Vikesin hanketoiminta puolittuu – tue sananvapautta!

Ulkoministeriön päätös leikata 43 prosenttia kansalaisjärjestöjen ja säätiöiden määrärahoista vaikuttaa myös Viestintä- ja kehityssäätiö Vikesiin. Leikkaus toteutetaan jo vuoden 2016 alussa.

Pienten ja keskisuurten järjestöjen kuluvan vuoden hanketukikierros keskeytetään eikä suunniteltua viestintä- ja globaalikasvatustuen hakukierrosta toteuteta syksyllä 2015. Vikesin hankeavustukset ja hankkeiden määrä tulevat päätöksen seurauksena supistumaan puoleen nykyisestä.

Vikes on tehnyt pitkäjänteistä työtä sananvapauden edistämiseksi Nicaraguassa, Nepalissa, Keniassa ja Tansanian Mtwaran läänissä. Ulkoministeriön päätöksen seurauksena nämä hankkeet eivät saa enää jatkorahoitusta vuonna 2016. Käytännössä monet Vikesin paikalliset kumppanit jäävät kokonaan ilman ulkopuolista tukea.

\”Sananvapauden merkitys keskeisenä ihmisoikeutena on korostunut entisestään\”

– On ikävää, että kehitysyhteistyön toimijoista nimenomaan pienten ja keskisuurten järjestöjen kehitysyhteistyö vaarantuu nyt jopa kokonaan. Juuri Vikesin kaltaiset toimijat ovat pystyneet luomaan elintärkeitä linkkejä eri maiden kansalaisyhteiskuntien välille. Vikes toimii siellä, missä tarve on suurin ja sananvapautta uhataan, Vikesin toiminnanjohtaja Niklas Kaskeala toteaa.

– Ilmaisunvapaus on demokratian ja ihmisoikeuksien toteutumisen sekä yhteiskunnallisen kehityksen perusedellytys. Sananvapauden merkitys keskeisenä ihmisoikeutena on tänä vuonna korostunut entisestään. Jatkuvat konfliktit, veroparatiisikysymykset, kybervakoilu ja ilmastonmuutos ovat kaikki asioita, joiden hallitsemisessa kansalaisten oikeus saada relevanttia tietoa on avainasemassa.

– Vikes tulee jatkamaan tuloksellista ja määrätietoista työtään sananvapauden ja median moniarvoisuuden edistämiseksi. Tämän päätöksen jälkeen vain huomattavasti pienemmin resurssein, toivottavasti väliaikaisesti.

Vikes tarvitsee nyt tukeasi enemmän kuin koskaan

Tue sananvapauden puolustamista siellä, missä se on uhattuna. Helpoin tapa tukea Vikesiä on kuukausilahjoittaminen.

Tee verkkopankissasi kuukausittain toistuva maksu Vikesin keräystilille. Tilinumeromme on FI27 8000 1471 3503 07. BIC(SWIFT): DABAFIHH.  Laita maksuun viitenumero 5759 tai vapaavalintainen viestisi. Keräyslupa 2020/2013/4499, voimassa 2.11.2015 asti Suomessa, Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Kerättävät varat käytetään kehitysmaissa tehtävän sananvapaustyömme tukemiseen sekä hankkeidemme omarahoitusosuuden kattamiseen.

Allekirjoita myös järjestöjen yhteinen vetoomus hallitukselle kehitysyhteistyön pelastamiseksi: pelastetaankehitysyhteistyo.fi.

Scroll to Top