FAOn terveiset: Määränpäänä turvallinen, vapaa, onnellinen ja tasa-arvoinen työelämä

Meillä on ollut säiden puolesta upea syksy. Työelämäuutiset herättävät ristiriitaisempia tunteita. Freelance-ammattiosaston hallitus ja luottamusmies ovat kokoontuneet strategiapäivän merkeissä ja voin vakuuttaa, että haluamme tosissamme kehittää toimintaa niin, että se palvelee juuri teitä – FAOn jäseniä!

• FAOn visio, missio ja tehtävät
• Toimittajien turvallisuus 27.9.
• Samalla taajuudella -näyttelyn esitelmäsarja jatkuu 27.9.
• Vastaa kyselyyn!
• Journalismin päivä 14.10.
• RTTL:n koulutusrahaston apurahat hakuun 13.10.
• Ylen säästösuunnitelmista

TÄRKEITÄ LINKKEJÄ KERTAUSMIELESSÄ:

• Uusi sopimuspohja Yhtyneet-freelancereille
• SJL:n Uutiskirje pitää ajan tasalla
• Muista FAOn omat kotisivut!
• Liity FAOn suljettuun Facebook-ryhmään!
• RTTL:n kotisivut ja Facebook-ryhmä
• Kiinnostavatko kansainväliset mediauutiset?

FAO POHTI STRATEGIAA

Perjantaina 23. syyskuuta historian siivet havisivat, kun FAO pohti omaa olemassaolon oikeutustaan klassisen SWOT-analyysin pohjalta (Mitkä ovat FAOn vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat?). Hahmottelimme FAOn visiota, tehtävää ja tavoitteita ja päädyimme suunnittelemaan syksyn toiminnan tärkeimpiä painopisteitä.

Kokoonnuimme FAOn luottamusmiehen Ingrid Svanfeldtin kutsumina Siuntiossa.

Paikalla olivat FAOn hallituksen lisäksi tekijänoikeusvaliokunnan puheenjohtaja ja Kopioston hallituksen jäsen Anna-Liisa Haavikko, RTTL:n asiamies Seppo Metso ja Journalistiliiton työehtoasiamies Maija Raninen.

FAOn visio on ”turvallinen, vapaa, onnellinen ja tasa-arvoinen työelämä”. Tehtävämme on ”työskentely paremman työelämän ja parempien työehtojen eteen” ja tavoitteemme on ”palkkiotason nostaminen sekä entistä parempi työterveyshuolto ja sosiaaliturva freelancereille, silpputyöntekijöille ja muille itsensä työllistäjille”.

Yksi konkreettinen FAOn työelämäteko on tiedotus 1. joulukuuta voimaan astuvasta uudesta Yhtyneet-työehtosopimuksesta, jossa asiat on ryhmitelty entistä loogisemmin ja kieltä on yksinkertaistettu. Kaiken tarkoitus on tehdä tessistä entistä helpommin käytettävä ja ymmärrettävä! Tuottajia koulutetaan ja jäsenistö saa postia vielä syksyn aikana!

Suunnittelimme myös järjestävämme mobiilijournalismikoulutusta ja mietimme keinoja tavoittaa opiskelijat. Perästä kuuluu, mutta ideoiden ja kysymysten kanssa voi myös ottaa yhteyttä!

 TURVALLISUUSKESKUSTELU

Toimittajat ilman rajoja järjestää yhdessä Matkailutoimittajien Killan kanssa keskustelutilaisuuden toimittajien ja muiden matkustajien turvallisuudesta tiistaina 27.9. klo 17.  Paikka on Ravintola Factory, Aleksi 13 V krs.

Mukana keskustelemassa ja keskustelua vauhdittamassa ovat SPR:ssä pitkän uran tehnyt viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho, kaikkien tuntema toimittaja-kirjailija Rauli Virtanen, toimittaja Leena Reikko ja matkustusturvallisuuden vastuuvirkamies Iiris Strandman ulkoasiainministeriöstä.

DIGITALISAATIOSTA, RADIO YHTENÄISTÄ KANSAA RAKENTAMASSA JA PALJON MUUTA

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) järjestää yhdessä Radio- ja televisiohistorian seuran, Yleisradion ja Suomen radiohistoriallisen seuran kanssa syksyllä avattavan Samalla taajuudella -näyttelyn yhteyteen kahdeksan esitelmän sarjan. Luentoja kuullaan syksyn mittaan lähes joka tiistai ja ne ovat startanneet jo 13. syyskuuta.

Seuraavaksi vuorossa on tiistaina 27.9. klo 16 Jorma Laiho, Yleisradion entisen teknologiajohtajan esitelmän aiheena on Digitalisaatio sekä radion ja television muutos. Esitelmässä käsitellään erityisesti television digitalisoinnin vaikutusta ja kerrotaan miksi radion jakelu on edelleen analogista. Seuraavana tiistaina 4.10.2016 klo 16  Lasse Vihonen Radio- ja televisiohistorian seurasta kertoo sitä, miten radio rakensi kansakuntaa 1926–65. Taustalla oli sisällissodan katkera muisto ja mielessä kansallinen eheytyminen.

Esitelmät jatkuvat lähes joka tiistai ja esitelmäsarja huipentuu 8.11. Ylen toimitusjohtajan Lauri Kivisen esitelmään Yleisradio 2017 –. Kivinen vastaa kysymykseen ”Kuinka varmistetaan riippumaton tiedonvälitys teknologioiden ja median liiketoiminnan myllerryksessä?”

Kaikki esitelmät pidetään KAVIn KinoTuliossa, osoitteessa Sörnäisten rantatie 25 A, Helsinki. Ja kyse on ilmaisesta huvista!

Lisätietoja KAVIn sivuilta:

https://kavi.fi/fi/ajankohtaista/uutiset/samalla-taajuudella-esitelmasarja-kavissa-syksylla-2016

TEMIN KYSELY ITSENSÄTYÖLLISTÄMISESTÄ

Työ- ja elinkeinoministeriö toteuttaa tutkimuksen itsensätyöllistämisestä ja jakamistaloudesta työelämän murroksessa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää itsensätyöllistämisen nykyistä laajuutta ja merkitystä kasvun ja uusien työpaikkojen synnyttämiseksi tulevaisuuden työmarkkinoilla. Selvitystyö käynnistyi kesäkuussa 2016, ja tutkimuksen raportti valmistuu joulukuussa 2016.

Osana selvitystä toteutetaan sähköinen kysely pää- ja sivutoimisesti toimiville itsensätyöllistäjille eli yksinyrittäjille, ammatinharjoittajille, freelancereille ja apurahansaajille. Kyselyn toteuttaa Owal Group Oy. Kyselyn tuloksia hyödynnetään myös itsensätyöllistäjiin liittyvässä työttömyysturvan muutostarpeita kartoittavassa selvityksessä.

Tämän kyselyn lisäksi tietoa kerätään myös haastatteluilla, kirjallisuus- ja tilastoanalyysillä, työpajatyöskentelyillä ja asiantuntijoiden haastatteluilla.

Kyselyyn pääsee vastaamaan linkistä:

https://fi.research.net/r/itsensatyollistajat

JOURNALISMIN PÄIVÄ LÄHESTYY, PITKÄMATKALAISILLE APURAHOJA

Osallistu Journalismin päivään 14. lokakuuta Helsingin Hakaniemessä Paasitornissa, Paasivuorenkatu 5A! Seminaarin hinta on 50 euroa (opiskelija-, eläkeläis- ja työttömille jäsenille 25 €). Hinta sisältää runsaan ohjelman, aamukahvin, lounaan ja päiväkahvin. Paikat menevät ilmoittautumisjärjestyksessä, ilmoittaudu täällä:

http://www.journalistiliitto.fi/jp/

JOKES myöntää stipendejä pitkämatkalaisten matka- ja majoituskuluihin. Jokesin alkaa 1. syyskuuta:

Jokes tukee pitkämatkalaisten osallistumista Journalismin päivään

KOULUTUSAPURAHAT PIAN HAKUUN

Tarkkailkaa postianne, sillä Radio- ja tv-toimittajien liiton koulutusapurahat jatko- ja täydennyskoulutukseen tulevat hakuun jo reilun kahden viikon päästä. Hakuaika on 13.10. – 4.11. ja jakokokous jo 21.11. Päätökset julkaistaan viikolla 47.

Jaossa on 16 000 euroa; summasta jaetaan kaksi 2000 euron apurahaa ja 15 apurahaa, jotka ovat 800 euron suuruisia.

MITÄ YLESSÄ TAPAHTUU?

Kesäkuun lopussa Satosen ryhmä linjasi Ylen osalta, että ulkopuolisia ostoja on lisättävä ja että indeksikorotusta Yle-veroon ei tehdä. Nämä kaksi tekijää ohjaavat Yleisradion kehitystä – tai kuten Ylessä sanotaan ”uudistusta” – talouden näkökulmasta. Kiteyttäen tarkoitus on vuosittain siirtää 15-20 prosenttia resursseista uusille alueille – syyksi kerrotaan mediankäytön muuttuminen, johon Ylen on pystyttävä vastaamaan.

Tekeillä on vuoden 2017 budjetti ja toimintasuunnitelma. Budjetin tekoa määräävät paitsi Satosen ryhmän linjaukset myös Ylen oma strategia ja sen kahdeksan kehittämistavoitetta vuosille 2016–2020. Tiivistäen kehittämistavoitteet ovat

1. Yle tekee laatua määrän sijaan
Mm. Yle pyrkii varmistamaan sisällöille monimuotoiseen julkaisemiseen tarvittavat tekijänoikeudet. Arkisto avataan laajempaan käyttöön.
2. Televisio uudistetaan; Yle Areenasta tärkein jakelutie, kanavien vähentäminen, HD-jakeluun siirtyminen, kevyeen tuotanto- ja julkaisutekniikkaan investoiminen.
3. Radio verkkoon. Kehitetään helppokäyttöisiä audiopalveluita erityisesti mukana liikkuville sekä autoon kehitettäville laitteille.
4. Parannetaan verkkopalveluiden käyttökokemusta: videosisältöjä missä ja milloin vain, Ylen uutiset kulkevat mukana. Tavoite: miljoona Yle Tunnuksen käyttäjää vuoden 2017 loppuun mennessä. Tunnus tarjotaan kevyen tunnistautumisen keinoksi muille toimijoille.
5. Uudenlaisen oppimisen ympäristö rakennetaan: uusin tavoin yhteistyötä Ylen sisällä ja luodaan uusia kumppanuuksia.
6. Tärkeimmät urheilutapahtumat välitetään
7. Uusia tapoja palvella nuoria kehitetään
8. Yhteistyötä sekä yhtiön sisällä että kumppaneiden kanssa lisätään. Kumppanuuksien painopisteinä sisällöissä ovat draama, kulttuuritapahtumat ja lapsille suunnatut palvelut.

Uudistamisen tavoite: Vuonna 2020 Yle olisi edelleen julkinen palvelu, joka luo tilaa erilaisille ajatuksille ja yhteisille kokemuksille.

– Yle tavoittaa kaikki suomalaiset
– Yle on henkilökohtaisesti tärkeä
– Suomalaiset arvostavat Yleä.

Miten FAO tässä tilanteessa pyrkii vaikuttamaan freelancereiden asemaan Ylessä?

Monenlaista lobbausta on tehty. Meidän viestin ydinkohdat ovat 1) Ylen pitäisi kohdistaa hankintansa niihin tuotantofirmoihin, jotka ovat mukana TeMe-tessissä; se ei ole kallis TES, mutta takaa asialliset työehdot. 2) Toiseksi Yle voisi lisätä Yhtyneet-työsuhteita – vaikka kyse on työsuhteisesta työstä, henki on kuitenkin sama kuin ulkopuolisissa ostoissa eli rahat menevät itsensä työllistäjille.

Emme vielä tiedä, miten FAOn viesti on Yleisradiossa otettu vastaan. Kun säästöjä tehdään, aina on vaarana, että vakituisten työpaikkoja suojellaan Yhtyneet-freelancereiden työkeikkojen kustannuksella.

YLEN YHTYNEET-FRIIKUILLE UUSI SOPIMUSPOHJA

Kesän aikana Yle +:aan on saatu uusi Yhtyneet-työsopimusliite, joka ottaa huomioon työstä maksettavat lisät ja korvaukset. Tutustukaa lomakkeeseen ja jos on jotain kysyttävää, ottakaa yhteyttä luottamusmieheemme Ingridiin, ingrid.svanfeldt@iki.fi Ensi kerralla voittekin jo ehdottakaa tuottajalle, että täyttäisitte yhdessä lomakkeen! Antakaa lomakkeesta myös palautetta Ingridille.

Lomakkeeseen voi tutustua myös tässä:

https://rttl-fi.directo.fi/@Bin/284185/Yhtyneet%20-%20tyo%CC%88sopimuksen%20liite%20.pdf

HALUATKO TIETÄÄ, MITÄ, MISSÄ JA MILLOIN?

Suosittelen lämpimästi, että jokainen jäsen tilaa Journalistiliiton 2-4 kertaa kuussa ilmestyvän uutiskirjeen: http://www.journalistiliitto.fi/liitto/uutiskirje/

Uutiskirje sisältää napakan koosteen media-alan uutisista ja liiton tapahtumista. Myös apurahahauista saa liitolta tietoa.

FAON OMAT SIVUT

Kannattaa myös käydä FAOn omilla kotisivuilla: http://fao.fi/. Etusivulla vaihtuvat ajankohtaiset aiheet ja tapahtumakalenterista löytyvät tapahtumat!

FAON SULJETTU FACEBOOK-RYHMÄ

Jos olet Facebookissa, liity myös FAOn omaan suljettuun Facebook-ryhmään. Hienoa olisi, jos innostuisitte myös keskustelemaan aiheista, joita Facebookissa nostetaan esille! Nykyisin Facebook on myös ehkä nopein tapa saada tietoa koulutuksista ja apurahoista, sillä usein sähköposti ehditään lähettämään vasta Facebook-päivityksen jälkeen.

https://www.facebook.com/groups/1602564890008314/?fref=ts

RTTL:N OMAT SIVUT JA FACEBOOK-RYHMÄ

Kannattaa käydä RTTL:n kotisivuilla (www.rttl.fi); etusivulla vaihtuvat jäsenistöämme koskevat uutiset. Vain jäsenille tarkoitettuun Facebook-ryhmään kannattaa myös liittyä:

https://www.facebook.com/groups/513463062044807/?fref=ts

Asiamiehemme Seppo Metso päivittää ryhmää ahkerasti ja moni muukin osallistuu päivittämiseen.

KIINNOSTAAKO MAAILMA?

Jos olet kiinnostunut maailman mediauutisista, kannattaa seurata ensinnäkin EFJ:n toimintaa. (European Federation of Journalists, www.europeanjournalists.org).

EFJ:n uutiskirjeen voi tilata osoitteesta: http://www.ifj.org/regions/europe/subscribe-to-efj-news/

Toinen seurattava on IFJ:n (International Federation of Journalists) toiminta (www.ifj.org). IFJ:n uutiskirjeen voi tilata osoitteesta:

http://www.ifj.org/subscribe-to-ifj-news/

LOPUKSI

Pidättehän meidät ajan tasalla, jos osoitteenne, puhelinnumeronne tai ennen kaikkea sähköpostiosoitteenne muuttuu! Sähköposti on edelleen tärkein tiedottamisen väylä. Muutoksista ilmoittakaa Sepolle:seppo.metso@yle.fi.

Tässä siis FAOn kuulumisia tällä kertaa. Alan tapahtumia järjestetään koko ajan, joten kotiin ei tarvitse jäädä, jos haluaa nähdä kollegoita tai muuten vain osallistua tai sivistää itseään. Muistakaa myös hakea apurahoja! Niin, ja vastatkaa siihen TEMin kyselyyn, kun vihdoinkin meidän itsemme työllistäjien ja freelancereiden eteen yritetään tehdä jotain!

Kirsi Mattila
FAOn puheenjohtaja
kirsimattila@kolumbus.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *