK-RYHMÄ

Jos olet Facebookissa, liity myös FAO:n omaan suljettuun Facebook-ryhmään. Hienoa olisi, jos innostuisitte myös keskustelemaan aiheista, joita Facebookissa nostetaan esille! Nykyisin Facebook on myös ehkä nopein tapa saada tietoa koulutuksista ja apurahoista, sillä usein sähköposti ehditään lähettämään vasta Facebook-päivityksen jälkeen.

https://www.facebook.com/groups/1602564890008314/?fref=ts

ALBANIA-JUTTUJA

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä: vuoden 2016 jäsenmatka suuntautui Albaniaan ja poiki juttutulvan! Kuusi faolaista teki yhteensä kymmenen juttua.

Albaniabuumin aloitti Riitta Vauraksen Kultakuumeeseen tekemä juttu Albanian ikonitaiteesta (kiirastorstain lähetys):

http://areena.yle.fi/1-3284328

Areenassa voi käydä kuuntelemassa myös Riitan toisen jutun albanialaisista, jotka etsivät parempaa elämää maan rajojen ulkopuolelta. Se on lähetetty 8.4. Ajantasassa: http://areena.yle.fi/1-3325361 – (Löytyy noin 40 minuutin kohdalta.)

Eero Mattilan mainion matkavideon avulla pääsee helposti tutustumaan matkalaisten tunnelmiin:

https://youtu.be/cHlXh2Jdjv8

Sitten Katri Nisulan jutut: oivalta pakina Albanian ja Suomen eroista ja yhtäläisyyksistä: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=6396498
ja eläkeläisistä Albaniassa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=6407863

sekä albanialaisista turvapaikanhakijoiden tilanteesta (noin 1:15:53 -kohdasta eteenpäin):

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/719333?programid=2500

Päivi Kapiainen Heiskasen blogi puolestaan valottaa monipuolisesti matkaamme: https://reissunaisia.wordpress.com/2016/04/07/albania-yllattaa-monipuolisuudellaan/

Miika Laurialan kokoama albanialaisen musiikin ohjelma Etnohetkessä ei ikävä kyllä enää ole kuunneltavissa.

Airi Leppäsen Albanian mediatilannetta laajasti valottavan Julkinen sana -juttu kuultiin ensikerran 20.4. : http://areena.yle.fi/1-3328534

Airi kirjoittaa vielä samasta aiheesta seuraavaan toukokuun lopussa ilmestyvään painettuun Liiton Arkkiin ja Päiviltä tulevat kuvat ja kuvatekstit. Joten vieläkin on Albania-juttuja tiedossa!

Jos on hyviä ideoita seuraavasta jäsenmatkakohteesta, kannattaa ehdottaa hallitukselle, sillä pohdinta on jo käynnissä!

Kirsi Mattila
FAO:n puheenjohtaja
kirsimattila@kolumbus.fi

Scroll to Top