FAOn terveiset: uudet työehdot, vuosikokous, koulutuksia ja apurahoja

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

Tammikuu on jo pitkällä ja joka päivä valoisa aika lisääntyy. Jo siinä on syytä riemuun, elämä voittaa! Katseet siis tulevaisuuteen – kuten FAOn vuosikokoukseen, joka on lauantaina maaliskuun 24. päivä. Varautukaa myös koulutuskyselyyn, joka tulee minä hetkenä hyvänsä sähköpostiinne.
• Uutisrobotit aiheena Tampereella 25.1. – ilmoittaudu heti aamulla 22.1.!
• Työehtosopimustilanne
• Koulutuskysely tulossa
• Ota käyttöön apurahavahti!
• Tekijänoikeuksia uhataan taas
• EU-asiaa pressikahveilla 2.2.
• Vuosikokous 24.3.

UUTISROBOTIT TULEVAT

Mitä uutisrobotit tekevät ja kuinka nopeasti ne yleistyvät? Miten maailmalla robotteja jo käytetään ja minkälaiset ovat visiot robottien käytöstä Suomessa? – Tästä puhuu Carl-Gustav Lindén torstaina 25.1. kello 18 Tampereella Panimoravintola Plevnan Mallaskabinetissa, Itäinenkatu 8. Tilaisuus alkaa kello 18. Lindén on journalistiikan tutkija ja entinen taloustoimittaja, joka toimii projektipäällikkönä Tekesin rahoittamassa, robottijournalismia koskevassa hankkeessa. Tekesin projektiin osallistuvat keskeiset suomalaiset mediayhtiöt.

Tilaisuudessa on pientä purtavaa. Ilmoittautumisia on pyydetty viimeistään maanantaina 22.1. kello 10.00 pjy[a]pjy.fi tai 050 539 8996 (asiainhoitaja Kirsi Huhtala). Vaikka kello olisi jo yli kymmenen, ehkä kannattaa kuitenkin soittaa ja varmistaa tilanne. SJL:n jäsenten osallistumismaksu on 0 (siis nolla) euroa.

UUDET TYÖEHDOT
Tarkempi selvitys uusista työehtosopimuksista oli joulukuun terveisissä (voitte tarkistaa täältä). Kertauksena se, että Yhtyneet-sopimuksella työskentelevien työsuhteessa olevien freetoimittajien ja av-kääntäjien lomakorvaus on noussut 12 prosenttiin. Friikkujen tuntipalkkaan tehtiin kuoppakorotus ja se on nyt 21,50-24,50 euroa. Palkkioon sisältyy siis ”hintahaitari”, sillä aina ei kannata tyytyä minimipalkkioon! Haitari tulee myös audioliitteen ja audiovisuaalisen liitteen ohjelmakategorioiden minimipalkkioihin. Haitarin yläpääksi on sovittu 22 prosenttia, mutta enemmänkin voi tietysti sopia. “Haitari” muistuttaa niin Ylen tuottajia kuin meitä freelancereitäkin siitä, että Yhtyneet-sopimus määrittelee minimihinnat, mutta joskus on syytä pyrkiä sopimaan minimiä paremmasta korvauksesta. Peruste minimiä paremmalle palkalle voi olla niin työmäärä tai työn aikaavievyys kuin henkilökohtainen työsuorituskin, esimerkiksi työn laatu, esiintymisosaaminen, tekninen osaamien tai vaikka kielitaito.

Uusi Yhtyneet-sopimus löytyy FAOn nettisivuilta eikä painettua versiotakaan tarvitse enää kauaa odotella. Ottakaa yhteys allekirjoittaneeseen, jos teillä on kysyttävää Yhtyneet-sopimuksesta.

Elokuva- ja tv-tuotannon palkkoihin tuli vuoden 2018 alusta 1,2 prosentin korotukset. Katso Teatteri- ja mediatyöntekijöiden sivuilta.

Av-käännöstoimistojen työehtosopimus-neuvottelut ovat tätä kirjoittaessani edelleen
kesken.

KOULUTUS KANNATTAA AINA

Olemme laatineet koulutuskyselyn, joka tulee näinä päivinä sähköpostiinne. Vastatkaa, se on nopeaa, sillä rasti ruutuun vastaukset riittävät ja vain halutessanne voitte myös tarkemmin tarinoida toiveistanne!

Ehdolla on monenlaista koulutusta veroilmoituksen täyttämisestä editointiohjelmien opetteluun ja itsensä markkinoinnista mobiilijournalismiin. Myös omat ehdotukset kannattaa tuoda esille. Lisäksi pyydämme kertomaan, mikä Journalistiliiton tarjoamista webinaareista voisi kiinnostaa (ja jos oma suosikki ei tule valituksi, mihin muihin voisi kuvitella osallistuvansa). Akuutein kysymys koskee koulutusta, joka voisi olla jo vuosikokouksen yhteydessä lauantaina 24. maaliskuuta.

APURAHAVAHTI AVUKSI!

Mainio apu ja muistutus freelancerille on Apurahavahti, jonka voi tilata Teatterin tiedotuskeskuksen sivuilta. Käykääpä tilaamassa!

TEKIJÄNOIKEUDET KUULUVAT SINULLE

Loppuvuodesta tekijänoikeuksia vastaan hyökättiin jälleen. Useat jäsenet olivat saaneet tv-tuotantoyhtiöiltä allekirjoitettavakseen papereita, joissa heiltä vaaditaan Kopioston av-tekijänoikeuksien yhteishallinnointia koskevan Tekijänoikeussopimuksen peruuttamista 31.12.2017 mennessä. Viestissä uhattiin, että vuoden 2018 tuotannoissa voivat työskennellä vain sellaiset tekijät, jotka ovat tekijänoikeussopimuksensa peruuttaneet. Asia liittyy televisio-ohjelmien edelleen lähettämistä koskeviin erimielisyyksiin, joiden selvittelyssä Journalistiliiton jäsenten etuja puolustaa Kopiosto. Journalistiliitto lähestyi välittömästi kaikkia YMT:n, MOT:n ja FAOn jäseniä henkilökohtaisella sähköpostilla, jossa kehotettiin olemaan peruuttamatta Tekijänoikeussopimusta. Siis myös jokainen teistä sai tämän viestin. Liitto oli myös yhteydessä Kopiostoon, jossa toimitaan tilanteen ratkaisemiseksi. Joten malttia edelleen!

PRESSIKAHVILLE

Euroopan parlamentin Suomen-toimiston seuraavat pressikahvit järjestetään Eurooppasalin isossa neuvotteluhuoneessa (Malminkatu 16, Helsinki) perjantaina 2.2.2018 klo 9.15. Pressikahveilla keskustellaan tuttuun tapaan seuraavan täysistuntoviikon ja tulevien kuukausien tärkeimmistä aiheista sekä muista ajankohtaisista kysymyksistä.

VUOSIKOKOUS ON YHTÄ JUHLAA

FAOn vuosikokous on mainio tilaisuus tavata kollegoita, päivittää freelancer-tietouttaan toimintakertomukseen ja tilinpäätökseen tutustuen, päättää toimintasuunnitelmasta ja talousarviosta, valita seuraavalle vuodelle hallitus ja puheenjohtaja sekä nauttia hyvästä ruuasta ja juomista. Hallitus uusiutuu tänä vuonna ehkä tavallistakin enemmän, joten jos tunnet paloa liittyä joukkoon, voit mielellään kertoa siitä jo etukäteen allekirjoittaneelle!

Harkitsemme myös jonkun koulutuksen järjestämistä välittömästi ennen vuosikokousta, ja tässä tarkoituksessa kysymme koulutuskyselyn yhteydessä ehdotuksia sopivasta koulutuksesta. Vuosikokoukseen myös pitkämatkalaisten matkat kustannetaan. Kokous on lauantaina 24.3. todennäköisesti edellisvuosien tapaan Hotelli Helkassa, mutta paikkaa varmistelemme vielä. Ajankohdan sen sijaan voitte jo laittaa kalentereihinne.

Tällä kertaa näinkin lyhyesti tässä tervehdyksessä. Toivottavasti näen mahdollisimman
monen teistä viimeistään vuosikokouksessa!

Kirsi Mattila
FAOn puheenjohtaja ja luottamushenkilö
kirsimattila@kolumbus.fi
040-5131829

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *