FAOn terveiset: Kevättä kohti!

Tervehdys hyvä jäsenistö!

Viime lauantaina vaihtui FAOn hallitus. Neljä luopui ja neljä uutta tuli tilalle. Freetyö Ylessä –tilaisuus lähestyy ja viimeinen ilmoittautumispäivä on 5. huhtikuuta. Paljon muitakin tapahtumia on tänä keväänä. Syksyn Pohjoismaiseen freeseminaariin ovat JOKES-stipendit nyt haussa.

• Vuosikokous ja uusi hallitus
• Mitä on tulevaisuuden freetyö Ylessä? 11.4.
• Keskustelutilaisuus itsensätyöllistäjistä 7.4.
• JOKES-stipendit Pohjoismaiseen freeseminaariin
• Media Against Hate Kroatiassa – viimeinen hakupäivä 3.4.
• Faktan tarkistukset jatkuvat MediaMaanantaisssa 3.4.
• Webinaarissa web-analyysia englanniksi 4.4.
• Sanan valta III 5.4.
• Viikon vieras –luentosarja jatkuu 5.4.
• Yrittäjäpolkuja – yrittäjätarinoita 22.4. – Ilmoittaudu 31.3. mennessä
• Mitä on olla Yhtyneet-free? -koulutus 8.5.
• Vuokraa Journalistiliitolta lomamökki!
• Yle-työ Mediakunnan kautta
• Kopiosto: Työsopimusta solmiessasi ole tarkkana!

VUOSIKOKOUKSESSA OLI MUKAVAA!

FAOlla on uusi hallitus: Hallitustyöstä luopui neljä ja myös neljä uutta nimeä valittiin hallitukseen – he aloittavat kaikki varajäseninä. Hallitustyöstä luopuivat Nina Donner, Juha Hakala, Päivi Mustajärvi ja Kati Oksman. He jatkavat toivon mukaan kuitenkin ay-aktiiveina! Suurkiitos tähänastisesta yhteistyöstä!

Vanhoista jatkavat Irmeli Heliö, Miika Lauriala, Tiina Madisson, Eero Mattila, Kalle Niemi, Katri Nisula, Hanna Onttonen ja Mirjami Ylinen. Varana aloittavat Pietari Kylmälä, Maria Kynsijärvi, Jukka Sorsa ja Titta Vilpa. – Tervetuloa mukaan hallitukseen kaikki vanhat ja uudet!

Itse jatkan puheenjohtajana – lämmin kiitos luottamuksesta! Ja olkaa yhteydessä!

Vuosikokouksen suola ovat tervehdykset: Journalistiliiton tervehdyksessä puheenjohtaja Hanne Aho loi katsauksen työmarkkinatilanteeseen, ja keskustelua syntyi Yleisradion tilanteesta; paikalla oli pari oululaista ja Akuutin tilanne puhutti. Kokouksen puheenjohtajana toiminut RTTL:n varapuheenjohtaja, YMTin Aura Neuvonen mietti tervehdyksessään, mitä toimintakertomuksessa mainittu FAOn visio turvallisesta ja tasa-arvoisesta työelämästä kertoo yhdistyksestä. SFJ:n eli printtifriikkujen ansiosta kokousväki nautti makeistarjoulusta. FAOn oma luottamusmies Ingrid Svanfeldt välitti puolestaan Pohjoismaisen komitean tervehdyksen. Vakha Belkharoevi toi oman tervehdyksensä kokoukselle kertoen Ingushian äärimmäisen vaikeasta mediatilanteesta.

TULKAA KYSYMÄÄN FREETYÖN TULEVAISUUDESTA YLESSÄ!

Tervetuloa Freetyö Yleisradiossa -tilaisuuteen tiistaina 11. huhtikuuta 2017 klo 15-17 RTI-talon auditorioon, Uutiskatu 2, Helsinki!

FAO järjestää yhdessä Yleisradion ja YOT:n kanssa freelancereille ja freelanceriksi siirtymistä harkitseville SJL:n jäsenille tilaisuuden, jossa selvitetään free-työn edellytyksiä Yleisradiossa. Esille nousevat myös yrittäjätyö ja Mediakunnan rooli.

Paikalle odotetaan niin tekijöitä kuin tuottajia ja tilaajiakin – siis sekä freelancereita ja freelanceriksi siirtyviä että niitä, jotka ostavat juttuja Yhtyneet-freelancereilta tai tilaavat ohjelmia itsensätyöllistäjiltä.

Etsimme vastauksia kysymyksiin, miten ja kenelle tarjota juttuideoita Yleisradiossa: Millaiset juttuideat menevät kaupaksi? Löytyykö Yhtyneet-töitä, jos määräaikaisuus Ylessä lakkaa? Olisiko Mediakunta ratkaisu?

FAOn puheenjohtaja ja Ylen HR-päällikkö Sami Toiviainen avaavat tilaisuuden. Paneeliin ovat varmistuneet Ylestä Minna-Mari Parkkinen, Alex Fager ja  Sampo Mäkelä. Lisää panelisteja varmistuu vielä huhtikuussa. Paneelin vetää FAOn luottamusmies Ingrid Svandfeldt.

Paikalla on myös Mediakunnan toiminnanjohtaja Maiju Mitrunen vastaamassa kysymyksiin. Arto Nieminen YOT:sta ja mahdollisesti Ylen HR-päällikkö Sami Toiviainen vetävät keskustelun yhteen.

Pientä suolaista tarjolla jo 14.30 eteenpäin. Tarjoilun varmistamiseksi ilmoittaudu 5.4. mennessä alla olevasta linkistä:

https://www.rttl.fi/tapahtumat/ilmoittaudun-freetyo-ylessa-tila/

PANEELIKESKUSTELU ITSENSÄTYÖLLISTÄJIEN ASEMASTA 7.4.

Itsensä työllistäminen on entistä yleisempää. Nimitys kätkee taakseen muun muassa freelancereita, ammatinharjoittajia, yksinyrittäjiä, apurahan saajia, näennäisyrittäjiä ja pakkoyrittäjiä. Tämäkin työn tekemisen muoto on tullut jäädäkseen ja itsensätyöllistäjien aseman ja sosiaaliturvan parantamisen eteen on taisteltava!

Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton av-kääntäjien jaosto järjestää yhteistyössä Radio- ja televisiotoimittajien liiton ja Käännösalan asiantuntijoiden kanssa keskustelutilaisuuden itsensätyöllistäjien asemasta perjantaina 7.4.2017 klo 17. Tilaisuus pidetään Pasilassa RTI-talon auditoriossa osoitteessa Uutiskatu 2.

Itsensätyöllistäjät toimivat usein perinteisen palkkatyön ja varsinaisen yrittäjyyden välimaastossa. Heidän asemaansa on liitetty epävarma sosiaaliturva, heikko neuvotteluasema työmarkkinoilla ja monen kohdalla pienituloisuus. Toisaalta itsensätyöllistäjäksi myös hakeudutaan. Journalistisilla aloilla itsensätyöllistäjyys on hyvin yleistä, ja av-käännösalalla itsensätyöllistäjät tekevät nykyään kaikesta työstä valtaosan.

Pitääkö itsensätyöllistäjien oloja parantaa?
Mihin suuntaan tuulet Suomessa puhaltavat?
Mitä on tehtävissä, ja miten pian?

Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastauksia huhtikuun ensimmäisenä perjantaina. Aiheesta keskustelevat:
Outi Alanko-Kahiluoto, Vihreän liiton kansanedustaja
Li Andersson, kansanedustaja, Vasemmistoliiton puheenjohtaja
Laura Haapala, toimittaja, tietokirjailija ja väitöskirjatutkija
Tarmo Hietamaa, työtön kääntäjä ja jatko-opiskelija
Helena Lamponen, Akavan Erityisalojen edunvalvontayksikön päällikkö
Petri Savolainen, Journalistiliiton edunvalvontajohtaja.

Keskustelua vetää Suomen freelance-journalistien toiminnanjohtaja Anna Kähkönen.

Myös etäosallistumismahdollisuutta selvitetään, ja jos se järjestyy, siitä tiedotetaan!

HAE 21.4. MENNESSÄ JOKES-STIPENDIÄ POHJOISMAISEEN FREESEMINAARIIN

Pohjoismainen free-seminaari – the Future of Freelancing – kokoaa yhteen freelancereita kaikista Pohjoismaista 15.-16. syyskuuta. Tänä vuonna seminaari järjestetään Suomessa, Suomenlinnan saarella.

Nyt ovat haussa Jokes-stipendit seminaarimaksuun, majoitukseen ja matkoihin. Pohjoismaiseen freeseminaariin haetaan vapaamuotoisella hakemuksella tai hakulomakkeella, jonka Seppo on sähköpostitse lähettänyt hakuilmoituksen yhteydessä.

Tietoa kaksipäiväisen seminaarin ohjelmasta löytyy täältä:

https://www.facebook.com/events/1926003214311572/

Seminaarin teemana on tulevaisuus: miten ammattimme muuttuu, missä journalismia julkaistaan tulevaisuudessa, millaisia uusia taitoja tarvitaan. Seminaarin oma verkkosivu aukeaa ensi viikolla ja siellä on tietoa myös majoitusmahdollisuuksista.

Seminaarimaksu on 125 euroa. Jokainen järjestää majoituksen ja matkat itse. Omavastuu on 35 euroa. Jaossa on enintään 490 euron suuruisia apurahoja seminaariin osallistumiseen: seminaarimaksuun, majoitukseen ja matkakuluihin. Kun apuraha on alle 500 euroa, ei siitä tule karenssia muihin apurahahakuihin.

Lähetä hakemus 21.4. mennessä:
RTTL:n toimisto/Seppo Metso
PL 76
00024 Yleisradio

Ilmoittautuminen seminaariin alkaa 2. toukokuuta. Päätökset apurahan myöntämisestä tulevat ennen ilmoittautumisen alkamista.

MEDIA AGAINST HATE

Miten kertoa pakolaisista, maahanmuuttajista ja etnisyydestä? – EFJ:n työpaja 26.-27.5. Kroatiassa, Zagrebissa kokoaa 25 journalistia EU-maista yhteen käsittelemään eettistä journalismia. Työpaja on ilmainen ja järjestäjä kustantaa matkat ja oleskelun. Lisätietoja:

http://us6.campaign-archive1.com/?u=312d2086b1b5654e5e6957dd9&id=c25e6c31af&e=c2acd2e217

Rekisteröinti sulkeutuu 3. huhtikuuta – vielä voi siis yrittää (vain 25 mahtuu mukaan): https://www.surveymonkey.com/r/V2CPJLZ

MEDIAMAANANTAIT JATKUVAT

MediaMaanantai on Helsingin Sanomain Säätiön keskustelusarja mediasta, journalismista ja sananvapaudesta. Tilaisuudet ovat maanantaisin klo 17-19 Päivälehden museolla, Ludviginkatu 2-4, Helsinki. Jäljellä on vielä kaksi mielenkiintoista maanantai-iltaa:

3.4. Sananvapauden rajat Pietarissa?

Saako itärajan takana yhä sanoa? Millaista on venäläistoimittajien arki Suomen lähialueilla? Tilaisuudessa keskustelevat toimittaja Malcolm Dixelius, Ruotsi, politiikan toimittaja Artem Filatov, Eho Moskvy -radioasema, toimittaja Kari Huhta, Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomien Venäjä-toimittaja Arja Paananen, tutkiva journalisti Irina Pankratova, Delovoi Peterburg -lehti ja tutkija Dmitry Yagodin, Tampereen yliopisto. Tilaisuus järjestetään International Press Instituten (IPI) kanssa. Keskustelu käydään englanniksi.

8.5. Rikosuutiset ja pelonilmapiiri

Ovatko rikosuutiset lisääntyneet? Miten uutisointi vaikuttaa ihmisten turvallisuudentunteeseen? Keskustelijoina Helsingin yliopiston kriminologian professori Janne Kivivuori, Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Jari Taponen sekä Helsingin Sanomien toimittaja Susanna Reinboth.

WEB-ANALYTIIKKAA JA SOSIAALISTA MEDIAA 4.4.

EazyInsightsin webinaari tarjoaa 4. huhtikuuta klo 14-15  johdatuksen web-analytiikkaan ja sosiaaliseen mediaan. Tunnin mittainen englanninkielinen webinaari on avoin kaikille Journalistiliiton jäsenille. Sen jälkeen voi syventää osaamistaan Eazy Toolilla veloituksetta kahden kuukauden ajan. Webinaarin teemoja ovat

  • Introduction to the world of Facebook
  • Previous eras and what to learn from cat pictures.
  • What’s working now? How do we know?
  • Bursting the bubble & plugging in.
  • Ezy Tool brief intro

Lisätietoja täällä.

(https://journalistiliitto.fi/fi/tapahtuma/webinar-on-data-analytics-and-social-media-4-4/)

SANAN VALTA III

Ilmainen koko päivän koulutus 5.4. – Koulutus on avoin 40:lle Journalistiliiton jäsenelle. Koulutus etsii vastauksia kysymyksiin: Mitä tapahtuu ammatilliselle itsetunnolle ja oman työn arvostukselle kiireessä ja epävarmuudessa? Miten säilyttää käsitys oman työn tärkeydestä, jos olet ainoa toimittaja, viestijä tai editori työyhteisössäsi? Miten voittaa yksinäisyys, mitä on uudenlainen yhteisöllisyys?

Lisätietoa ja ilmoittautuminen:

http://journalistiliitto.fi/fi/tapahtuma/sanan-valta-iii-5-4/

http://journalistiliitto.fi/wp-content/uploads/2017/01/Sanan-valta-5.4.-info-ja-ohjelma.pdf

VIIKON VIERAS HAAGA-HELIASSA

Haaga-Helian ammattikorkeakoulun Pasilan tiloissa, Ratapihantie 13 alkaa uusi luentosarja Viikon vieras, johon faolaiset voivat vapaasti osallistua. Luennot aina keskiviikkoisin klo 16 – 17.30 luokassa 3012. Sarjan päättää 10.5. järjestettävä journalismiseminaari.

5.4. Helsingin Sanomien Nyt-liitteen esimies, uutispäällikkö Jussi Pullinen. Miten Nyt.fi loi lukijoistaan yhteisön?

12.4. Journalistiliiton lakimies Tytti Oras: Missä mennään journalistien sopimuskentällä juuri nyt? Mikä on kohtuullista ja milloin työntekijänä kellojen pitäisi soida ja kovaa?

19.4. Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan Plus-deskin toimittaja Teemo Tebest puhuu analytiikasta toimittajan työn apuna.

26.4. Vieras selviää myöhemmin

3.5. Vieras selviää myöhemmin

10.5. Journalismiseminaari klo 12 – 17.15

YRITTÄJÄPOLKUJA – YRITTÄJÄTARINOITA – ILMOITTAUDU HETI!

Ilmoittaudu 31.3. mennessä! STTK Yrittäjät ja Suomen Journalistiliitto järjestävät 22. huhtikuuta yhteisen Yrittäjäpolkuja – yrittäjätarinoita -koulutuspäivän, joka on tarkoitettu yrittäjyydestä kiinnostuneille sekä jo aloittaneille yrittäjille. Tilaisuus on maksuton STTK:n liittojen ja SJL:n jäsenille. Tule kuulemaan asiantuntijoiden vinkit ja erilaisia kokemuksia yrittämisestä! Ohjelma ja ilmoittautumislinkki löytyvät tapahtumakalenteristamme.

(https://journalistiliitto.fi/fi/tapahtuma/yrittajapolkuja-yrittajatarinoita-22-4/)

MITÄ ON OLLA FREE YLESSÄ? 8.5.

Journalistiliitto ja FAO järjestävät Yleisradiolle työskenteleville freelancereille koulutuksen 8. toukokuuta. Yhtyneet-työehtosopimus tulee tutuksi ja koulutus vastaa myös kysymykseen, miten laskutan yrittäjänä. Koulutuksessa opastetaan mm., miten työstä pitää laskuttaa, jos toimii vaikkapa Mediakunnan kautta. Saatuja oppeja voi soveltaa myös muualla kuin Ylessä – koulutus antaa valmiuksia audio- ja audiovisuaalisten tuotantojen hinnoitteluun ja laskutukseen!

Lisätietoja koulutuksesta tulee myöhemmin. Jos haluat kysyä jotain, ota yhteys FAOn luottamusmieheen Ingrid Svanfeldtiin, ingrid.svanfeldt@iki.fi.

JOURNALISTILIITON MÖKIT VUOKRATTAVINA

Kiinnostaako sportti- ja hyvinvointiloma Vierumäen monipuolisten harrastusmahdollisuuksien äärellä? Vai suuntaatko mieluummin Saariselälle nauttimaan keskiyön auringosta tai Lapin ruskasta?

Kesän ja syksyn viikot Journalistiliiton lomatalossa Vierumäellä ovat nyt varattavissa. Haku tapahtuu sähköisellä lomakkeella, johon pääset klikkaamalla tästä. Hakuaikaa on 5. huhtikuuta saakka. Jos lomatalossa on hakuajan jälkeen tilaa, vapaat viikot lisätään tälle sivulle. Tällä hetkellä vapaita viikkoja on myös maalis–toukokuulle.

Journalistiliitto tiedottaa myös Saariselän tilanteesta: Saariselän-lomataloissamme puolestaan on tilaa huhtikuun lopulta syksyn ruskaviikoille saakka. Varauksia hoitaa Santa\’s Hotel Tunturin myyntipalvelu numerossa (016) 681 501 ja osoitteessa saariselka@santashotels.fiLue lisää Saariselän varauksista ja hinnoista.

Lisätietoja Journalistiliiton sivuilta: http://journalistiliitto.fi/fi/jasenpalvelut/liiton-lomapaikat/

MEDIAKUNTA: TULKAA OPPIMAAN JA PÄÄTTÄMÄÄN ASIOISTA!

Tilanteessa, jossa yhä useampi taho – nyt myös Yleisradio – haluaa mieluummin ostaa työtä ulkopuolelta kuin huolehtia ihmisten eläkkeistä ja vakuutuksista, voi Journalistiliiton oma osuuskunta, Mediakunta tulla avuksi. Jo 11.4. tilaisuudessa Freetyö Ylessä, on tarjolla infoa Mediakunnasta.

8. toukokuutta SJL ja FAO järjestävät koulutustilaisuuden (ks. yllä Mitä on olla free Ylessä?), jossa kerrotaan muun muassa, miten Mediakunnalle tehtävä työ kannattaa hinnoitella.

Mediakunnan ensimmäinen jäsenkokous järjestetään puolestaan perjantaina 5. toukokuuta klo 15. Vuosikokouksessa perustamisvaiheen hallitus eroaa ja osuuskunnalle valitaan varsinainen 3-5 hengen hallitus. Myös jäsen

VERKKOTALLENNUSOIKEUKSIA OLLAAN VIEMÄSSÄ!

Kopiosto järjesti jäsenjärjestöilleen tilaisuuden,  jossa keskusteltiin kiivaasti tekijänoikeuskysymyksistä. Verkkotallennuspalvelut yleistyvät ja syrjäyttävät vähitellen tallentavat digisoittimen. Toistaiseksi tallentavien digisoittimien osuus on noin 60 prosenttia ja verkkotallennusten osuus 35 prosenttia. Kuitenkin jo viime vuonna verkkotallennus tuotti 13,3, miljoonaan euroa.

Teosto (musiikin tekijät)  ja Gramex (muusikot ja äänitetuottajat) ovat saaneet jaettua oman osuutensa, joka on kokonaispotista 18 %. Myös amerikkalaisista ohjelmista on jo maksettu. Kiistaa käydään Tuotoksen (av-tuottajat) ja Kopioston (av-tekijät) välillä ja kyse on noin 3,5, miljoonasta eurosta, jota Tuotos vaatii kokonaisuudessa itselleen. Rahoja ei kiistan vuoksi ole päästy jakamaan. Tuotos on vienyt asian markkinaoikeuteen.

Kopioston puheenjohtaja Heikki Jokinen totesi, että tilanne on poikkeuksellinen, koska koskaan aikaisemmin ei tekijöitä ole kehotettu peruuttamaan oman tekijänoikeusjärjestönsä Kopioston kanssa tekemäänsä tekijänoikeussopimusta.

Tuottajien perusteluita vaatimuksilleen Kopioston edustajat pitävät kestämättöminä: tuottajat eivät esim. tarvitse tekijöiden verkkotallennusoikeuksia voidakseen myydä ohjelmiaan kansainvälisille markkinoille – operaattorien tarjoamat tallennuspalvelut ovat puhtaasti kotimainen asia eikä sillä ole vaikutusta kansainväliseen myyntiin.

Työsopimusta kirjoittaessa kannattaa olla tarkkana. Jos luovutettavissa oikeuksissa mainitaan verkkotallennusoikeudet, kehotetaan joko pyytämään kyseisen kohdan poistamista tai esittämään lisälausetta: ”Sopimus ei koske niitä oikeuksia, jotka tekijä on tekijänoikeussopimuksella tai valvontavaltakirjalla luovuttanut av-tekijäjärjestölle (esim. Kopiostolle).”

Tässä vielä kerran Kopioston video Pidä lompakostasi kiinni:

/www.youtube.com/watch?v=ETN06Fo9emA

LOPUKSI

Kevättä päin ollaan menossa, joten valoa arkeen ja juhlaan! Nauttikaamme kiireen ja väsymyksen keskellä. Ja tehkää kuten minä sanon, mutta harvemmin teen: Levätkää edes te!

Kirsi Mattila
FAOn puheenjohtaja
kirsimattila@kolumbus.fi

Scroll to Top