FAOn terveiset: tapahtumia horisontissa

Hei hyvä jäsenistö,

Nyt on tarjolla monia apurahoja, koulutuksia ja tapahtumia. Tervetuloa mukaan!

Mitä on olla Yhtyneet-free? -koulutus 8.5.
Pohjoismaisen freeseminaarin verkkosivut avattu!
Vielä ehtii: Kehityskysymykset haltuun –haku päättyy 24.4.
Vielä ehtii: Hae matka-apurahaa Brysselin seminaariin 25.4. mennessä!
Kopiosto-apurahat haussa 19.5. asti
FAOn omat Jokes-apurahat tulossa hakuun pian!
Etera kutsuu Työhuone Pasilaan 25.4.
Etera tarjoaa univalmennusta
Pressiklubi vierailee jalkapallokentällä 29.4.
Postfaktuaalisia totuuksia, vaihtoehtoisia faktoja 3.5., ilmoittaudu 26.4. mennessä!
Mediakunnan ohjelmallinen kevätkokous jäsenille 5.5.
Rikosuutiset ja pelon ilmapiiri 8.5.
Kevätretki museorautatiellä 28.5.
Better News Media toukokuussa
Hyvän ja pahan jäljillä Valamossa 25.-26.5.
Lahden kirjailijakokous 26.-27.6.
Yrittäjäfree – sovi, että ruuan hinta näkyy Yle-laskutuksessasi!
Yle-lain lausuntakierros kieppasi myös FAOn kautta
Opiskelijoiden harjoittelijapalkat Ylessä samalle viivalle
Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas julkaistu
Linkkejä maailmalle
Autetaan Tansanian yhteisöradiohanketta!
Freetyö Ylessä ja Itsensätyöllistäjien paneelista jutut RTTL:n sivuilla

MITÄ ON OLLA FREE –KOULUTUS YLELLE TYÖSKENTELYSTÄ

Journalistiliitto järjestää Mitä on olla free? –koulutuksen niille freelancereille, jotka työskentelevät Ylessä freelancereina tai suunnittelevat Ylen freelanceriksi ryhtymistä. Koulutus järjestetään 8. toukokuuta Journalistiliiton tiloissa, ja se keskittyy esimerkkien kautta Yhtyneet-sopimuksen käytön opettamiseen. Lyhyesti sivutaan myös sitä, miten yrittäjä (tai Mediakunta) voi hyödyntää sopimusta laskiessaan omaa laskutustasoaan. Paikalla kouluttamassa ainakin Journalistiliiton lakimies Maija Raninen ja FAOn luottamusmies Ingrid Svanfeldt sekä mentorina Yhtyneet-freelancer Jani Tanskanen.

Lue lisää ja ilmoittaudu: https://journalistiliitto.fi/fi/kalenteri/lista/?tribe_paged=1&tribe_event_display=list&tribe-bar-date=2017-05-08

Lisätietoja Ylen työehtoasiamies Terhi Tarvainen, terhi.tarvainen@yle.fi

POHJOISMAISEN FREESEMINAARIN VERKKOSIVUT AVATTU

Pohjoismainen freeseminaari järjestetään 15.–16.9. Suomenlinnassa Helsingissä. Englanninkielisen seminaarin teemana on tulevaisuus (The Future of Freelancing): miten ammattimme muuttuu, missä journalismia julkaistaan tulevaisuudessa, millaisia uusia taitoja tarvitaan. Myös kääntäjille on omaa ohjelmaa.

Seminaarin verkkosivut on nyt avattu:

Program

Seminaarimaksu on 125 euroa. Omavastuu on 35 euroa. Jokainen järjestää majoituksen ja matkat itse. Helsinkiläiset voivat luonnollisesti asua myös kotonaan. Majoitusmahdollisuuksista on jonkin verran infoa seminaarin verkkosivuille. Ilmoittautuminen avautuu 2.5. ja silloin kannattaa toimia nopeasti, sillä paikat täyttyvät yleensä pikavauhtia.

Jokes-stipendihaku Pohjoismaiseen freeseminaariin päättyi viime perjantaina, ja stipendin saaneet saavat tiedon viikon 17 aikana ennen ilmoittautumisen avautumista 2.5.

Jos haku meni ohitse, pian alkaa uusi FAOn Jokes-stipendien haku ja siitä on mahdollista vielä hakea apurahaa Jos haluaa varmistaa mukaan pääsynsä, kannattaa kuitenkin ilmoittautua viivyttelemättä eikä odottaa tätä uutta apurahapäätöstä.

VIKESIN KOULUTUS KEHITYSKYSYMYKSISTÄ KIINNOSTUNEILLE TOIMITTAJILLE

Viestintä- ja kehityssäätiö on journalistien oma kehitysyhteistyöjärjestö. Haku Vikesin Kehityskysymykset haltuun -koulutukseen on parhaillaan menossa. Haku päättyy 24.4 ja koulutus pidetään 22. – 24.5 Haaga Heliassa. Toinen koulutus pidetään syksyllä ja kaikkiaan tarkoitus on kouluttaa 50 toimittajaa kehityskysymyksiin. Linkki hakuun:

http://vikes.fi/call-for-applications-from-stereotypes-to-covering-global-interdependencies-%E2%80%93-training-by-journalists-for-journalists-22%E2%80%9324-may-2017

MATKA-APURAHOJA BRYSSELIN TOIMITTAJASEMINAARIIN

Euroopan parlamentti järjestää Brysselissä 9.–10.5.2017 seminaarin ”What’s on tonight – audiovisual regulation in the age of on-demand” audiovisuaalisia mediapalveluja koskevasta direktiivistä ja siihen esitetyistä parannuksista. Seminaarissa toimittajilla on mahdollisuus keskustella media-alan toimijoiden ja parlamentin jäsenten kanssa alan kohtaamista muutoksista ja esimerkiksi siitä, miten varmistetaan toisaalta kilpailukyky ja toisaalta riittävä kuluttajansuoja.

Toimittajat voivat hakea matka-apurahaa seminaariin Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimiston kautta. Parlamentti korvaa seminaariin valittujen kohtuulliset matkakustannukset ja päivärahan yhdeltä yöltä. Erityisestä perustellusta syystä voi saada kaksi päivärahaa. Korvauksen saa jälkikäteen kuitteja ja käytettyjä matkalippuja vastaan tilille.

Lähetä hakemuksesi viimeistään tiistaina 25.4.2017 sähköpostitse osoitteella ephelsinki@europarl.europa.eu

Hakuohjeet ja lisätietoa täältä:

http://www.europarl.fi/helsinki/fi/media/matka-apurahahaku-toimittajaseminaari-audiovisuaalista-alaa-koskevasta-direktiivist%C3%A4-brysseliss%C3%A4-9-10-5-2017

JOURNALISTIEN KOPIOSTO-APURAHOJA HAETTAVANA

Jokesin Kopiosto-apurahat on tarkoitettu ensisijaisesti lehdistössä sekä sähköisen median verkkosivuille työskenteleville tai työskennelleille journalisteille. Jyrki A. Juutin stipendit ja Nova-apurahat kaikille Suomen Journalistiliiton jäsenille.

Apurahoja haetaan säätiön sähköisen apurahajärjestelmän kautta osoitteessa www.aspicore-asp.net/jokes/

Hakemus on jätettävä sähköiseen apurahajärjestelmään 19. toukokuuta 2017 kello 17.00 mennessä. Hakemukseen liitettävä sitoumus on tulostettava apurahajärjestelmästä, allekirjoitettava ja postitettava säätiön osoitteeseen. Sitoumuksen on oltava perillä säätiön toimistolla 26. toukokuuta mennessä.

Kopiosto-apurahaa voi hakea myös ammatilliselle kurssille osallistumiseen. Esimerkiksi Mobiilivideokurssi järjestetään 13. – 14. syyskuuta (Tekniskan salit, Helsinki) ja intensiivikurssin aikana opitaan kuvaamaan, äänittämään ja editoimaan journalistisia uutisvideoita älypuhelimella sekä tekemään koukuttavaa videosisältöä sosiaaliseen mediaan. Tavoitteena on saada runsaasti käytännön harjoitusta mobiilivideon tekemisestä kahden kurssipäivän aikana. Kurssi alkaa perusteista, ja kurssilaisilla on oltava käytössään Android- tai iPhone-puhelin, jolla videot kuvataan. Koulutuksesta vastaavat Mark Egan Purple Bridge Mediasta, Britanniasta. Opetuskieli on englanti. Kurssille valitaan 12 journalistia. Apuraha kattaa kurssimaksun, lounaat ja iltapäiväkahvit lähiopetuspäivinä, matkakulut julkisilla kulkuneuvoilla sekä majoituskuluja 100 euroon saakka yöltä. Päivärahoja, taksimatkoja tai oman kotipaikkakunnan paikallisliikenteen kuluja ei korvata.

Toinen mielenkiintoinen ammatillinen koulutus on Uudet juttutyypit journalistin työssä 11. – 13.9 sekä 31.10. 2017 Hotelli Arthurissa, Helsingissä. Kurssilla käsitellään ja harjoitellaan vuorovaikutteisuuden ja pelillisyyden rakentamista, joukkoistamista, infografiikkaa jutuissa sekä ratkaisukeskeistä journalismia. Koulutus on tarkoitettu painetun ja sähköisen median juttuja suunnitteleville ja/tai toteuttaville toimittajille ja visualisteille.

Kaikki apurahat löytyvät Jokesin sivuilta:

Haussa nyt

FAON OMA JOKES-HAKU AUKEAA PIAN

Kopioston Jokes-apurahoja ei pidä FAOn omiin Jokes-apurahahakuihin. Seuraava FAOn oma haku on tulossa lähiaikoina. Kaikkiin näihin apurahahakuihin pätee se, että alle 500 euron apurahat eivät aiheuta karenssia muissa hauissa.

FAOn omasta hausta voi hakea esimerkiksi tukea kahden viikon oleskeluun Särön residenssissä. FAO on varannut jäsenistölleen residenssijakson elokuulta 5.8. – 19.8. Saksan ja Puolan välisen rajajoen ääressä osoitteessa Ziegelstrasse 20 sijaitsevasta Oder-residenssistä.

Toinen vinkki on hakea apurahaa Lahden kirjailijakokoukseen osallistumiseen 16.–17. kesäkuuta; tietoa kirjailijakokouksesta on heti tämän uutisen alla. Kolmas vinkki: jos ei hoksannut hakea Jokes-stipendiä Pohjoismaiseen freeseminaariin osallistumiseen, vielä sen voi tehdä tämän hauan kautta. Totta kai apurahaa voi hakea mihin tahansa vapaavalintaiseen ammatilliseen jatko- tai täydennyskoulutukseen, myös kielikoulutukseen.

ETERA KUTSUU YLEISRADION FREELANCEREITA

Ovet ovat avoinna koko päivän: Etera kutsuu Ylen freelancereita tutustumaan Työhuone Pasilaan tiistaina 25.4. klo 9-16 Pasilanraitio 1, Helsinki. Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera on Ylen työntekijöiden – myös freelancereiden – vakuutusyhtiö, ja on nyt havahtunut siihen, että on aika tavoittaa myös freelancerit.

”Tarjolla on työhyvinvointia ja ideoita. Ylessä toimivat freelancerit ovat erittäin tervetulleita tähän! Ilmoittautukaa!” kehottaa FAOn luottamusnainen Ingrid. Ohjelmaan kuuluu niin aikaa omalle työskentelylle kuin tietoiskujakin, joihin osallistuminen on kuitenkin vapaaehtoista.

Lisätietoja avointen ovien päivästä ja ilmoittautuminen:

https://omauutiskirje.etera.fi/a/s/12613602-e56e97ebd89cbcab35d140da3acd7f36/1774391

ETERA TARJOAA YLEN FREELANCEREILLE UNIVALMENNUSTA

Yleisradion freelancereille on toivottu enemmän tukea työhyvinvointiin. Keväällä 2017 freelancereille tarjotaan mahdollisuus osallistua Eteran toteuttamaan Hyvä työvire -kyselyyn, josta jokainen vastaaja saa henkilökohtaisen raportin omasta hyvinvoinnistaan ja työkyvystään. Syksyllä 2017 Etera tarjoaa verkossa Unitaito-univalmennusta heille, jotka tarvitsevat tukea omaan nukkumiseen. Yleisradio ja Etera kehittävät yhteistyössä freelancerien työhyvinvointia ja työkykyä myös tulevina vuosina. Kyselyn avulla Etera pyrkii myös kehittämään työhyvinvointipalveluitaan. Luvassa on siis linkki nettilomakkeeseen. Monet Ylen freelancerit ja määräaikaiset saavat tiedon asiasta myös suoraan sähköpostitse, jos Eteralta löytyy toimiva sähköpostiosoite.

Jos linkkiä ei kuulu tai haluat muuten lisätietoja Ylen freelancereiden työhyvinvointiprojektista, ota yhteys:

Yleisradio työhyvinvointipäällikkö Kati Räfsten, kati.rafsten@yle.fi, 040 566 85 48

Etera työhyvinvoinnin suunnittelija Inka Suhonen, inka.suhonen@etera.fi, 040 716 52 58

Tietoa univalmennuksesta:

https://www.etera.fi/fi/Pages/univalmennus.aspx

PRESSIKLUBI LÄHTEE JALKAPALLO-OTTELUUN

Pressiklubin seuraava tilaisuus on Helsingin Telia 5G –Areenalla 29.4. Stadionilla pelataan Veikkausliigan ottelu HJK – FC Inter. Ainoastaan 20 euron hintainen ruokailu maksetaan itse. Muista kustannuksista vastaavat Pressiklubi ja HJK. Ilmoittautuminen on alkanut, kiirehdi, sillä vain 30 mahtuu mukaan! Tässä linkki ilmoittautumiseen:

https://goo.gl/forms/Q9q3WQqJs5nAdqOi2

Lisätietoa Pressiklubin omilta sivuilta www.pressiklubi.fi

Pressiklubilla on luvassa tänä keväänä toinenkin retki: Fiskarsiin mennään rattoisasti yhdessä bussilla 20.5. lauantaina. Fiskarsissa odotetaan toimittajia innolla paikalle; toimittajille puolestaan on luvassa maisteluita ja muuta hauskaa. Pressiklubi maksaa kaiken muun paitsi ruokailun. Lisätietoa myöhemmin, ole tarkkana, sillä vain 50 mahtuu bussiin mukaan!

Pressiklubin toiminta jatkuu vireänä myös syksyllä: Luvassa on ainakin Tavastia-klubin esittely. Tarkoitus on mennä Ilvekseen syömään ja osallistua konserttiin.

POSTFAKTUAALISIA TOTUUKSIA JA VAIHTOEHTOISIA FAKTOJA

Sanan- ja ilmaisunvapauteen liittyvät kysymykset koskettavat kaikkia yhteiskunnan toimijoita. Sananvapaus ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, ja viime aikoina myös totuuden ja faktojen koskemattomuus on kokenut kolhuja. Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta kutsuu Sinut keskustelemaan ajankohtaisista, mediaympäristöön ja tietopohjaiseen päätöksentekoon liittyvistä haasteista.

Mikä on Suomen lehdistönvapauden tila?

Kun mikään ei ole totta ja kaikki on mahdollista – onko eettistä totuutta?

Yhä löyhempi suhtautuminen tietoon/faktaan – mitä vaikutuksia päätöksentekoon?

Ilmoittautuminen 26.4. mennessä

Tilaisuuden järjestävät Suomen Unesco-toimikunta, Sitra, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, Helsingin Sanomain säätiö, Suomen Journalistiliitto, Vikes ja Toimittajat ilman rajoja.

Lisätietoja, ohjelma ja ilmoittautumislinkki löytyvät täältä:

http://tjnk.fi/fi/tule-keskustelemaan-sananvapaudesta-352017

MEDIAKUNTA KOKOONTUU ENSIMMÄISEEN VUOSIKOKOUKSEENSA

Liiton osuuskunnan Mediakunnan ensimmäinen vuosikokous pidetään kevätjuhlan merkeissä. Tilaisuudessa perustamisvaiheen hallitus (pj. Jussi Salokangas, siht. Anna Kähkönen, jäsen Kirsi Mattila) eroaa ja Mediakunta saa uuden jäsenistä koostuvan hallituksen. Myös palkkioista perittävästä prosentista tullaan vääntämään kättä – toiveissa on, että prosenttia saadaan alemmaksi! Toiminnanjohtaja Maiju Mitrunen on järjestänyt mielenkiintoista ohjelmaa, illallisen ja lopuksi on tarjolla saunomista.

RIKOSUUTISET JA PELON ILMAPIIRI

Seuraavaksi Helsingin Sanomain Säätiöm MediaMaanantaissa keskustellaan rikosuutisista ja pelon ilmapiiristä 8.5. kello 17. Paikka on Päivälehden museo, Ludviginkatu 2-4, Helsinki. Paikalla ovat kriminologian professori Janne Kivivuori, ylikomisario Jari Taponen sekä Helsingin Sanomien toimittaja Susanna Reinboth.

Lisätietoa:

Tiedotteet

BETTER NEWS MEDIA

Vikesin (Viestintä- ja kehityssäätiö) BetterNewsMedia -hanke kulkee kevään aikana Tampereelle, Turkuun, Jyväskylään ja Helsinkiin. Turvapaikanhakijoina Suomeen tulleet toimittajat kertovat, miten suomalainen ja länsimainen media heidän mielestään kertoo kansainvälisistä kysymyksistä. Virossa, Latviassa ja Suomessa toteutettavan hankkeen tavoitteena on torjua maahanmuuttajien ja pakolaisten leimautumista.

Hankkeen päätapahtumat Suomessa ovat paneelikeskustelu Maailma kylässä -festivaalilla 28. toukokuuta ja keskustelutilaisuus Eurooppasalissa Helsingissä 24. toukokuuta. Ensimmäinen keskustelutilaisuus on Turussa 10.5.

https://www.facebook.com/events/755988307895528/

LAHDEN KIRJAILIJAKOKOUS

Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen teema on Samassa maailmassa. Kirjallisuustapahtuma järjestetään Lahden keskustassa, kansanopiston jugendlinnassa 16.–17.6.2017.

Kansallisen identiteetin perusta on usein luotu runoin, lauluin ja romaanein. Monumentit voivat myös murskata jotain alleen. Mitä on kansallinen kirjallisuus maailmankylässä? Onko kansallisuus rasite vai rikkaus? Näitä ja muita tärkeitä kysymyksiä nostetaan esiin kirjailijakokouksen vuoden 2017 teemassa.

Ohjelma, lisätiedot ja ilmoittautuminen täältä:

http://www.liwre.fi/liwre_2017

HÖYRYVETURI KUTSUU

Turun Journalistiyhdistys (https://www.turunjournalistit.fi/index.php) kutsuu muiden liiton yhdistysten jäseniä ja näiden kumppaneita tai perheitä mukaan kevätretkelle museorautatiellä ja bussilla Humppila-Forssa-Humppila sunnuntaina 28. toukokuuta.

Juna lähtee kymmeneltä Humppilasta Minkiölle. Ohjelmassa on mm. opastettu kierros veturitalleilla ja mahdollisuus kokeilla resiinalla ajoa. Minkiöstä jatketaan matkaa Jokioisiin, josta mennään busseilla Forssaan. Forssan Museossa on opastettu kierros. Ruokailun jälkeen tilausbussi lähtee takaisin lähtöpisteeseen eli Humppilaan. Koko lysti maksaa vain 50 euroa (alle 12-v lapsi 40 euroa). Verkkoilmoittautuminen retkelle on avattu ja se suljetaan 9.5.

Turkulaisten sisäsivulla on lisätietoa ja linkki ilmoittautumiseen: https://www.turunjournalistit.fi/index.php/j-juna-jokioisiin-ja-forssaan

HYVÄN JA PAHAN JÄLJILLÄ VALAMOSSA 25.–26.5.

Miten kertoa pahasta ja pahuudesta? Mistä löydämme hyvän ja hyvyyden? Puhumme journalistin vastuusta ja journalismin vaikutuksista. Seminaari Valamon luostarin huomassa 25.–26.5. on tarkoitettu Journalistiliiton ja/tai Tiedetoimittajain liiton jäsenille. Seminaarin 60 euron hinta maksetaan etukäteen. Maksu sisältää majoituksen, Valamon herkkukattaukset ja runsaan ohjelman. Osallistujat maksavat itse matkat Valamoon, jonne pääsee julkisilla liikennevälineillä esimerkiksi Joensuusta ja Kuopiosta http://www.valamo.fi/liikenneyhteydet.html

Luvassa on julmetusti keskustelua, provosoiviakin näkökulmia ja monipuolisia ryhmätöitä tähän tapaan. Paikalla mm. valokuvaaja Kimmo Ohtonen, tutkija Sari Näre, oikeuspsykologi Hanna Lahtinen, sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa, Valamon munkki Simeon, toimittaja-kirjalija Markus Leikola sekä Ylen journalististen standardien ja etiikan päällikkö Timo Huovinen.

Lue lisää ja ilmoittaudu:

Hyvän vai pahan jäljillä Valamossa 25.-26.5.

Lisätietoja koulutuspäällikkö Nina.Porra(at)journalistiliitto.fi

YRITTÄFRIIKKUJEN RUOKAILU YLESSÄ

Moni yrittäjäfreelancer on havahtunut siihen, että EazyBreakin tulon jälkeen he eivät enää voi saada tuetulla Yle-hinnalla ruokaa. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että Yleisradion henkilöstöpäällikkö Sami Toiviainen on myöntänyt ongelman ja esittänyt, että yrittäjä voi lisätä ruuan hinnan laskutukseensa. Kannattaa siis neuvotella uusi hinta Ylen ostajan kanssa. Apua ja neuvoja antaa myös FAOn luottamusmies Ingrid Svanfeldt, ingrid.svanfeldt@iki.fi

FAON KANNANOTTO YLE-LAKIIN

Yle-laki on ollut lausuntakierroksella ja ainakin SJL, RTTL ja YOT (Yleisradion ohjelmatyöntekijät) ovat antaneet lausunnon. FAO sai lisätä oman lausuntonsa RTTL:n lausuntoon. Halusimme erityisesti nostaa freelancereiden asemaa tietoisuuteen. Tässä FAOn osuus lausunnossa:

Yleisradiossa on perinteisesti tehty myös freetyötä, joka on työsuhteista työtä. Palkkiot on määritelty Yhtyneet-työehtosopimuksessa. Tämä työmuoto on uhattuna, kun Yleisradio pyrkii eroon työsuhteisesta työstä ostoja lisäämällä. RTTL painottaa, että Satosen työryhmän lausunnossa todettiin mm. ”Kilpailuttaessaan tuotantoja Ylen tulee valvoa, että sen tilaamissa tuotannoissa noudatetaan lakiin ja työehtosopimuksiin kirjattuja reiluja pelisääntöjä.” – Tämä velvoite on laissa otettava huomioon. Vain siten voidaan varmistaa, että palkkiot ja palkat ovat asiallisella tasolla. Erityisesti kun Yleisradio korvaa freetyötä ostoilla, on varmistettava, ettei Yhtyneet-työehtosopimuksen määrittämää minimipalkkatasoa aliteta.

YLE SOPI AMKIN JA YLIOPISTON HARJOITTELIJAPALKOISTA

Yleisradio on tehnyt sopimuksen, joka takaa saman harjoittelupalkan sekä yliopistoista että ammattikorkeakouluista tuleville työharjoittelijoille. 6.3.–30.11.2017 voimassa oleva sopimus koskee ohjelmatyöhön perehtyviä harjoittelijoita, joiden ohjaamisesta vastaavat tehtävään nimetyt henkilöt. Sopimus melkein tuplaa ammattikorkeakouluista tulevien harjoittelijoiden palkan ja tuo heidät samalle viivalle yliopisto-opiskelijoiden kanssa. Aiemmin amk-taustaisten harjoittelijoiden vähimmäispalkka oli 660 euroa; yliopistoharjoittelijoille voitiin maksaa enintään 80 prosenttia työehtosopimuksen tehtäväkohtaisesta vähimmäispalkasta. Nyt palkka on alusta asti vähintään 1 200 euroa kuukaudessa sekä yliopisto- että amk-taustaisille. Sopimuksen myötä kaikki harjoittelu Ylellä on palkallista lukuun ottamatta TET-harjoittelua ja oppilaitoksen varsinaiseen opetukseen kuuluvia projekteja.

KEIKKATYÖLÄISEN SOSIAALITURVAOPAS ON VERKOSSA

Oppaaseen on koottu pätkä-, silppu, freelance- ja yrittäjätyötä tekeville sosiaali- ja eläketurvan perusteet selkosuomella. Opasta ovat olleet tekemässä itsensätyöllistäjien asemaan perehtyneet ammattiliitot sekä Maatalousyrittäjien eläkelaitos MELA ja Eläketurvakeskus ETK. Samalla aukeaa verkkosivusto, johon Ammattiliittojen itsensätyöllistäjien yhteistyöryhmä ITSET kokoaa jatkossa alaan liittyvää tietoa sekä tutkimuksia ja raportteja. Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas löytyy osoitteesta www.itset.fi

JOURNALISTIEN KANSAINVÄLISIÄ VERKOSTOJA

Lopuksi haluan muistuttaa maailmasta

Jos on kiinnostunut journalismiin liittyvistä uutisista maailmalla, kannattaa seurata EFJ:n toimintaa. (European Federation of Journalists, www.europeanjournalists.org). EFJ:n uutiskirjeen voi tilata osoitteesta: http://www.ifj.org/regions/europe/subscribe-to-efj-news/

IFJ:n (International Federation of Journalists) toimintaa (www.ifj.org) voi seurata tilaamalla IFJ:n uutiskirjeen osoitteesta: http://www.ifj.org/subscribe-to-ifj-news/

Hyödyllinen sivusto (mm. tietoa apurahoista ja koulutuksista) on myös International Journalists’ Network: https://ijnet.org/

TANSANIA TARVITSEE APUAMME

Vikes, journalistien oma kehitysyhteystyöjärjestö, keskittyy sananvapaushankkeisiin kohdemaissaan. Ulkoministeriö myönsi jatkotukea Vikesin työlle Somaliassa, Myanmarissa, Väli-Amerikassa ja Nepalissa. Lisäksi UM myönsi tukea vuoden mittaiselle hankkeelle, jossa suomalaisia toimittajia koulutetaan kehityskysymyksissä (HUOM Kehityskysymykset haltuun –haku päättyy 24.4.).

Suomen hallituksen rajut kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaukset tarkoittivat kuitenkin sitä, että Tansanian yhteisöradiohanke ei saanut enää tukea. Vikesin valtuuskunnan puheenjohtaja Aapo Parviainen ja Vikesin toiminnanjohtaja Niklas Kaskeala vetoavat tässä tilanteessa taustayhteisöihin ja SJL:n jäseniin:

Vikes on tukenut yhteisömediatoimintaa Mtwaran alueella eteläisessä Tansaniassa vuodesta 2010. Mtwarassa sijaitsevaan Naliendelen kylään on rakennettu yhteisöradioasema Jamii FM, jonka ohjelmatoiminta käynnistyi syyskuussa 2016. Jamii FM on Mtwaran maaseutukylissä tällä hetkellä ylivoimaisesti kuunnelluin radiokanava. Lähetys ulottuu parhaimmillaan 120 kilometrin päähän tavoittaen lähes miljoona radionkuuntelijaa Tansanian köyhimpiin kuuluvalla alueella. Jamii FM:n juuri käynnistyneen radiotoiminnan tulevaisuus on nyt vaakalaudalla ilman UM:n tukea. Vikes etsii hankkeelle uusia rahoituslähteitä ja pyrkii tukemaan aseman omaa varainhankintaa. Sillä välin on kuitenkin tärkeä varmistaa lähetysten jatkuminen. Jamii FM tarvitsee noin 1000 euroa kuukaudessa pitääkseen lähetykset käynnissä. Jamii FM:n toimintaa voi tukea osoitteessa

http://lahjoita.vikes.fi/product/5/tue-yhteisomediaa-tansaniassa .

Vapaavalintaisen lahjoituksen voi tehdä myös suoraan Vikesin keräystilille:

FI27 8000 1471 3503 07, BIC(SWIFT): DABAFIHH.

Kaikki keräystuotot käytetään sananvapaustyön tukemiseen kehittyvissä maissa. Keräyslupa POL-2015-11108, voimassa 6.1.2018 asti Suomessa, Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

LOPUKSI

Kirjoitan tätä viestiä Afganistanissa, jossa olen Naistoimittajat ry:n hankkeen mukana kouluttamassa paikallisia naistoimittajia. Täällä on kuuma kesä, turvattomuus ja hauraan yhteiskunnan kaikki ongelmat; siellä kylmä kevät, vapaus olla ja liikkua ja hyvinvointiyhteiskunnan kipuilu. Myönnän, että on vaikea pakottaa itsensä kotimaan asioihin. Mutta mielenkiintoista asiaa kyllä on: tapahtumia, apurahahakuja ja alan uutisia. Lukekaa myös RTTL:n sivuilta FAOn varapuheenjohtajan Hanna Onttosen juttu Freetyö Ylessä –tilaisuudesta (https://www.rttl.fi/)

ja FAOn hallituksen jäsenen Jukka Sorsan juttu paneelista Itsensätyöllistäjien asemasta https://www.rttl.fi/?x268395=329477

Kirsi Mattila
FAOn puheenjohtaja
kirsimattila@kolumbus.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *