Puheenjohtajan terveisiä (syksy II/2018)

Hyvä jäsenistö!

Meillä on edessä todella mielenkiintoinen loppusyksy! Sähköinen yrittäminen ja Mediakunta esittäytyvät 29. lokakuuta ja siitä kahden päivän päästä on tiedossa leffailta. Mobiilijournalismista on tulossa koko päivän koulutus 8. marraskuuta. Näihin tapahtumiin kannattaa ilmoittautua pikemmiten! Myös Pressiklubi järjestää monenlaista tapahtumaa, apurahoja on haussa, ja pikkujoulutkin ovat nurkan takana.

• Miten pärjäät yrittäjänä, onko Mediakunta vaihtoehto? – Ilmoittaudu 25.10. mennessä

• Leffaillassa 31.10. Tammisunnuntai ja Ilkka Vanne – ilmoittaudu 29.10. mennessä

• Mobiilijournalismia 8.11. – ilmoittaudu jo nyt!

• Pressiklubi lähtee Sirkus Finlandiaan 23.10. – lähde sinäkin!

• Hae toimittajastipendiä Helsingin Sanomain Säätiöltä 14.10. mennessä

• Hae matka-apurahaa Brysseliin 22.10. mennessä

• Hae RTTL:n koulutusrahaston apurahaa 2.11. mennessä

• Radiontekijä, hae äänikorvauksia 12.11. mennessä!

• Hae Journalistiliiton virkistysstipendiä 14.10. mennessä

• Luottamusmiesvaalit marraskuussa

• Pikkujouluissa tietoa uudesta verkkokirjoittamisen liitteestä

• Työhyvinvointia keväällä

• Opintomatka Moldovaan huhtikuussa

 

YRITTÄJÄKSI VAI MEDIAKUNTAAN?

Tule kuulemaan sähköisestä yrittäjyydestä ja Mediakunnan jäsenyydestä yrittäjyyden vaihtoehtona! Tarjolla on tiukkaa asiaa ja vapaamuotoista keskustelua työn tekemisen eri muodoista maanantaina 29.10 kello 14–18 Journalistiliiton toimistossa Helsingin Hakaniemessä Säästöpankinranta 2, 7. kerros.

Kurssi sopii niin aloittelijoille kuin jo alalla olevillekin; tule mukaan, jos kaipaat vertaistukea tai haluat jakaa omia kokemuksiasi yrittäjänä tai Mediakunnan jäsenenä.

Tilaisuus on ilmainen, mutta (runsaan ja herkullisen) tarjoilun vuoksi ilmoittautuminen torstaihin 25.10. mennessä on välttämätöntä! FAOn jäsenet voivat ilmoittautua allekirjoittaneelle kirsimattila@kolumbus.fi Kertokaa myös ruokarajoitteistanne!

Journalistiliiton freeasioihin perehtynyt lakimies Hannu Hallamaa kertoo ensin faktoja yrittäjyydestä: eri yritysmuodoista, yrittäjän verotuksesta, sosiaaliturvasta, sopimuksista, laskutuksesta ja palkkioiden ja ansioiden muodostumisesta. Mediakunnan toiminnanjohtaja Hanna Kokkonen kertoo puolestaan osuuskunnan tarjoamasta vaihtoehdosta yrittäjyydelle ja FAOn luottamusmies Ingrid Svanfeldt luo katsauksen siihen, mitä yrittäjät hyötyvät liiton edunvalvonnasta.

Kun faktat on lyöty pöytään, Daniela Andersson kertoo omasta yrittäjyydestään ja Jenni Aarniala siitä, miten hän toimii Mediakunnan jäsenenä. Miten kumpikin on päätynyt omaan tapaansa tehdä työtä, ja mitä siitä seuraa – esimerkiksi verotuksen, sosiaaliturvan, työtilaisuuksien, oman työn markkinoinnin, neuvotteluaseman tai laskutuksen kannalta. Ja lisää saa kysyä! Meillä on mainio tilaisuus jakaa kokemuksiamme ja oppia toisiltamme.

Näin Daniela esittelee itsensä:

Olen suomenruotsalainen median monitaitaja, printti- ja tv-toimittaja. Kirjoitan, teen lyhytdokumenttielokuvia, otan valokuvia, teen juontohommia ym. Olen myös Finlands Svenska Handikappförbund –lehden päätoimittaja.

Olen utelias ja kiinnostunut monesta: pienet sekä suuret visionäärit, GCC-maat ja kaikki mahdollinen hevosurheilusta samppanjaan ja metsästyksestä ruokaan ovat kiinnostuksen kohteitani. Koko maailma on työalueeni. Perustin yhtiöni Bubbalicious Media vuonna 2014. Lisää infoa www.bubbaliciousmedia.com

Ja tässä on Jennin briiffi:

Jenni Aarniala on pitkän linjan äänittäjä ja apulaisohjaaja. Freelancerina hän on tänä vuonna tehnyt studio-ohjaajan töitä Ylelle, musikaalielokuvaa Ruotsissa Matila Röhr Productionsille sekä ala-asteen luokanopettajan sijaisuuksia Pasilan peruskoulussa.

Aarniala laskuttaa Ylen toimeksiantonsa Mediakunnan kautta. Osuuskunta tuntui sopivimmalta vaihtoehdolta jatkaa keikkailua, kun Yle (TVtuotannot) vuoden 2017 YT-kierroksen jälkeen ilmoitti lopettavansa tuntityöntekijäsopimusten teon ja käyttävänsä vain laskuttavia freelancereita.

 

TULE LEFFAAN YHDESSÄ KOLLEGAN TAI KAVERIN KANSSA!

YMTin ja FAOn perinteinen yhteinen leffailta järjestetään keskiviikkona 31.10. kello 17. Ensimmäisen kerran leffailtaperinteen aikana iltaa ei ole järjestämässä Ilkka Vanne – sen sijaan meillä on ilo ja kunnia katsoa Ilkan ohjaama dramatisoitu dokumentti Tammisunnuntai. Elokuva kertoo tapahtumista 28. tammikuuta 1918, kun suojeluskuntalaiset ja Vöyrin sotakoulun joukot riisuivat Ylistarossa 400 venäläissotilasta aseista. Elokuvan on käsikirjoittanut Antti Tuuri ja tuottanut Matila & Röhr Productions.

Elokuvanäytös on ilmainen, mutta ilmoittautuminen on pakollista! Tällä kertaa elokuvailtaan on mahdollisuus tulla myös avecin kanssa. Paikkoja on 75 ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. YMT tarjoaa kaikille osallistujille myös perinteiset leffaeväät.

Ilkka Vanne on leffaillassa paikan päällä keskustelemassa ja vastaamassa kysymyksiin, ja leffan jälkeen voimme kaikki mennä jatkamaan juttua myös viinilasillisen tai oluttuopin äärellä!

Ilmoittaudu 29.10. mennessä lomakkeella.

 

KOKO PÄIVÄ MOBIILIJOURNALISMIA

Koulutusta on luvassa koko päiväksi torstaina 8. marraskuuta. Silloin nimittäin Hanna Onttonen vetää klo 10-16 mobiilijournalismin kurssin. Koulutuksen tarkoitus on opettaa osallistuja kuvaamaan asiakkaalle tai omaan käyttöön laadukasta kuvaa ja videota älylaitteella. Hyvän ja laadukkaan materiaalin taltioimiseen tarvitaan laitteen oikeita asetuksia, sorminäppäryyttä, hyvää kuvakokoa, oikeaa valotusta ja videokuvauksen lainalaisuuksien tuntemusta. Koulutuksessa käsitellään myös haastatteluvideon ja Instagramin live-videon tekeminen.

Osallistujat tarvitsevat älypuhelimen tai tabletin mukaan koulutukseen. Kouluttaja käyttää iPhone 8+ älypuhelinta, mutta osallistujilla voi olla mikä tahansa laite valmistajasta riippumatta.

Hanna on valmistunut medianomiksi Metropolian elokuva- ja tv-linjalta ja mm. tehnyt viestintää ja markkinointia eri yrityksille. Tällä hetkellä hän opettaa HEO kansanopistossa radiota ja tv:tä.

Kurssi järjestetään vain, jos kurssille ilmoittautuu vähintään seitsemän osallistujaa. Ilmoittautumiset allekirjoittaneelle (kirsimattila@kolumbus.fi) maanantaihin 29.10. mennessä.

 

SIRKUKSEEN PRESSIKLUBIN KANSSA

Pressiklubi on aloittanut syksyn vauhdikkaasti ja lisää tilaisuuksia on tiedossa – laittakaapa kalenteriin: 23. lokakuuta myös perheen pienimmät ovat tervetulleita Sirkus Finlandiaan. Liput maksavat murto-osan normaalista.

Viikolla 46 on luvassa vierailu jätteiden käsittelylaitokselle Viikkiin.

28.11. klo 18 Pressiklubin mukana pääsee seuraamaan draamaopastus Sinebrycoffin museolle Fanny Sinebrycoffin seurassa.

Seuraa myös Pressiklubin omia sivuja: http://www.pressiklubi.fi/

 

HELSINGIN SANOMAIN SÄÄTIÖN TOIMITTAJASTIPENDIT HAUSSA

Stipendit myönnetään jatko-opintoihin Britanniassa, Kiinassa, Saksassa, Tanskassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Stipendiapurahat on tarkoitettu vähintään viisi vuotta ammatissa toimineille ja uraansa keskivälillä oleville toimittajille. Stipendiapurahaa voi hakea kaikkien suomalaisten mediatalojen toimittajat ympäri Suomea. Haku on avoin myös freelance-toimittajille. Hakuaika päättyy 14.10.2018 puoliyöhön mennessä.

Lisätietoa ja sähköinen hakulomake löytyvät täältä.

MATKA-APURAHAA BRYSSELIIN

Euroopan parlamentti järjestää toimittajamatkan Euroopan parlamenttiin Brysseliin 27.-28. marraskuuta 2018 (menomatka 26. marraskuuta, paluu 29. marraskuuta). Matkaohjelmassa on ajankohtaisia lakihankkeita käsitteleviä taustatilaisuuksia, tapaamisia Euroopan parlamentin jäsenten kanssa, ja tutustumista parlamentin toimintaan ja EU-päätöksentekoon. Lisäksi päästään seuraamaan Euroopan parlamentin täysistuntoa Brysselissä ja paneudutaan EU-uutisointiin eurovaalien alla.

Parlamentti myöntää valituille toimittajille matka-apurahan, joka kattaa matkakulut ja majoituksen. Apuraha on tarkoitettu uutis- ja ajankohtaistoimittajille, eri aloihin erikoistuneille toimittajille, toimituspäälliköille ja päätoimittajille. Matkalle toivotaan mukaan erityisesti alueellisia medioita eri puolelta Suomea.

Lyhyet vapaamuotoiset hakemukset pyydetään lähettämään sähköpostitse osoitteeseen maria.tuomela@europarl.europa.eu viimeistään maanantaina 22. lokakuuta 2018.

Kirjaa hakemukseesi yhteystietosi (nimi, media/freelance, osoite, puhelinnumero, sähköposti) sekä perustelut, miksi juuri sinun pitäisi päästä perehtymään EU-asioihin. Jos olet freelance-toimittaja, kerro mille medialle työskentelet. Kerro myös oletko aiemmin ollut tutustumassa parlamenttiin tai muihin EU-toimielimiin Brysselissä tai Strasbourgissa.

Lisätietoa täältä.

Tiedustelut: Maria Tuomela puh. 09 – 6220 4521, gsm 040 720 5025

RTTL:N KOULUTUSAPURAHAT HAUSSA

RTTL:n koulutusapurahaa voi saada oman ammattitaidon tason säilyttämiseen ja syventämiseen tähtääviin opintoihin, ei kuitenkaan perustason opintoihin, sekä yleissivistävään itsensä kehittämiseen, mm. kielitaidon parantamiseen. Tänä vuonna jaetaan pääsääntöisesti kaksi 1 400 euron ja yhdeksän 800 euron apurahaa. Koulutusrahasto voi kuitenkin päättää apurahojen jakamisesta myös toisin, joten aina voi yrittää hakea muunkin suuruista apurahaa.

Hakuaika päättyy 2.11.2018. Apuraha on käytettävä helmikuun 2020 loppuun mennessä. Sen käytöstä ja kustannuksista on annettava raportti kahden kuukauden kuluttua apurahan käytöstä. Apurahaa haetaan omalla lomakkeellaan, jonka voi tulostaa RTTL:n verkkosivuilta, josta löytyy myös lisätietoa.

RADIONTEKIJÖILLE ÄÄNIKORVAUKSIA

Kopioston tilittämiä äänikorvauksia jaetaan vuonna 2017 radiotyötä tehneille. Äänikorvaukset rahoitetaan ohjelmien tallentamisesta saatavilla hyvitysmaksuilla.

Lähetä vapaamuotoinen hakemus RTTL:n toimistoon viimeistään maanantaina 12.11.2018 sähköpostilla rttl@yle.fi tai kirjeitse RTTL, PL 76, 00024 Yleisradio.

Hakemuksesta on käytävä ilmi:

1) työnantaja ja toimitus/toimitukset, joille olet tehnyt radiotyötä vuonna 2017

2) hakijan nimi, osoite, henkilötunnus ja pankkitili. Jos olet saanut aikaisemmin Kopiosto-korvauksia, Kopiostolla on verotietosi. Ellei näin ole, tai et ole varma asiasta, lähetä kopio verokortistasi RTTL:n toimistoon rttl@yle.fi.

 

VIRKISTY VIERUMÄELLÄ TAI SAARISELÄLLÄ

Journalistiliiton virkistysstipendejä voi hakea vielä 14.10. asti. Virkistysstipendien hakijoille voidaan myöntää joko seitsemän vuorokauden maksuton oleskelu tunturimajalla Saariselällä (enintään 30 kpl) tai maksuton oleskelu Vierumäellä (enintään 5 kpl).

Majoituksen lisäksi maksetaan matkakulut yleisiä kulkuneuvoja käyttäen, tai omalla autolla matkustettaessa 0,24 euroa/km. Stipendi tulee käyttää vuoden 2019 aikana lomatalojen sesonkien ulkopuolella.

Halutessaan tunturimajastipendin voi vaihtaa lomaviikkoon Vierumäen lomatalossa, mikäli siellä on vapaita viikkoja jäljellä. Jos stipendinsaaja ottaa mukaansa perheenjäseniä Vierumäelle, heidän osaltaan laskutetaan 30 euroa/hlö/vko, kuitenkin enintään 100 euroa. Saariselällä perheenjäsenet maksavat normaalin perheenjäsenen majoitusmaksun.

Hakijan tulee olla ollut liiton varsinaisena jäsenenä yhden vuoden. Stipendi voidaan myöntää korkeintaan kerran viidessä vuodessa. Muita huomioon otettavia seikkoja ovat sosiaaliset perusteet, taloudelliset perusteet, toiminta liiton luottamustehtävissä ja työkyvyn ylläpitäminen.

Lisätietoja löytyy täältä ja sähköinen hakulomake liiton sivuilta.

Tiedustelut: Annamari Schildt, puh. 044 500 0013.

 

LUOTTAMUSHENKILÖVAALIT

Ennakkotietona kerrottakoon, että marraskuussa Yleisradiossa valitaan jälleen luottamusmiehiä ja -naisia. Myös freelancerit valitsevat oman luottamushenkilön seuraavaksi 2-vuotiskaudeksi. Vaalit järjestetään vain, jos ehdokkaita on enemmän kuin yksi.

Ehdokasasettelu luottamushenkilövaaliin on 12.11 – 16.11 klo 16.00 asti. Jos mielessä on hyvä ehdokas freelancereiden luottamushenkilöksi, tulee ehdokkaan taakse kerätä viiden henkilön kannattajajoukkoa – RTTL:n toimistolta saa kaavakkeita, johon nimet voi kirjoittaa.

Jos joissakin/jossakin luottamushenkilöpiirissä asetetaan enemmän kuin yksi ehdokas, suoritetaan luottamushenkilövaali 19. – 23.11.2018. Vaalituloksen julistaminen on maanantaina 26.11.2018. YOT:n hallitus vahvistaa vaalien tuloksen omassa hallituksen kokouksessaan tiistaina 11.12.2018, ja FAOn hallitus puolestaan vahvistaa freelancereiden luottamushenkilön valinnan omassa kokouksessaan maanantaina 10.12.2018.

 

PIKKUJOULUT

Suunnittelemme rentoa pikkujoulujuhlaa, jossa pääsemme kertomaan Yhtyneet-sopimuksen uudesta verkkokirjoittamisen liitteestä. Tästä lisätietoa lähempänä ajankohtaa.

 

KEVÄÄLLÄ TYÖHYVINVOINTIA

TJS Opintokeskus on tarjonnut Journalistiliitolle yhteistyötä itsensätyöllistäjien työhyvinvoinnin kehittämisprojektissa. Työhyvinvointia edistetään kolmessa noin neljän tunnin pituisessa kokoontumisessa ensi keväänä. Vertaisryhmät kootaan Helsingissä ja Tampereella, ja mukana on freelancereita ja itsensätyöllistäjiä sekä FAOsta että Suomen freelance-journalisteista. Kokoontumiset ovat osallistujille ilmaisia. Lisätietoa ryhmistä tulee vielä tämän vuoden puolella.

 

OPINTOMATKA MOLDOVAAN

Kevät huipentuu opintomatkaan, joka suunnataan Moldovaan. FAO tukee jokaista matkalle lähtijää noin 400 euron Arkistoapurahalla, jolloin omavastuu tulee olemaan 400 euron luokkaa. Myöhemmin syksyllä tulevat lisäksi hakuun kymmenen 200 euron Jokes-stipendiä, joista nopeimmat voivat saada lisätukea matkakustannuksiin.

Moldovaan lennetään tiistaina 9.4, ja sieltä palataan sunnuntaina 14.4. Ohjelmassa on historiallisten kohteiden lisäksi mediatapaamisia ja muita mielenkiintoisia kohtaamisia – tapaamme muun muassa moldovalaisen taidekuraattorin Vladimir Usin, joka tutustuttaa meitä paitsi paikalliseen nykytaiteeseen, myös päivänpolitiikkaan.

 

LOPUKSI

Syksyn tarjonta on runsas ja värikäs. Toivottavasti näen teitä Sähköisen median yrittäjyys- ja Mediakunta-koulutuksessa 29.10. tai viimeistään leffaillassa 31.10. Onnea myös apurahahakuihin!

Kirsi Mattila

FAOn puheenjohtaja

kirsimattila@kolumbus.fi

Scroll to Top