FAOn terveiset: Berliini kutsuu!

Tervehdys jäsenistö,

Ja hyvää alkanutta vuotta! FAOn vuosi tulee olemaan täynnä tapahtumia: aloitamme 15. helmikuuta, mutta aivan ensiksi tiedoksenne: FAOn jäsenmatkalle ilmoittautuminen alkaa nyt! Jos haluat mukaan, kannattaa ilmoittautua pian, sillä paikat menevät ilmoittautumisjärjestyksessä.

  • Jäsenmatka Berliiniin 11.-14.5.
  • Katkesiko pätkä – miten free voi työllistyä Ylessä? 15.2.
  • Radio-ohjelmien uusintakorvaukset
  • Poimintoja Journalistin tapahtuma- ja apurahailmoituksista
  • Yleisradion lounasetu muuttuu
  • Vuosikokous Hotelli Helkassa 25.3.
  • Pressiklubi järjestää ohjelmaa
  • Residenssi Frankfurt an der Oderissa 5.-19.8.
  • Mediakunta on startannut!
  • Journalistijärjestöjä

ILMOITTAUDU BERLIINIIN!

Hallituksen jäsenet Nina Donner ja Hanna Onttonen ovat hoitaneet jäsen-/ opintomatkan järjestelyitä yhdessä vastuullisen matkanjärjestäjän Nils-Erik Friisin kanssa. Tässä Hannan terveiset ilmoittautumisohjeineen:

Hyvä FAO:n jäsenistö, Berliini kutsuu teitä!

Olemme valinneet Saksan pääkaupungin Berliinin opintomatkamme kohteeksi tänä keväänä. Matkustusaika on torstaista sunnuntaihin 11.-14. toukokuuta 2017.

Mediamaisemaltaan Berliini on mahtipontinen ja monipuolinen. Pääsemme suurlähetystöön vierailulle lehdistöneuvoksen opastamana. Tapaamme matkalla niin suomalaisia siellä työskenteleviä kuin paikallisiakin toimittajia ja vierailemme mediataloissa. Tulemme kuulemaan paikallisista työskentelytavoista, ay-kentästä, työehdoista ja toimittamistavoista. Mitä voisimme heiltä oppia ja tuoda Suomeen?

FAO järjestää jäsenten puolesta lennot sekä lentokenttäkuljetukset, hotellimajoituksen (Best Western Hotel am Spittelmarkt), aamupalat ja yhden lämpimän aterian päivässä. Olemme etukäteen varanneet myös kaupunkikierroksen oppaan kanssa, jokiristeilyn sekä keskitysleirivierailun. Luvassa on myös kierros kulissien taakse: paikkoihin, joissa myös Berliinille tyypillinen vaihtoehtoelämä kukoistaa ja paikoille, jotka avaavat saksalaisten kimuranttia suhdetta menneisyyteen ja näyttävät historian varjojen pituudet ja vaikutukset nykyelämään. Välillä pysähdytään curywurstille, kahville tai kaljalle.

Hintaan sisältyy 72 h Berlin Welcome Card, joten liikkuminen julkisilla liikennevälineillä on myös maksettu. Näiden lisäksi tarjolla on jokaiselle vapaaehtoista ohjelmaa, mihin voi osallistua virallisen ohjelman ulkopuolella.

Ilmoittautuminen alkaa tänään ma 23. tammikuuta ja päättyy 30. tammikuuta 2017 klo 23.00. Kannattaa kuitenkin ilmoittautua mahdollisimman pian, sillä mukaan mahtuu 20 jäsentä ilmoittautumisjärjestyksessä (kaksi paikkaa varattu opiskelijajäsenille).

Matkan omavastuu on 300 euroa, kun majoitutaan kahden hengen huoneessa ja 418 euroa, kun majoitutaan yhden hengen huoneessa. Ilmoittautumisen yhteydessä kaikki maksavat 100 euron varausmaksun, jonka eräpäivä on 6.2..

Myöhemmin keväällä laskutetaan loput omavastuusta: 200 euroa niiltä, jotka majoittuvat kahden hengen huoneeseen ja 318 euroa niiltä, jotka majoittuvat yhden hengen huoneeseen.

FAO maksaa jokaisen matkasta lisäksi 215 euroa; lopullinen hinta on 515 euroa niiltä, jotka majoittuvat kahden hengen huoneessa ja vastaavasti 118 euroa enemmän yhden hengen huoneeseen majoittuvilta eli 633 euroa. Tämän lisäksi FAO tarjoaa ay-aterian ja huolehtii tuliaisista ja muista lahjoista Berliinissä.

Lähde mukaan sivistämään itseäsi ja tapaamaan muita freelancetoimittajia! Huomaa, että opintomatkan voi ilmoittaa verovähennyksiin.

Linkki ilmoittautumiseen:

https://www.rttl.fi/fao-n-berliinin-matkalle-ilmoitt/

Matkaterveisin FAO:n hallitus

FAO:n puolesta matkajärjestelyistä vastaavat

Nina Donner puh. 050 522 9975 (matkajärjestelyt ja aikataulut) ja
Hanna Onttonen puh. 040 511 5624 (mediavierailut ja muu ohjelma)

KATKESIKO PÄTKÄ? – MITEN MYYT TYÖTÄ YLELLE?

FAO järjestää keskiviikkona 15. helmikuuta yhdessä Yleisradion ja Ylen ohjelmatyöntekijöiden kanssa Katkesiko pätkä? –tilaisuuden. Monella määräaikaisella Ylen työntekijällä työt ovat loppuneet tai loppumassa. Mitä pätkän jälkeen? Voiko töitä jatkaa Ylelle freenä? Millaisia juttuja voi myydä Yhtyneet-sopimuksen hinnoilla? Mitkä toimitukset ostavat mieluummin firmalta kuin maksavat Yhtyneet-palkkion? Onko Journalistiliiton perustamasta Mediakunnasta apua?

Paikalla on Ylen tuottajia ja tilaajia/ostajia vastaamassa freelancereiden, pätkätyöläisten ja itsensä työllistäjien kysymyksiin.

Tilaisuus järjestetään 15. helmikuuta klo 15-17 RTI:n auditoriossa, Uutiskatu 2 Pasilassa.

KOPIOSTON MAKSAMAT RADIO-OHJELMIEN UUSINTAKORVAUKSET

Jos tiedät, että YLE on uusinut jonkun tekemäsi vanhan radio-ohjelman (ensilähetys ennen vuotta 2010 tai dokumenttien kohdalla ennen 1.5.2010), ilmoita asiasta FAOn luottamusnaiselle Ingridille (ingrid.svanfeldt@iki.fi) tai RTTL:n asiamiehelle Seppo Metsolle (seppo.metso@yle.fi).

Huom! Tämä koskee vain ohjelmia, joissa palkkio on maksettu Yhtyneet-sopimuksen mukaan. Yritämme taas luoda Kopioston uusintakorvauksia varten listan, jossa olisi tekijän nimi, ohjelman nimi, pituus ja ensilähetyspäivämäärä.  Tämä ei koske tv-ohjelmia, sillä niistä tiedot menevät automaattisesti Kopiostolle.

Vuoden 2010 jälkeen ensilähetetyistä radio- ja tv-ohjelmista Yleisradio ei maksa uusintakorvauksia, koska uusintakorvaukset sisältyvät nykyään kaikkiin audio- ja audiovisuaalisen työn Yhtyneet-palkkioihin. Tätä vanhempien ohjelmien uusinnoista uusintakorvauksia maksetaan, mutta koska Yle ei automaattisesti ilmoita Kopiostolle uusituista radio-ohjelmista, joudumme joka vuosi kysymään asiasta sekä Ylen tuottajilta että myös teiltä tekijöiltä. Olkaa siis tarkkoina, jotta saatte teille kuuluvat korvaukset!

POIMINTOJA JOURNALISTI-LEHDESTÄ

Vuoden ensimmäisessä Journalistissa on monta freelancerillekin mielenkiintoista ilmoitusta: Ilmatieteen laitos järjestää 7.-8. maaliskuuta koulutusta toimittajille á 150 euroa päivä, Haaga-Helia ja Ulkomaantoimittajat ry järjestävät ilmaisen luentosarjan 1. helmikuuta alkaen ulkomaanjournalismista ja Ympäristöministeriön matka-apurahat toimittajille ovat haussa 10. helmikuuta asti. Myös Helsingin Sanomain Säätiö jakaa puolestaan apurahoja.

Ilmastonmuutos ja haavoittuvat Arktis 7.-8. maaliskuuta, ohjelma löytyy täältä: http://ilmatieteenlaitos.fi/koulutus-toimittajille

Ilmoittautuminen täällä: www.lyyti.in/ilmastonmuutoskoulutus2017

Keskiviikkoluennot 1.2. alkaen ulkomaanjournalismista, lisätietoja: http://www.journalisti.fi/artikkelit/2017/1/0.94022200-148464174021/

Lisätietoja Ympäristöministeriön matka-apurahoistahttp://www.ym.fi/fi-Fi/Ministerio/Rahoitus_ja_avustukset/Toimittajien_matkaapurahat

Helsingin Sanomain Säätiön apurahahaku teemasta Totuudenjälkeinen aika, sen ilmenemismuodot ja vastavoimat. Haku päättyy 5. maaliskuuta: http://www.hssaatio.fi/totuudenjalkeinen-aika/

YLEN FRIIKKUJEN LOUNASETU MUUTTUU

Vuoden 2017 alussa Yle siirtyi työpaikkalounaan Eazybreak-maksutapaan. Yhtyneet-freelancerit saavat Eazybreak-palvelun käyttöönsä asteittain ja kaikki viimeistään helmikuun loppuun mennessä. Jokainen saa asiasta sähköpostin esimiehensä (tai muun sopimuksen tekijän) kanssa sopimaansa sähköpostiosoitteeseen. Toki voi myös itse olla yhteydessä työnantajaan, varsinkin jos ohjeita ei kuulu.

Mikäli olet Yhtyneet-freelancer (suoritepalkkainen), maksat omavastuuosuutesi ennakkoon verkkomaksuna. Maaliskuun alusta lähtien Ylen tukea lounaaseen ei voi enää saada ravintolan kassalla käteismaksun yhteydessä, vaan käteisellä maksettu lounas on normaalihintainen.

Freelancer voi käyttää Eazybreakiä Pasilan ja Mediapoliksen ravintoloissa.

Työsuhteen päättyessä käyttämättä jääviä lounaiden omavastuumaksuja ei hyvitetä. Mikäli työsuhde jatkuu suoritepalkkaisena alle 90 päivän tauon jälkeen, Eazybreak-tili kuitenkin aktivoituu uudestaan ja edellisen työsuhteen aikana maksetut lounaat ovat käytettävissä.

Yleisradion oma tuki Eazybreak-lounasedussa: eazybreak@yle.fi

Eazybreak-käyttäjätuki:

Puhelin: 0207 40 2730, arkisin klo 8-17
Sähköposti: info@eazybreak.com

VUOSIKOKOUS MAALISKUUSSA

FAOn vuosikokous ei ole vain tylsää asiaa, vaan myös mukavaa yhdessä oloa! Muuten esillä on sääntömääräisiä asioita kuten tilintarkastusta, toimintakertomusta ja toimintasuunnitelmaa sekä hallituksen valinta.

Kokous järjestetään lauantaina 25. maaliskuuta klo 14 Hotelli Helkassa Pohjoinen Rautatienkatu 23 Helsingissä, lähin metropysäkki on Kampissa. Kello 16 on tarjolla buffet. Päätimme järjestää vuosikokouksen lauantaina, jotta myös pitkämatkalaiset pääsisivät paikalle. Pitkämatkalaisten matkat maksetaan.

PRESSIKLUBILLA TAPAHTUU

Maaliskuussa suunnitteilla vuoden alkua juhlistava tilaisuus. Myös RTTL:n eläkkeellä oleva asiamies Pirjo Munck on alkuvuodesta tulossa kertomaan väitöskirjastaan ”Valistajista ammattimiehiksi. Toimittajien ammattilaistumisen pitkä tie 1771-1921”. Fiskars-vierailu on suunnitteilla toukokuussa.

Pressiklubi järjestää myös urheilun ystäville ohjelmaa: porukalla mennään seuraamaan HJK:n peliä Sonera-stadionilla lauantaina 21. toukokuuta. Mukaan mahtuu n. 30-50 ihmistä ja ilmoittautuminen alkaa sarjaohjelman julkaisemisen jälkeen.

Syksyllä on tulossa Tavastia-klubikeikka, jonka yhteydessä tavataan klubin johtaja Jussi Merimaa sekä syödään illallista. Mukaan mahtuu taas 30-50 osallistujaa ja ohjelma tarkentuu myöhemmin.

Lisätietoja saa pressiklubi.fi -osoitteesta!

SÄRÖN RESIDENSSITOIMINTA – HAKU MYÖHEMMIN KEVÄÄLLÄ

Muistutan teitä Särön residenssistä Frankfurt an der Oderissa. FAOlla on residenssijakso elokuussa, tarkemmin 5.8. – 19.8.2017. Huoneistoon kuuluu yhden hengen huone ja kahden hengen huone, joiden vuokra yhteensä on reilu 800 euroa. Residenssiä haetaan työsuunnitelmaa vastaan (ei juttumatkaa varten, vaan muuhun luovaan työhön, opintomielessä tai kouluttautumiseen; juttujen tekeminen ei toki ole kiellettyä). Hakemuksessa pitää kertoa, kumpaa huonetta hakee. – Residenssi tulee hakuun myöhemmin keväällä.

Kaksiviikkoiseen oleskeluun voi hakea myös JOKES-apurahaa; laitamme myös apurahat hakuun myöhemmin keväällä. Alle 500 euron apurahasta ei tule karenssia muihin Jokesin tai RTTL:n apurahoihin.

Säröön voi liittyä myös itse, jos on kiinnostunut hakemaan residenssiaikaa jonain muuna ajankohtana kuin FAOn jäsenille varattuna aikana. Lisätietoa residenssistä täältä: http://www.sarolehti.net/o/index.php

MEDIAKUNTA ON STARTANNUT

Journalistiliiton osuuskunta Mediakunta starttasi 9. tammikuuta. 17.1. mennessä osuuskuntaan oli liittynyt jo 22 jäsentä. Itsekin liityin 100 euron panoksella jäseneksi kannatusmielessä, vaikka satunnaiset keikkani teenkin varmasti edelleen oman osuuskuntani Icebreaker Productionsin kautta, kun olen sen kautta tottunut toimimaan.

Toiminnanjohtaja Maiju Mitrunen on aloittanut vauhdikkaasti; hän on jo laittanut Tekesille ensimmäisen rahoitushakemuksenkin sisään. Maiju vastaa osuuskunnan hallinnoinnista, jäsenten neuvonnasta, jäsenhankinnasta, tilaisuuksien järjestämisestä ja Mediakunnan tunnetuksi tekemisestä. Maiju on niin ponteva tyyppi, että varmasti hän ennen pitkää hankkii myös työtilaisuuksia osuuskuntalaisille. Aluksi idea on kuitenkin se, että osuuskuntalaiset hankkivat itse hommansa, niin kuin freemaailmassa muutenkin on laita.

Mediakunnan perustamisvaiheen hallitus (pj. Jussi Salokangas, siht. Anna Kähkönen, jäsen Kirsi Mattila) kokoontuu seuraavan kerran helmikuun alussa. Tarkoitus on mm. päättää jäsenkokouksen järjestämisestä. Jäsenkokouksessa perustamisvaiheen hallitus eroaa ja osuuskunnalle valitaan varsinainen hallitus

Jos sinulla ei ole firmaa, mutta tarvitsisit sellaisen, koska asiakkaasi/työnantajasi haluaa, että laskutat, Mediakunta on oiva vaihtoehto. Myös silloin kun asiakkaasi/työnantajasi kyllä on valmis perimään verot, mutta ei maksamaan työn sivukuluja, kannattaa harkita Mediakuntaan liittymistä. Mediakunta voi lähettää laskun ja maksaa työnantajalle kuuluvat maksut ja verot. Laskutuksessa on kaikki nämä maksut tietysti otettava huomioon, mutta näin sinun ei tarvitse ryhtyä yrittäjäksi, jollet itse halua.

Mediakunnan liittymismaksu on 100 euroa ja jatkossa palkasta otetaan 10 prosenttia osuuskunnan pyörittämiseen (toiminnanjohtajan palkkaan ja kirjanpitopalveluihin). Huomaa, että kymmentä prosenttia ei oteta kokonaislaskutuksesta, vaan ainoastaan palkasta, kun kulut on ensin maksettu päältä. Pitää myös muistaa, että rahalle saa vastineeksi palvelua! Mediakunnan ei myöskään ole tarkoitus tuottaa voittoa, vaan vuoden lopussa, jos Mediakunnalle syntyy laskutuksesta ylijäämää, se voidaan jakaa takaisin jäsenille osuuspääoman korkona laskutuksen suhteessa.

Käykääpä tutustumassa Mediakunnan nettisivuihin: www.mediakunta.fi

Ja jos haluat liittyä jäseneksi, se käy helposti sivuilla: http://mediakunta.fi/jaseneksi/

JOURNALISTIJÄRJESTÖJÄ

Muistutan teitä myös muutamista alan nettisivuista:

Jos olet kiinnostunut maailman mediauutisista, kannattaa seurata ensinnäkin EFJ:n toimintaa. (European Federation of Journalists, www.europeanjournalists.org).

EFJ:n uutiskirjeen voi tilata osoitteesta: http://www.ifj.org/regions/europe/subscribe-to-efj-news/

Toinen seurattava on IFJ:n (International Federation of Journalists) toiminta (www.ifj.org). IFJ:n uutiskirjeen voi tilata osoitteesta: http://www.ifj.org/subscribe-to-ifj-news/

Jos olet Facebookissa, kannattaa muistaa myös FAOn oma suljettu Facebook-ryhmä: https://www.facebook.com/groups/1602564890008314/?fref=ts

LOPUKSI

Tärkeintä on nyt ilmoittautua toukokuiselle jäsenmatkalle, sillä paikkoja on rajoitetusti! Toivottavasti näen mahdollisimman monen teistä myös 15. helmikuuta Pasilassa RTI-talon auditoriossa tenttaamassa Ylen tuottajia ja tilaajia –  nyt kannattaa tulla kysymään, mitä mahdollisuuksia freellä on tarjota ohjelmia ja juttuja Yleen!

Kirsi Mattila
FAOn puheenjohtaja
kirsimattila@kolumbus.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *