FAOn terveiset: Osallistu vuosikokoukseen

Tervehdys hyvä jäsenistö!

Viime päivinä freelancereita ja monia vakitoimittajiakin on raivostuttanut Yleisradion Ville Vilénin tapa sysätä syyt Julkinen sana -ohjelman peruuttamisesta freelance-toimittajan niskoille. Torstaina Vilén kirjoittaa, ettei tarkoitus ollut syyttää toimittajaa epäeettisyydestä. Hän kirjoittaa myös arvostavansa Julkinen sana –ohjelman tekijöitä. Asiasta enemmän alla.

Tässä tervehdyksessä myös kutsu vuosikokoukseen, tarinaa Mediakunnan laskutuksesta, tärkeä video Kopiostolta ja jälleen myös muutama nosto tulevista tapahtumista.

• Syyt freetoimittajan niskaan kaatanut Ville Vilén pyytää anteeksi
• Katkesiko pätkä? -tilaisuus muuttui Freetyö Ylessä –tilaisuudeksi 11.4.
• SJL:n puheenjohtaja Hanne Aho FAOn vuosikokoukseen 25.3.
• Ilmoittaudu vuosikokoukseen 25.3.
• Viikon vieras –luentosarja käynnistyy 1.3.
• Uravalmennus starttaa 8.3. webinaarilla
• Ehdota Lumilapio-palkintoa 28.2 mennessä!
• Faktan tarkistus MediaMaanantaisssa 13.3.
• STT avasi palvelunsa freelancereille
• Tilastokeskus tutkii yrittäjiä
• Kopiosto tiedottaa: Pidä lompakostasi kiinni!
• Itsensätyöllistäjiän työttömyysturvaan muutoksia
• Miten tehdä keikkaa Ylelle Mediakunnan kautta

VILLE VILÉN SELITTELEE SANOMISIAAN JA PYYTÄÄ ANTEEKSI

Yleisradiota ravistelevat kohut jatkuivat, kun Ylessä viime viikolla peruttiin Yle Radio 1:n Julkinen sana –ohjelma, jossa olisivat keskustelleet Yle Uutisten päätoimittaja Riikka Venäläinen ja Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö Jussi Eronen. Ohjelman oli tarkoitus tulla ulos 1. maaliskuuta.

Päätöstä Luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén perusteli sillä, ettei ollut ”järkevää ryhtyä puimaan yhden ihmisen irtisanoutumista julkisella foorumilla, suorassa radio-ohjelmassa”. Lisäksi Vilén nimeltä mainiten antoi ymmärtää, että free-toimittaja Janne Junttila syyllistyi tiedonhankintakeinoon, joka ei ollut eettisesti hyväksyttävä. Tällä hän viittasi sähköpostiin, jossa uutis- ja ajankohtaistoiminnan henkilöstöä pyydettiin kertomaan kokemuksia yksikön johtamisesta; kertomisen olisi voinut tehdä nimettömänä.

Ohjelman tuottaja Juha Kulmanen puolusti alaistaan Facebookissa, koska ei saanut vastinettaan Ylen tiedotteeseen. Hän totesi, että free-toimittajalla oli hänen valtuutuksensa työlleen. Kulmanen kertoi, että uutis- ja ajankohtaistoiminnan henkilöstölle lähetetty kysely oli yhdessä sovittu: “Se, miten toimimme, oli sovittu Ylen uutisten päätoimittaja Riikka Venäläisen kanssa. ”

Torstaina Ville Vilénin ”lisäys” tuli Ylen sivuille vanhan jutun perään. Vilén kirjoittaa, ettei tarkoitus ollut syyttää Janne Junttilaa epäeettisyydestä: ”Jos tällainen vaikutelma syntyi, sitä pyydämme anteeksi.” Hän myös myöntää, että asiasta oli sovittu päätoimittajan – siis Venäläisen – kanssa.

Vilénin anteeksipyyntö oli piilotettu neljä päivää vanhan tiedotteen päivitykseen intraan. Nyt kun Yle ja sen johtamiskulttuuri muutenkin on suurennuslasin alla, ei ole liikaa vaadittu, että virheelliset tiedot oikaistaan välittömästi ja samalla julkisuudella kuin alkuperäinen uutisointi. Hyvä kuitenkin, että Janne Junttilan maine on puhdistettu.

Alkuperäisen Ylen/Ville Vilénin tiedotteen sekä torstaina 23.3. tulleen lisäyksen voi lukea täältä:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/02/19/yle-vastaa-syyt-ylen-julkinen-sana-keskustelun-aiheenvaihtoon

Torstaina kerrottiin myös, että Ylen hallitus oli päättänyt teettää talon journalistisesta päätöksenteosta ulkopuolisen selvityksen. Sen tekee Helsingin yliopisto hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää. Toiveissa on, että selvitys palauttaa yhtiöön työrauhan. Selvitys ei kuitenkaan koske yhtiössä kuohuntaa aiheuttaneita viimeaikaisia tapahtumia, vaan keskittyy journalistisen päätöksenteon kriteereihin ja laatuun.

http://yle.fi/uutiset/3-9475310

FREETYÖ YLESSÄ 11.4.

Katkesiko pätkä? -tilaisuus, joka piti järjestää 15. helmikuuta, on jalostunut Freetyö Ylessä –tilaisuudeksi. Samalla ajankohta on siirtynyt ja uusi päivämäärä on tiistaina 11. huhtikuuta.

FAO suunnitteli yhdessä Yleisradion ja YOT:n kanssa tilaisuutta niille määräaikaisille, joiden työsuhde Yleisradiossa ei näinä YT-aikoina ole jatkumassa. Tarkoitus oli selvittää, voivatko työt Ylessä jatkua esimerkiksi Yhtyneet-töitä tekemällä. Siitä alkuperäinen nimi Katkesiko pätkä?

Free-työn tilanne Ylessä kiinnostaa kuitenkin monia muitakin. Monet freet ovat toivoneet tilaisuutta, joissa Yleisradion epäselvää tilaussysteemiä selvitettäisiin: kannattaako Yleisradiolle ylipäätään tarjota töitä, ja jos kannattaa, niin mihin ja minkälaisia.

Tervetuloa siis RTI-talon auditorioon tiistaina 11.4. klo 14.30. Tarjoilua on luvassa ennen ja jälkeen paneelin, jossa paikalla on Yleisradion tilaajia ja tuottajia vastaamassa freelancereiden kysymyksiin. Lisätietoja panelisteista lähempänä tilaisuutta.

VUOSIKOKOUKSESSA VIERAILEE HANNE AHO

Voit jo ilmoittautua 25. maaliskuuta pidettävään vuosikokoukseen. Tosin riittää, kun teet sen 16.3. mennessä.

Tule mukaan: Suomen journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho osallistuu FAOn vuosikokoukseen ja kertoo liiton terveiset freelancereille; kysyäkin saa! Kokouksessa käsitellään toimintakertomus, tilintarkastus, toimintasuunnitelma, talousarvio ja valitaan uusi hallitus. Kokouksen jälkeen syödään ja seurustellaan.

Päätimme järjestää kokouksen lauantaina, jotta myös pitkämatkalaiset pääsisivät paikalle. Pitkämatkalaisten matkat maksetaan. Vuosikokousdokumentit samoin kuin tulostettavan valtakirjan lähetämme sähköpostitse kahta viikkoa ennen kokousta.

KUTSU FAO:n VUOSIKOKOUKSEEN

Freelance-ammattiosasto FAO ry:n vuosikokous pidetään lauantaina 25.3.2017 klo 14:00 Hotelli Helkan Saarni-kabinetissa (Pohjoinen Rautatiekatu 23, Helsinki).

FAO:n jäsenet voivat edustaa kokouksessa itsensä lisäksi myös enintään kahta muuta FAO:n jäsentä valtakirjalla. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Kokouksen jälkeen tarjotaan illallinen ja ruokajuoma. FAO maksaa matkat vuosikokoukseen (junalla tai bussilla ja joissakin poikkeustapauksissa myös lentokoneella; kannattaa varmistaa). Ilmoittautumislinkki:

https://www.rttl.fi/tapahtumat/ilmoittaudun-fao-n-vuosikokoukse/

VIIKON VIERAS 1.3. LÄHTIEN

Haaga-Helian ammattikorkeakoulun Pasilan tiloissa, Ratapihantie 13 alkaa uusi luentosarja Viikon vieras, johon faolaiset voivat vapaasti osallistua. Luennot aina keskiviikkoisin klo 16 – 17.30 luokassa 3012. Sarjan päättää 10.5. järjestettävä journalismiseminaari.

Ohjelma:

1.3. Nousevat taloudet maailman moottorina (Ulkomaanjournalismin luentosarja, toimittajaopiskelijat haastattelevat)

Vastuullisuus, lapsityövoima, ilmastonmuutos, väestönkasvu, globaali talous. YK:n arvion mukaan pelkästään Afrikan väkiluku tuplaantuu miljardista kahteen miljardiin seuraavan 30 vuoden aikana. Kuinka paljon tiedämme kehittyvistä maista? Kuinka paljon pitäisi tietää? Aiheesta keskustelemassa Helsingin Sanomien entinen Brasilian-kirjeenvaihtaja Maria Manner ja Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

8.3. Toimittajana virtuaalitodellisuudessa/tutkija Tanja Aitamurto, Stanfordin yliopisto

15.3. Pohjoismaiden nuoreksi valokuvaajaksi valittu Akseli Valmunen kertoo

22.3. Väliviikko

29.3. Suomen Kuvalehden toimittaja Vappu Kaarenoja kertoo haastattelemisesta ja havainnoimisesta. Lue ennakkoon Vapun lähettämät jutut. Jutut linkataan Haaga-Helian journalismiopiskelijoiden keskustelupalstalle Facebookiin lähempänä tapahtumaa.

5.4. Helsingin Sanomien Nyt-liitteen esimies, uutispäällikkö Jussi Pullinen. Miten Nyt.fi loi lukijoistaan yhteisön?

12.4. Journalistiliiton lakimies Tytti Oras: Missä mennään journalistien sopimuskentällä juuri nyt? Mikä on kohtuullista ja milloin työntekijänä kellojen pitäisi soida ja kovaa?

19.4. Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan Plus-deskin toimittaja Teemo Tebest puhuu analytiikasta toimittajan työn apuna.

26.4. Vieras selviää myöhemmin

3.5. Vieras selviää myöhemmin

10.5. Journalismiseminaari klo 12 – 17.15

ILMOITTAUDU UUDISTUNEESEEN URAVALMENNUKSEEN

Kevään uravalmennus alkaa kaikille jäsenille yhteisellä webinaarilla 8.3. klo 17. Tunnin mittaisen webinaarin aikana kuullaan ja nähdään, miten verkkovalmennus toimii.

Webinaarin jälkeen voi osallistua kuukauden pituiseen verkkovalmennukseen, jonka teemoja ovat 1) työnhaku, 2) ura & osaaminen sekä 3) hyvinvointi. Vähintään yhden valmennuskokonaisuuden suorittaneet jäsenet voivat osallistua arvontaan, jossa on luvassa henkilökohtaista puhelinvalmennusta 65 jäsenelle.

Ilmoittaudu webinaariin ja valmennuksiin osoitteessa https://www.urapalvelut.fi/journalistiliitto. Sivulta löytyy lisätietoa valmennuksesta. Tarvitset ilmoittautumiseen jäsennumerosi, joka löytyy pressikortista.

Jos et ehdi mukaan kevään valmennukseen, sama kokonaisuus on tarjolla taas ensi syksynä 13.9.–10.10. Myös syksyllä arvotaan 65 uutta paikkaa henkilökohtaiseen puhelinvalmennukseen.

Lisätietoja saa myös liiton koulutuspäälliköltä Nina Porralta:

nina.porra@journalistiliitto.fi

LUMILAPIOTA EHTII VIELÄ EHDOTTAA

Ehdota vuoden 2016 Lumilapio-palkinnon saajaa! Tutkivan journalismin yhdistys etsii vuoden 2016 parasta tutkivaa journalismia. Ehdotuksia voi tehdä 28.2.2017 saakka. Yhdistyksen sivuilta löytyy myös lomake, jolla voit tehdä ehdotuksen Jääraapan saajaksi, huomaa erillinen kohta.

http://www.tutkiva.fi/lumilapio2016/

FAKTAN TARKISTUSTA

Seuraavaksi Helsingin Sanomain Säätiön MediaMaanantaissa on 13.3. aiheena faktan tarkistus: Faktabaarin vastaava toimittaja Tuomas Muraja, Tampereen yliopiston tutkija Elina Noppari, Ilkan ja Pohjalaisen verkkotoimituksen esimies Juha Vainio ja Valheenpaljastaja-juttusarjaa kirjoittava toimittaja Johanna Vehkoo.

http://www.hssaatio.fi/tiedotteet/

STT PRO AVOIN MYÖS FRIIKUILLE

Olettehan huomanneet, että STT on avannut uuden verkkopalvelun: STT Pro (https://pro.stt.fi/) sisältää kaikki merkittävät mediatilaisuudet, mm. infot, julkistukset ja seminaarit. Tapahtumia voi helposti suodattaa tapahtumatyypin, osaston (kotimaa, politiikka, talous, kulttuuri, urheilu tai ulkomaat) tai ajankohdan mukaan.

STT Pro -tapahtumatietopalvelua voi testata ilmaiseksi ja ilman sitoumuksia kuukauden, kun rekisteröityy verkkosivun kautta. Tämän jälkeen palvelussa voi valita kahden tason väliltä: perustaso sisältää tapahtumat ilman mediatilaisuuksia, plustaso näyttää myös nämä tilaisuudet.

Kevään aikana STT järjestää myös avoimia koulutuksia STT Pro -palvelun käyttöön. Ole yhteydessä, jos haluat postituslistalle, kaipaat lisätietoja tai haluat antaa palautetta: kehityspäällikkö Maisa Lehtovuori, maisa.lehtovuori@stt.fi tai tuottaja Jani Koskinen, jani.koskinen@stt.fi.

TILASTOKESKUS TUTKII YRITTÄJIÄ

Tilastokeskus kartoittaa vuonna 2017 yrittäjien kokemuksia. Vuoden alusta käynnistynyt tutkimus kattaa kaikki yrittäjyyden muodot: työnantajayrittäjät, maatalousyrittäjät, yksinyrittäjät, ammatinharjoittajat ja freelancerit.

Tutkimuksen tavoitteena on saada tietoa muun muassa eri tavoin toimivien yrittäjien asemasta, työoloista, verkostoitumisesta, sosiaaliturvasta sekä eläkeajatuksista. Kiinnostuksen kohteena on myös se, miten eri tavoin suomalaiset yhdistelevät palkkatyötä ja yrittäjyyttä. Tarkoitus on lisäksi selvittää, miten yleistä on niin sanottu epäitsenäinen yrittäjyys eli se, että työtä tehdään yrittäjyyden ja palkkatyön välimaastossa.

Tilastokeskus toteuttaa tutkimuksen vuoden 2017 aikana. Tutkimuksen otos poimitaan Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksesta.  Työvoimatutkimuksen puhelinhaastattelun päätteeksi tutkimukseen valituille yrittäjille ja ammatinharjoittajille ehdotetaan vielä noin 15 minuuttia kestävään yrittäjätutkimukseen osallistumista.

Kaikki tutkimuksen tiedot käsitellään luottamuksellisesti eikä yksittäisen vastaajan tietoja voi erottaa tilastoina julkaistuista tuloksista. Ensimmäiset tulokset julkistetaan vuonna 2018.

Lisätietoja: Anna Pärnänen p. 029 551 3795, Hanna Sutela p. 029 551 2907, etunimi.sukunimi@tilastokeskus.fi

PIDÄ LOMPAKOSTASI KIINNI

Kopiosto neuvoo: Pidä kiinni lompakostasi, älä luovuta verkkotallennusoikeuksiasi tuottajalle! Katso video:

https://www.youtube.com/watch?v=ETN06Fo9emA

TYÖTTÖMYYSTURVAAN MUUTOKSIA

Itsensätyöllistäjien työttömyysturvaan on tulossa ensi vuoden alusta muutoksia. Käykääpä SFJ:n sivuilta lukemassa asiaa valottava juttu.

http://www.freet.fi/tyottomyysturvaan-muutoksia-vuoden-alusta/

MEDIAKUNTA JA YLE-TYÖ

Mediakunta on aloittanut vauhdikkaasti, ja 9. tammikuuta startanneessa työosuuskunnassa on jo yli 40 jäsentä. Uusia jäseniä liittyy päivittäin. Esimerkiksi Ylen entisiä toimittajia on liittynyt Mediakuntaan ja myös Yhtyneet-freelancerit ovat olleet kiinnostuneita.

Mediakunta on sitoutunut noudattamaan Yleisradiolle tehtävissä keikkatöissä Yhtyneet-sopimuksen palkkiotasoa. Tuntitöiden määrittelyyn Yhtyneet-sopimus ei siis sovellu, mutta sitä voi käyttää apuna keikkatöiden laskutusta määritettäessä (http://fao.fi/edunvalvonta/tyoehtosopimuksia/):

1) Ensinnäkin laskutuksessa on huomioitava ohjelmatyypin mukainen palkkiokategoria (ks. Liite 1 ja Liite 2).

2) Toiseksi mahdollinen toimittajan tekemä ohjelmatekninen työ (kuvaus, äänitys, leikkaus, äänityöt, grafiikka) (ks. Liite 2, kohta III).

3) Näiden päälle tulevat mahdolliset lisät kuten kokemuslisä tai työn vaativuudesta aiheutuva lisä. (ks. 11 §)

4) Tämä kokonaispalkkio pitää kertoa kertoimella 1,4, joka kattaa työn sivukulut kuten eläkemaksut sekä lomakorvauksen.

5) Ja näin saatuun summaan tulee vielä 10 prosenttia Mediakunnan palvelumaksua varten.

6) Tämän päälle tulevat vielä mahdolliset korvaukset kuten matka- ja majoituskorvaukset ja päivärahat. Myös korvaus mahdollisesta oman kaluston käytöstä on lisättävä laskutukseen. (ks. 13 §)

Mediakunnan ensimmäinen jäsenkokous järjestetään perjantaina 5. toukokuuta. Vuosikokouksessa perustamisvaiheen hallitus eroaa ja osuuskunnalle valitaan varsinainen 3-5 hengen hallitus. Myös jäsenmaksusta ja osuuskunnalle maksettavasta prosenttiosuudesta on vuosikokouksessa mahdollisuus tehdä uusia ratkaisuja.

Tästä tulikin harvinaisen pitkä jäsenkirje. Toivottavasti kaikki löytävät jotakin juuri itseä kiinnostavaa.

Kirsi Mattila
FAO:n puheenjohtaja
kirsimattila@kolumbus.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *