Pysyykö liitto mukana muuttuvassa maailmassa? – \”Työ alkaa nyt.\”

\"Euroopan

Journalistiliiton valtuuston kevätkokous kerääntyi Hotelli Haagaan 21.-22. toukokuuta. FAO:sta paikalla olivat Juha HakalaPäivi Mustajärvi ja sekä Ingrid Svanfeldt. Kokouksen alusti Tanskan Journalistiliiton entinen puheenjohtaja ja Euroopan Journalistiliiton istuva puheenjohtaja Mogens Blicher Bjerregård, joka valotti Tanskan liiton toimintaa 16 vuoden ajalta.

Bjerregårdin mukaan Suomen Journalistiliiton uhkakuvana on jäsenten kaikkoaminen. Ammattiliiton täytyy tutkia tarkoin jäsentensä tarpeet ja vastata niihin esimerkiksi perustamalla uraneuvontayksikön, johon on Tanskassa palkattu kuusi henkilöä avustamaan noin tuhatta henkilöä vuodessa.

– Itse journalismi on muuttunut. Riippumattomalla medialla ei ole yksinoikeutta journalismiin, yritysjournalismi lisääntyy koko ajan, samoin journalistinen työ järjestöissä. Bloggaajat ovat ammattimaistuneet. Koko viestintäala yrittää nyt olla journalismin kaltaista. Meille on käynyt niin, että jäsenet menevät edellä ja liitto meni vasta perässä uuden työn imuun. Sinne on hyvä mennä ennemmin kuin myöhemmin, Bjerregård kertoo.

– Eikä ole olemassa a-luokan ja b-luokan jäseniä. Tanskan liiton liittokokouksen vähän yli 400 edustajasta lähes 80 oli opiskelijoita, sillä he ovat hyvin järjestäytyneet. Heidän on tulevaisuus ja he ovat erittäin tärkeitä liitolle jo nyt, hän jatkaa.

FAOlaisten terveisiä

\"Puheenjohtaja

Luottamusmies Ingrid Svanfeldt nostaa esille puheenjohtaja Hanne Ahon puheesta hallitusneuvotteluista tihkuneesta tiedosta, että Ylen rahoitusta tullaan tai ainakin halutaan supistaa. Kahvikeskusteluissa on spekuloitu muun muassa lähteekö kokonainen tv-kanava pois Ylen valikoimasta.

– Hanne Aho on kuitenkin varauksella positiivinen, eikä usko että uusi hallitus voi horjuttaa Suomen kolmikantaa taikka merkittävästi huonontaa journalististä työtä eikä alan työehtoja, Svanfeldt sanoo.

Svanfeldt pitää myös mielenkiintoisena uutta työryhmää, jonka tarkoitus on uudistaa Journalistiliiton rakennetta muun muassa yhdistämällä pienempiä liittoja. Puheenjohtaja Aho kannattaa liiton keskittämistä yhtenäisemmäksi ja suorien palvelujen, kuten urasuunnitteluneuvonnan tarjoamista Tanskan malliin.

– Aho ajaa rajua liiton uudistamista ja olen monessa asiassa hänen kanssaan sama mieltä. Tämä kuitenkin tarkoittaa myös suuria muutoksia FAO:lle, jos kaikki Hanne Ahon suunnitelmat ja visiot toteutuisivat. Tämä on kuitenkin iso projekti, joka ei tule olemaan helppo eikä nopea ja FAO:lla on aikaa pohtia mitä muutokset voisivat merkitä meidän jäsenillemme, Svanfeldt toteaa.

– Työ alkaa nyt. Tapio Räihä ja Ari-Pekka Sirviö RTTL:stä ovat mukana tässä uudessa neuvottelukunnassa. FAOlaisia ei ryhmässä ole, mutta Hanna-Kaisa Hämäläinen SFJ/FREET ry sen sijaan on mukana.

Lisää päivän kulusta Journalistiliiton sivuilla. >>
Scroll to Top