FAOn terveiset: Hyvää kesää!

Hyvä jäsenistö,

Näin kesää vasten vielä muutama huomio Freelance-ammattiosaston menneestä ja tulevasta.
• Journalistiliiton osuuskunnalle tarvitaan nimi!
• Yleisradio juhlistaa 90-vuotispäiviään videoilla – tarjoudu kuvattavaksi!
• RTTL:n tiedotus on uudistunut: juttu Norjan freeseminaarista
• Kevätvaltuusto vahvisti työehtosopimusneuvottelujen tulokset
• Tiedätkö, mitä työehtosopimusta työnantajasi noudattaa?
• Freelancereiden some-sopimus neuvoteltu
• Journalismin päivä 14.10.
• Vikesin valtuuskunta kokoontui 25.5.
• Kiinnostavatko kansainväliset mediauutiset?
• SJL:n Uutiskirje pitää ajan tasalla
• Muista FAOn omat kotisivut!
• Liity FAOn suljettuun Facebook-ryhmään!

KEKSI NIMI MEDIA-OSUUSKUNNNALLE!

Journalistiliiton oma työosuuskunta aloittaa toimintansa vuoden 2016 aikana ja sitä ennen tarvitaan nimi! Nyt kannattaa osallistua nimikilpailuun, sillä voittaja palkitaan 500 eurolla. Kisaan saa osallistua niin monella ehdotuksella kuin haluaa. Lähetä ehdotuksesi viimeistään sunnuntaina 19.6. osoitteeseen nimikilpailu@journalistiliitto.fi. Liitä mukaan yhteystietosi.

Osuuskunta on liiton uusi palvelu yrittäjäasemassa toimiville freelancereille ja kaikille jäsenilleen, jotka tekevät silloin tällöin keikkaa muun työnsä ohessa. Osuuskunnan palveluksessa journalisti säilyttää palkansaaja-asemansa, sillä osuuskunta hoitaa firman pyörittämiseen kuuluvat tehtävät kuten laskutuksen, palkanmaksun, työn sivukulujen maksun, verojen maksun sekä kirjanpidon ja tilinpäätöksen tekemisen. Lisäksi osuuskunta mahdollistaa työtiimien muodostamisen, auttaa verkostoitumisessa ja markkinoi freelancereiden työtä laajemminkin. Yritys ei toisaalta palvele vain freelancereita; sen palveluita voivat hyödyntää myös vakityössä olevat SJL:n jäsenet sekä esimerkiksi työttömät, opiskelijat ja eläkeläiset.

Nimikilpailun voittajan valitsee liiton kokoama raati. Voittaja ja työosuuskunnan nimi julkistetaan juhannusviikolla.

KERRO OMA YLE-TARINASI VIDEOLLA!

Yleisradio juhlii 90-vuotista taivaltaan perjantaina 9. syyskuuta. Me FAOssa ajattelemme, että tämä on hyvä tilaisuus nostaa esille myös Ylelle työskennelleitä freelancereita. Haluamme näyttää, mikä voimavara freet ovat Ylelle! Yleisradio kerää muistoja ja tarinoita, jotka liittyvät Ylen historiaan ja nykypäivään. Voit tehdä itse oman videon, tai jos haluat mieluummin, että videon tekee joku toinen, Yle on palkkaamassa tähän työhön harjoittelijaa kesäksi. Vaikka heti voit liittyä Ylen Sinun tarinasi -nimiseen yhteisöön. Tässä on Ylen Sari Veikkolaiselta tullut kutsu:

Meillä on Ylen Google+:ssa Sinun tarinasi -niminen yhteisö, johon keräämme yleläisten muistoja teemoittain sekä vapaasti. Yhteisö on vähän kuin suljettu FB-ryhmä, mutta toimii Yle+ alustalla ja siihen osallistumiseen vaaditaan joko ylesähköposti tai gmail. Muut s-postit eivät ikävä kyllä käy. Yhteisöön pääsee mukaan lähettämällä minulle sähköpostia (sari.veikkolainen@yle.fi); lähetän sitten kutsun ko. sähköpostiosoitteeseen. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

PAKOLAISTEEMA ESILLÄ NORJASSA

Terveiset Pohjoismaisesta free-seminaarista Norjan Illsetrasta! FAOn hallituksen jäsenen Irmeli Heliön jutun seminaarista voi lukea RTTL:n uudistetuilta sivuilta:

https://rttl-fi.directo.fi/404/norjan-freeseminaari/

Meitä oli siellä toukokuun lopun viikonloppuna 16 faolaista. Seminaariin oli tarjolla stipendejä, jotka kuitenkin kiinnostivat yllättävän harvoja. Jatkossa toivon, että noteeraatte Pohjoismaisen freeseminaarin ja sen laadukkaan ohjelmiston sekä ainutlaatuisen mahdollisuuden luoda kontakteja! Ensi vuonna Pohjoismainen freeseminaari järjestetään Suomessa – päävastuussa ei kuitenkaan ole FAO, vaan printtimedian freelancereita edustava SFJ.

YHTYNEET-TES VAHVISTETTIIN VALTUUSTOSSA

Kevätvaltuusto vahvisti Journalistiliiton neuvottelemat työehtosopimukset, joukossa myös Yleisradion freelancereita koskeva Yhtyneet-sopimus sekä esimerkiksi Teatteri- ja mediatyöntekijöiden TeMe-sopimus, joka koskee myös joitakin tuotantoyhtiöille työskenteleviä freelancereita.

SJL neuvotteli kilpailukykysopimuksen mukaisesti ja tästä johtuen tänä vuonna ei päästy neuvottelemaan mistään asioista, joilla olisi ollut kustannusvaikutuksia. – Tälläkään kertaa ei esimerkiksi neuvoteltu työterveyshuollon järjestämisestä freelancereille tai joidenkin tariffien kuoppakorotuksista.

Hyvää oli se, että kääntäjien erillissopimusta jatkettiin ja luottamusmiehen asemaa vahvistettiin ja se kirjattiin Yhtyneet-sopimukseen. Lisäksi työskentelyn aloittaa kaksi työryhmää: toinen perehtyy koulutuksen ja tiedotuksen järjestämiseen Yhtyneet-sopimuksesta ja toinen tutkii mahdollisuutta päästä eroon hankintahinnoista (=yrittäjähinnoista), joita sopimukseen sisältyy.

TIEDÄTKÖ, MIKÄ TYÖEHTOSOPIMUS KOSKEE SINUA?

Kysymys liittyy Yleisradiossa yleistyneisiin sekasopimuksiin. Sekasopimus tarkoittaa sitä, että Yleisradion ohjelmatyöntekijöiden aikapalkkainen työehtosopimus yhdistetään freelancereiden suoriteperusteiseen Yhtyneet-sopimukseen.

Työehtosopimusten yhdistäminen on laitonta, koska tällaiset sopimukset mahdollistavat sen, että työnantaja poimii rusinat pullasta eikä työntekijä saa työstään hänelle kuuluvaa täysimääräistä korvausta eikä sovittuja etuja.

Yleisradion ohjelmatyöntekijöiden (YOT:n) työehtosopimus perustuu työhön käytettyyn aikaan, esimerkiksi työssä käytettyihin tunteihin, kun taas Yhtyneet-sopimus perustuu tehtyyn juttuun, riippumatta käytetystä ajasta. Yhtyneet-sopimus on siis suorite- eli keikkapalkkio, jota freelancerit käyttävät.

Suoritepalkkaa saavat eivät saa työterveyshuoltoa, lomarahaa tai palkallista lomaa. Palkkion pitäisi siis myös kattaa nämä.

Varo erityisesti könttäsummaa! Könttäsumma ei kerro, mistä palkkioista ja lisistä palkka koostuu ja voi olla, että sinulle maksetaan alle suoriteperusteisessa Yhtyneet-työehtosopimuksessa määritellyn minimipalkkion. Esim. kokemuslisä korottaa noin yli 4 vuotta yhtiölle tehneelle freelancerille minimipalkkioita 5% ja ohjelman yhteyteen tehdystä Internettiin tehdystä työstä maksetaan palkkion lisäksi tuntipalkkaa 20,09 euroa/tunti.
Jos sinulla on suoriteperusteinen sopimus, tutustu sopimukseen ja erityisesti sen palkkioliitteisiin huolellisesti:

http://www.rttl.fi/tyoehtosopimukset/yhtyneet-sopimus/

Sopimusta ei ole aina helppo lukea tai tulkita, joten ota mielellään myös yhteyttä FAOn luottamusmieheen Ingrid Svanfeldtiin: ingrid.svanfeldt@iki.fi

Jos teet työtä tv-tuotantoyhtiössä sinun kannattaa tutustua TeMe-sopimukseen, vaikka on mahdollista, ettei tuotantoyhtiö kuulu työnantajaliittoon eikä sen näin ollen tarvitse noudattaa ko. sopimusta. Sopimus löytyy esimerkiksi täältä:

http://www.journalistiliitto.fi/site/assets/files/7758/elokuva-_ja_tv-tuotantoa_koskeva_tes_1_2_2015.pdf

FREESOMESOPIMUS

Yleisradion kanssa on neuvoteltu sopimus free-aineiston julkaisemisesta sosiaalisen median kanavilla. Sopimus on saman suuntainen kuin vakituisilla. Suurimmaksi osaksi kyse on Facebookissa, Youtubessa ja Twitterissä julkaistavista klipeistä ja inserteistä; niitä saa julkaista vapaasti, kunhan Ylen brändi näkyy. Sen sijaan kokonaisten ohjelmien julkaisemisesta somessa on aina erikseen sovittava freelancereiden kanssa, sopimuksen mukaan \”Kokonaiset televisio-ohjelmat voidaan julkaista sosiaalisen median viestintäkanaville, mikäli Yle on sopinut tästä erikseen puitejärjestelmän kautta.\”

JOURNALISMIN PÄIVÄ LOKAKUUSSA

Journalismin päivä järjestetään 16.10. Helsingissä Paasitornissa. RTTL ei järjestä tänä vuonna omaa Mediaseminaaria, joten Journalismin päivään halutaan panostaa. Laittakaapa päivämäärä kalenteriinne! Perinteisesti osallistumista tuetaan ja pitkämatkalaisten matkoja korvataan.

JOURNALISTILIITON KEHITYSYHTEISTYÖ NOUSUSSA

Viestintä ja kehitys -säätiö Vikesin valtuuskunta kokoontui keskiviikkona 25. toukokuuta. Kokouksessa käsiteltiin uusien sääntöjen mukaisetkevätkokousasiat ja todettiin mm. valtuuskunnan jäsenet ja valittiin valtuuskunnalle puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja seuraavaan valtuuskunnan kevätkokoukseen saakka. Puheenjohtajana jatkaa Aapo Parviainen RTTL:sta ja varapuheenjohtajaksi tuli Pertti Nyberg Mainostelevision ohjelmatyöntekijöistä MOT:sta.

FAO on virallisesti viime syksynä saanut aseman Vikesin taustayhteisönä ja Katri Nisula edusti Mirjami Ylisen kanssa meitä valtuuskunnan kokouksessa.

Katri kertoi, että kokouksessa oli puhuttu paljon säätiön taloustilanteesta. Viime syksynä Suomen hallituksen uudet kehitysyhteistyölinjaukset olivat karsineet kovalle kädellä myös Vikesin rahoitusta. Nyt näyttää kuitenkin olevan valoa tunnelin päässä. Säätiö on saanut lahjoituksena kokoon yllättävän paljon ja tällä hetkellä mietitään mahdollisuuksia hankkia yksityistä rahoitusta mm. yritysyhteistyön avulla. Hallituksen uudessa kehityspoliittisessa ohjelmassa on myös ensi kertaa nostettu sananvapaus yhdeksi painopistealueeksi ja siksi toiveena on, että nyt voitaisiin saada hyvinkin rahaa taas ulkoministeriön budjetista, jonne on tehty useita rahoitushakemuksia eri hankkeita varten.

KIINNOSTAAKO MAAILMA?

Jos olet kiinnostunut maailman mediauutisista, kannattaa seurata ensinnäkin EFJ:n toimintaa. (European Federation of Journalists, www.europeanjournalists.org).

EFJ:n uutiskirjeen voi tilata osoitteesta: http://www.ifj.org/regions/europe/subscribe-to-efj-news/

Toinen seurattava on IFJ:n (International Federation of Journalists) toiminta (www.ifj.org). IFJ:n uutiskirjeen voi tilata osoitteesta: http://www.ifj.org/subscribe-to-ifj-news/

HALUATKO TIETÄÄ, MITÄ, MISSÄ JA MILLOIN?

Journalistiliitolla on 2-4 kertaa kuussa ilmestyvä uutiskirje, jonka voi tilata sähköpostiinsa: http://www.journalistiliitto.fi/liitto/uutiskirje/

Uutiskirje sisältää napakan koosteen media-alan uutisista ja liiton tapahtumista. Myös apurahahauista saa liitolta tietoa.

FAON OMAT SIVUT

Kannattaa myös käydä FAOn omilla kotisivuilla: https://fao.fi/. Etusivulla vaihtuvat ajankohtaiset aiheet ja tapahtumakalenterista löytyvät tapahtumat!

FAON SULJETTU FACEBOOK-RYHMÄ

Jos olet Facebookissa, liity myös FAOn omaan suljettuun Facebook-ryhmään. Hienoa olisi, jos innostuisitte myös keskustelemaan aiheista, joita Facebookissa nostetaan esille! Nykyisin Facebook on myös ehkä nopein tapa saada tietoa koulutuksista ja apurahoista, sillä usein sähköposti ehditään lähettämään vasta Facebook-päivityksen jälkeen.
https://www.facebook.com/groups/1602564890008314/?fref=ts

LOPUKSI

Tarkkaavainen lukija huomaa, että toistan tässä viestissä itseäni: yllä on jälleen kerran lueteltu erilaisia linkkejä, joiden takaa löytyy journalisteja koskevaa tietoa. Ajattelin, että ehkä nyt kesällä ehditte tilailemaan näitä erilaisia uutiskirjeitä ja vaikka piipahtamaan FAOn omilla sivuilla.

Ennen kaikkea kuitenkin toivon, että kaikki ehtivät lomailla! Siis oikein nautinnollista, rentouttavaa lomaa, jatketaan syksyllä uudistunein voimin!

Kirsi Mattila
FAOn puheenjohtaja
kirsimattila@kolumbus.fi

Scroll to Top