FAOn terveiset: tapahtumia ja apurahoja

Hyvä jäsenistö,

Freelancereiden syksy on täynnä tapahtumia ja apurahojakin on jaossa useampia. Toivon, että teillä kaikilla on voimia ja aikaa osallistua ainakin osaan tapahtumista. Ja hakekaa nyt ihmeessä myös apurahoja!

• Luottamusmiestä valitsemaan – ehdokkaat 4.11. mennessä!
• Kommentoi FAOn strategiaa!
• Mediakunnan jäsenyys maksaa satasen
• Vielä ehdit hakea RTTL:n koulutusrahaston apurahaa 4.11. asti
• Jokesin apurahat konkareille ja opiskelijoille haussa 11.11. asti
• Kansainvälisessä naisten illassa Myyringissä asiaa Afganistanista 1.11.
• Afganistan Turun kaupunginkirjastossa 4.-30.11.
• Heikki Hellman ja Lauri Kivinen luennoivat 1.11. ja 8.11.
• YLEn henkiökuntabileet 11.11.
• Pressiklubi Tamminiemeen 17.11. ja jätelaitokselle 22.11.
• Oletko ihan ulalla? 22.11.
• Mitä on olla free? 22.11.
• Äänikorvaukset haussa 28.11. asti
• Tarkkaile postiasi – uudistunut Yhtyneet-sopimus tulossa
• Tutustu Yhtyneet-työsopimuksen liitteeseen – korota palkkioitasi!
• Kopiosto neuvoo tekijänoikeuksissa
• Tiedonjulkistamispalkintoa voi ehdottaa 18.11. asti
• Journalistiliitolle (siis meille) uusi palvelujohtaja
• Rory Peck Trust – turvaa feelancereille
• Tammikuussa koulutus Ylen budjetoinnista
• Kokemuksia elokuvafestivaalien tuomariston jäsenenä Afganistanissa

LUOTTAMUSMIESVAALIT TULOSSA

Yleisradion ohjelmatyöntekijöiden uusi pääluottamusmies tuli jo valittua. Hän on Jyrki Saarikoski. Nyt on vuorossa Freelance-ammattiosaston luottamusmiehen valinta seuraavaksi 2-vuotiskaudeksi. Ingrid Svanfeldt on valmis jatkamaan, mutta uudet ehdokkaat ovat tervetulleita!

Ehdokasasettelu FAOn luottamusmieheksi vuosille 2017 ja 2018 tapahtuu 21.10. – 4.11.2016 klo 16.00 asti. Jos Inridille tulee haastajia, vaali käydään 14. – 18.11.

Varsinaisissa vaaleissa äänestetään vain henkilöitä, jotka on asetettu ehdolle. Ehdokkaan taakse on kerättävä viiden kannattajan allekirjoitus ja lista on toimitettava Helena Pekarilalle RTTL:n toimistolle.

Lisätietoja ehdokasasettelusta ja vaaliasioista saa toimistosta:

helena.pekarila@yle.fi tai p. 040 5059794

FAON STRATEGIAPÄIVÄN ANTI ARVIOITAVAKSENNE

Hallituksen seminaaripäivä oli Siuntiossa oli 23.9.. Nyt päivän anti löytyy myös FAOn kotisivuilta. Toivomme, että te jäsenet käytte tutustumassa ja annatte palautetta aivoriihen työn tuloksiin.

http://fao.fi/ota-kantaa-faon-strategiaan/

LIITON OSUUSKUNTAHANKE MEDIAKUNTA ETENEE

Mediakunnalle on etsitty toiminnanjohtajaa ja haku umpeutui mennä viikolla. Pian kuulemme, kuka on valittu pestiin. Liittymismaksuksi esitetään tällä hetkellä 99 euroa ja osuuspääomamaksuksi yhtä euroa. Käytännössä liittyminen maksaa siis sata euroa, mikä on muihin alalla oleviin osuuskuntiin verrattuna varsin kohtuullinen hinta.

RTTL:N KOULUTUSRAHASTON APURAHAHAKU UMPEUTUU PERJANTAINA

Vielä ehtii: Radio- ja tv-toimittajien liiton koulutusapurahat jatko- ja täydennyskoulutukseen ovat haussa. Hakuaika umpeutuu 4.11. ja jakokokous 21.11.. Päätökset julkaistaan viikolla 47.

Jaossa on 16 000 euroa; summasta jaetaan kaksi 2000 euron apurahaa ja 15 apurahaa, jotka ovat 800 euron suuruisia. Apurahalomake ja lisää tietoa löytyy RTTL:n sivuilta:

https://rttl-fi.directo.fi/apurahat/

JOKESIN APURAHAT HAUSSA

JOKESin Kopiosto-apurahat on tarkoitettu ensisijaisesti lehdistössä työskenteleville ja työskennelleille journalisteille, mutta Sananvapauden apurahat kaikille Suomen Journalistiliiton jäsenille. 20 journalistisen alan opiskelijalle jaetaan puolestaan 900 euron suuruinen apuraha opinnäytetöiden tekemiseen.

Sananvapauden apurahoilla tuetaan järjestötyöhön aktiivisesti osallistuneiden jäsenten opintomatkoja joko kotimaassa tai ulkomailla. Apurahat on tarkoitettu ensisijaisesti pitkään ay-toiminnassa mukana olleille jäsenille.

Apurahojen hakuaika päättyy 11. marraskuuta kello 17, jolloin hakemuksen on viimeistään oltava perillä sähköisessä järjestelmässä. Postitse lähetettävän allekirjoitetun sitoumuksen on oltava perillä säätiön toimistolla viimeistään 18. marraskuuta. Ilman sitoumusta hakemusta ei oteta käsittelyyn.

Tarkemmat tiedot Jokes-säätiön sivuilla: http://www.jokes-saatio.fi/nyt-haettavat-apurahat/

KANSAINVÄLISESSÄ NAISTEN ILLASSA TOIMITTAJAN TERVEISET

Kansainvälinen naisten ilta asukastila Myyringissä tiistaina 1.11. klo 17.30-19.00, Vaskivuorentie 10 B, Kauppakeskus Isomyyrin 3. kerros.

Paikalla allekirjoittanut, Afganistaniin erikoistunut toimittaja Kirsi Mattila, kertomassa Afganistanin tilanteesta tänään. Tarjolla teetä ja pientä purtavaa.

AFGANISTAN NAISTEN SILMIN

Valokuvanäyttely Afganistan naisten silmin avautuu Turun kaupunginkirjastossa perjantaina 4. marraskuuta. Auki aina 30.11. asti. Luvassa myös Afganistan-ilta.

LUENTOSARJA RADION JA TELEVISION VUOSIKYMMENISTÄ VIELÄ KAHDESTI

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) ON järjestänyt yhdessä Radio- ja televisiohistorian seuran, Yleisradion ja Suomen radiohistoriallisen seuran kanssa kahdeksan esitelmän sarjan. Jäljellä on vielä kaksi esitelmää.

1.11. Heikki Hellman luennoi Television kehityksestä 1980-luvulta tähän päivään.

8.11. Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen esitelmöi Yleisradio 2017 –. Kivinen vastaa kysymykseen ”Kuinka varmistetaan riippumaton tiedonvälitys teknologioiden ja median liiketoiminnan myllerryksessä?”

Esitelmät pidetään KAVIn KinoTuliossa, osoitteessa Sörnäisten rantatie 25 A, Helsinki. Ja kyse on ilmaisesta huvista!

Lisätietoja KAVIn sivuilta:

https://kavi.fi/fi/ajankohtaista/uutiset/samalla-taajuudella-esitelmasarja-kavissa-syksylla-2016

YLEN HENKILÖKUNTABILEET 11.11.

Juhlat teemalla ”Love Boat” vietetään Helsingin Kalastajatorpalla perjantaina 11.11. klo 18. Juhlaan voivat osallistua kaikki yleläiset, joiden työsuhde on voimassa juhlapäivänä. Tuntityöläiset ja freelancerit ovat tervetulleita.

Lipunmyynti Pasilassa Toimitustalon Kupolikahvilassa 2.–8.11. klo 10–14. Illalliskortti 20 euroa. Kalastajatorppa tarjoaa yleläisille 11.–12.11. väliselle ajalle yhden tai kahden hengen huoneen hintaan 90 euroa. Sisältää aamiaisen. Yleläisten varauskoodi G2YLEC

Lisätietoja: Matti Poimula, matti.poimula@yle.fi puh. 0400 186 841

PRESSIKLUBI TAMMINIEMEEN JA JÄTELAITOKSELLE

Pressiklubin edellinen vierailu Tamminiemeen meni täyteen niin nopeasti, että 17. marraskuuta on järjestetty uusi Tamminiemen vierailu klo 17. Tarkkaile postiasi – mukaan mahtuu 30.

Lisäksi 22.11. klo 18-20 on tulossa vierailu Vantaan uudessa jätevoimalassa, bussi lähtee klo 17.20 Kiasman edestä. Tästäkin tulee sähköpostiin tarkempaa tietoa

ASIAA RADIOSTA JA TYÖHYVINVOINNISTA

YMT ja NOT järjestävät kaikille avoimen jäsentilaisuuden Oletko ihan ulalla vai saatko äänesi kuulumaan. Siis myös faolaiset ovat erittäin tervetulleita! Media-alan ammattilaiset keskustelevat työhyvinvoinnista Pullman Barissa (Rautatieasemalla, 2. krs.) maanantaina 22.11. klo 17–21.

Alustuksen keskustelijoina Helmiradion iltapäiväjuontaja Ile Jokinen ja radio Aallon aamuohjelma Dynastiaa luotsaava Anna Perho. Keskustelua vetää Radio Rockin aamujuontaja Harri Moisio.

Tarjolla purtavaa, juotavaa, hyvää (!) juttuseuraa ja mahdollisuus jututtaa asiantuntijaa tekijänoikeuksista ja työsopimusasioista. Ilmoittautuminen ruokatarjoilun järjestämiseksi:

https://rttl-fi.directo.fi/tapahtumat/ilmoittaudun-ymtin-tilaisuuteen-/

MITÄ ON OLLA FREE 22.11.

Osin kaksikielisen koulutusiltapäivän aikana osallistujat saavat perustiedot yrittäjänä toimimisesta, yritysmuodoista, eläke- ja sosiaaliturvasta, veroista ja työttömyysturvasta. Aiheina myös sopiminen, hinnoittelu ja tekijänoikeudet sekä asiakkaiden löytäminen. Kokeneet yrittäjät kertovat omista kokemuksistaan. Lina Laurent ger sin presentation på svenska.

Mukaan mahtuu 50 osallistujaa. Koulutus on ilmainen Journalistiliiton jäsenille. Muilta peritään 30 euron osallistumismaksu.

Lisätiedot: koulutusasiamies Nina Porra nina.porra@journalistiliitto.fi tai Suomen freelance-journalistit ry:n toiminnanjohtaja Anna Kähkönenyhdistys@freet.fi

Ilmoittautuminen Journalistiliiton sivuilla:

http://tapahtumat.journalistiliitto.fi.pwire.fi/tapahtumat/mita-on-olla-free-koulutusiltapaiva-22.11.2016/ 

MUISTATHAN ÄÄNIKORVAUKSET

Vuoden 2015 äänikorvaukset ovat haussa 28.11. asti. Äänikorvauksia jaetaan niille SJL:n freelancerjäsenille, jotka ovat vuonna 2015 tehneet radiotyötä ja olleet liiton jäseniä. Äänikorvaukset rahoitetaan ohjelmien tallentamisesta saatavilla hyvitysmaksuilla. Opetuskäytöstä ei makseta enää äänikorvauksia.

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi RTTL:n toimistoon viimeistään maanantaina 28.11.2016 sähköpostilla seppo.metso@yle.fi tai kirjeitse osoitteeseen RTTL, PL 76, 00024 Yleisradio.

Hakemuksesta on käytävä ilmi työnantaja ja toimitus/toimitukset, joille olet tehnyt radiotyötä vuonna 2015 sekä hakijan nimi, osoite, henkilötunnus ja pankkitili. Jos olet saanut aikaisemmin Kopiosto-korvauksia, Kopiostolla on verotietosi. Ellei näin ole, tai et ole varmasta asiasta, lähetä kopio verokortistasi RTTL:n toimistoon

 UUDISTUNUT YHTYNEET-SOPIMUS POSTITETAAN JÄSENILLE

Uusi kilpailukykysopimuksen mukainen Yhtyneet-sopimus tulee voimaan 1. joulukuuta. Kiky merkitsee, ettei palkkioihin tule korotuksia, toisaalta sopimusta on editoitu ja asiat on ryhmitelty uudella tavalla, joten uusi sopimus näyttää hyvinkin erilaiselta kuin vanha, ja siihen kannattaa tutustua!

Tarkkailkaa postianne, sillä Yhtyneet-työehtosopimus lähetetään teille kaikille kotiin – teette sitten töitä Ylelle tai ette. Ei ole pahitteeksi tutustua Ylen maksamiin palkkioihin, vaikka oma palkanmaksaja tai laskutettava taho olisikin joku muu kuin Yleisradio.

TYÖSOPIMUKSEN LIITE AUTTAA KOROTTAMAAN PALKKIOITA

Muista myös uusi Yhtyneet-työsopimuksen liite, joka huomioi Yhtyneet-palkkioiden päälle maksettavat lisät ja korvaukset. Kannattaa ehdottaa tuottajalle, että palkkiosta sovitaan liitettä apuna käyttäen! Minimipalkkioita on mahdollista korottaa, kun korotuksen ehdot täyttyvät ja asian todentamista helpottaa asianmukainen sopimus liitteineen!

Työsopimuksen liitelomake löytyy Yle +:asta ja FAOn nettisivuilta.

https://rttl-fi.directo.fi/@Bin/284185/Yhtyneet%20-%20tyo%CC%88sopimuksen%20liite%20.pdf

PIDÄ KIINNI TEKIJÄNOIKEUKSISTASI!

Kopiosto älähti, kun huomattiin, että tuotantoyhtiöt ovat alkaneet vaatia tekijöille kuuluvia Kopiosto-korvauksia itselleen: Tuotantoyhtiön kanssa tehtäviin sopimuksiin on tehty kirjauksia, joilla luovutettavien oikeuksien listaa on laajennettu kattamaan tv-ohjelmien verkkotallennuspalvelut ja tv-ohjelmien edelleen lähettäminen. Lisäksi on väitetty, että tuotantoyhtiö tarvitsee tekijältä oikeudet teoksen käyttöön verkkotallennuspalveluissa ja edelleen lähettämisessä. Tämä ei pidä paikkaansa: Verkkotallennuspalveluiden (kuten Elisa Viihde) operaattoreilla on jo tällä hetkellä kattavat luvat Kopioston ja muiden tekijänoikeusjärjestöjen kautta. Edelleen lähettämisessä av-tekijöiden luvat myöntää Kopiosto.

Kopioston ohjeet tekijöille:

Jotta saisit sinulle kuuluvat korvaukset, toimi seuraavasti:

  1. Tee tekijänoikeussopimus pikaisesti osoitteessa www.tekijanoikeussopimus.fi
    (jos et ole sitä jo tehnyt)
  2. Vaadi tuotantoyhtiön kanssa tehtävään sopimukseesi seuraava kirjaus: ”Sopimus ei koske niitä oikeuksia, jotka tekijä on tekijänoikeussopimuksella tai valvontavaltakirjalla luovuttanut av-tekijäjärjestölle/Kopiostolle”.
  3. Vaihtoehtoisesti pyydä tuottajaa poistamaan sopimuksesta luovutuskirjaukset, jotka koskevat verkkotallennuspalveluja ja edelleen lähettämistä.
  4. Ongelmatilanteissa käänny oman liittosi puoleen.

Asiasta RTTL:n sivuilla: http://www.rttl.fi/?x268395=297216

EHDOTA TIEDONJULKISTAMISPALKINNON SAAJAA

RTTL toivoo jäsenistöltä ja osastoilta hyvin perusteltuja ehdotuksia tiedonjulkistamispalkinnon saajaksi.

Palkinnot myönnetään tieteellisen, taiteellisen ja teknologisen tiedonvälityksen alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä, joka on lisännyt kansalaisten tietämystä ja antanut virikkeitä yhteiskunnalliselle keskustelulle. Palkinto myönnetään ajankohtaisesta tiedonjulkistamistyöstä, jonka tuote voi olla korkeatasoinen tietoteos tai muu tietotuote. Palkinto voidaan myöntää myös esimerkillisestä, pitkäjänteisestä ja monimuotoisesta tiedonjulkistamistyöstä.

Palkinnot myönnetään tekijälle tai työryhmälle. Erityisen ansioituneesta ja pitkäaikaisesta työstä voidaan myöntää tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto. Palkintoa ei myönnetä suppeille asiantuntijapiireille tarkoitetuista tieteellisistä julkaisuista tai suppean yleisön oppimateriaalien tuottamisesta.

Hyvin perusteltu esitys palkittavasta henkilöstä/henkilöistä/työryhmästä tulee toimittaa RTTL:n tiedonjulkistamispalkintotyöryhmälle perjantaina 18.11.2016 mennessä. Esitykset osoitetaan työryhmän sihteerille s-postilla helena.pekarila@yle.fi. Mukaan voi liittää ohjelmanäytteitä tai linkkejä ohjelmaan/ohjelmiin. Lisätietoja sivuilta www.tjnk.fi.

JOURNALISTILIITON UUSI PALVELUJOHTAJA

Olettehan huomanneet, että Journalistiliitolla on uusi palvelujohtaja Simon Huldén, jonka tehtävä on kehittää ja huolehtia liiton palveluista jäsenistölle – siis meille!

http://www.journalistiliitto.fi/uutiset/simon-hulden-journalistiliiton-palvelujohtajaksi/

TURVAA FREELANCE-JOURNALISTEILLE

Journalismin päivillä esittäytyi Rory Peck Trust, joka tarjoaa vaikeissa olosuhteissa toimiville freelancereille tukea, koulutusta ja stipendejä. Käykääpä tutustumassa:

www.rorypecktrust.org

YLE-BUDJETOINTIKOULUTUS FREELANCEREILLE

Ylen talousjohtaja Maisa Hyrkkänen on lupautunut kouluttamaan FAOn jäseniä Ylen taloudesta. 3-tuntista koulutusta suunnitellaan tammikuuhun. Kiinnostaako teitä, mihin Yleisradion rahat menevät ja miten budjetti laaditaan? Tietoa koulutuksesta ja sen ajankohdasta tulee lähempänä tapahtumaa.

RTTL:N ON-LINE-UUTISISSA JUTTU AFGANISTANIN ELOKUVAFESTIVAALEILTA

Sain kutsun Afganistanin kansainvälisen naisten elokuvajuhlan tuomaristoon. Tapahtuma poiki jutun RTTL:n on-line-uutisiin, käykääpä tutustumassa:

www.rttl.fi

Näihin tunnelmiin lopetan tämän kertaiset terveiset!

Kirsi Mattila
FAOn puheenjohtaja
kirsimattila@kolumbus.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *